Danes je blagajna odprta od 12:00 do 20:30 (odprto še 06:49, tel: 01 239 22 17).
Stanislaw Lem – 90-letnica rojstva

Stanislaw Lem – 90-letnica rojstva

Večer knjige in filma v Kinodvorovi Kavarni se znajde v objemu dveh Solarisov v Slovenski kinoteki.

ob 17:00 v Slovenski kinoteki
Solaris
Andrej Tarkovski, SZ, 1972, 35 mm, 2.35, barvni, 160′, sp
Sociopsihologa pošljejo na orbitalno postajo planeta Solaris, da razišče nenavadno dogajanje na postaji, kjer v stiku z neznano inteligenco prebivajo trije znanstveniki. Izkaže se, da je razmišljajoče bitje planet sam ter da niso znanstveniki tisti, ki raziskujejo tujo inteligenco, temveč slednja prek njih raziskuje človeško vrsto. Epski znanstvenofantastični film o moralni odgovornosti znanosti in njenih privržencev do človeštva, obenem pa nič manj epska ljubezenska zgodba.

ob 20:00 v Kinodvorovi Kavarni
Večer knjige in filma
O mejah človeškega sveta: pogovor o Lemu in Solarisu
Kako je bil roman Solaris prenesen na filmska platna? Kakšne so njegove druge možne interpretacije? Kaj je bolj (ne)verjetno – znanstvena fantastika ali (družbena) realnost, v kateri živimo? Lem je poudarjal, da je v svoji knjigi želel prikazati človekovo srečanje s tujo civilizacijo in njegovo nezmožnost njenega razumevanja. Leta 1961, ko je Solaris izšel, je bilo to vizionarsko: ena glavnih preokupacij današnje znanosti je človekova ujetost v lastne sheme zaznavanja, mišljenja in delovanja (prim. Pierre Bourdieu, kognitivna lingvistika).
Gosta večera: Nikolaj Jež (prevajalec in strokovnjak za poljsko književnost), Tatjana Jamnik (prevajalka in literarna ustvarjalka). Pogovor bo vodil filmski kritik in publicist Denis Valič.

ob 22:00 v Slovenski kinoteki
Solaris
Steven Soderbergh, ZDA, 2002, 35 mm, 2.35, barvni, 99′, sp
Trideset let po Solarisu Tarkovskega se literarne predloge Stanisława Lema loti še zvezda ameriškega neodvisnega filma Steven Soderbergh: rezultat je nadvse uspelo dopolnilo, celo svojevrstna nadgradnja literarnega in filmskega izvirnika. Kjer Lem govori o Človeku in Tarkovski o človeku, Soderbergh eksplicitno spregovori o dvojici, paru. In če nam Lem opiše Stiks, Tarkovski pa Orfeja in Evridiko, se Soderbergh zatopi samo v hipni pogled, s katerim se pesnik in njegova muza motrita v tistem usodnem trenutku.

Aktualno

Posrednik Broker

Hirokazu Koreeda

sreda, 05. 10. 2022 / 15:00 / Dvorana

Topel in ganljiv film ceste o petih ljudeh, ki se odpravijo na nenavadno popotovanje, ko jih po naključju združi zapuščeni otrok. Prvi korejski film Hirokaza Koreede (Tatiči) je Song Kang-hoju, zvezdniku Parazita, prinesel nagrado za najboljšega igralca v Cannesu.

Moonage Daydream Moonage Daydream

Brett Morgen

sreda, 05. 10. 2022 / 17:45 / Dvorana

Film, ki se izmika žanrskim oznakam, nas odpelje na osupljivo avdiovizualno popotovanje skozi življenje in delo Davida Bowieja, enega najbolj plodovitih, vplivnih in neulovljivih umetnikov našega časa. Premiera na zadnjem festivalu v Cannesu.

Zadnjič

Dobri šef El buen patrón

Fernando León de Aranoa

sreda, 05. 10. 2022 / 20:30 / Dvorana

Javier Bardem blesti kot »dobri šef« v trpki, a nadvse zabavni tovarniški satiri o sodobnih delovnih razmerjih. Šest nagrad goya, med njimi za najboljšega igralca, režijo in film.