Danes je blagajna odprta od 12:00 do 20:30 (odpre se čez 05:14).
Stanislaw Lem – 90-letnica rojstva

Stanislaw Lem – 90-letnica rojstva

Večer knjige in filma v Kinodvorovi Kavarni se znajde v objemu dveh Solarisov v Slovenski kinoteki.

ob 17:00 v Slovenski kinoteki
Solaris
Andrej Tarkovski, SZ, 1972, 35 mm, 2.35, barvni, 160′, sp
Sociopsihologa pošljejo na orbitalno postajo planeta Solaris, da razišče nenavadno dogajanje na postaji, kjer v stiku z neznano inteligenco prebivajo trije znanstveniki. Izkaže se, da je razmišljajoče bitje planet sam ter da niso znanstveniki tisti, ki raziskujejo tujo inteligenco, temveč slednja prek njih raziskuje človeško vrsto. Epski znanstvenofantastični film o moralni odgovornosti znanosti in njenih privržencev do človeštva, obenem pa nič manj epska ljubezenska zgodba.

ob 20:00 v Kinodvorovi Kavarni
Večer knjige in filma
O mejah človeškega sveta: pogovor o Lemu in Solarisu
Kako je bil roman Solaris prenesen na filmska platna? Kakšne so njegove druge možne interpretacije? Kaj je bolj (ne)verjetno – znanstvena fantastika ali (družbena) realnost, v kateri živimo? Lem je poudarjal, da je v svoji knjigi želel prikazati človekovo srečanje s tujo civilizacijo in njegovo nezmožnost njenega razumevanja. Leta 1961, ko je Solaris izšel, je bilo to vizionarsko: ena glavnih preokupacij današnje znanosti je človekova ujetost v lastne sheme zaznavanja, mišljenja in delovanja (prim. Pierre Bourdieu, kognitivna lingvistika).
Gosta večera: Nikolaj Jež (prevajalec in strokovnjak za poljsko književnost), Tatjana Jamnik (prevajalka in literarna ustvarjalka). Pogovor bo vodil filmski kritik in publicist Denis Valič.

ob 22:00 v Slovenski kinoteki
Solaris
Steven Soderbergh, ZDA, 2002, 35 mm, 2.35, barvni, 99′, sp
Trideset let po Solarisu Tarkovskega se literarne predloge Stanisława Lema loti še zvezda ameriškega neodvisnega filma Steven Soderbergh: rezultat je nadvse uspelo dopolnilo, celo svojevrstna nadgradnja literarnega in filmskega izvirnika. Kjer Lem govori o Človeku in Tarkovski o človeku, Soderbergh eksplicitno spregovori o dvojici, paru. In če nam Lem opiše Stiks, Tarkovski pa Orfeja in Evridiko, se Soderbergh zatopi samo v hipni pogled, s katerim se pesnik in njegova muza motrita v tistem usodnem trenutku.

Aktualno

Alcarràs Alcarràs

Carla Simón

sreda, 01. 02. 2023 / 13:00 / Dvorana

Katalonska režiserka z nami deli radosti in tegobe družine pridelovalcev breskev, ki se sooča z negotovo prihodnostjo. Dobitnik zlatega medveda na Berlinalu.

Korzet Corsage

Marie Kreutzer

sreda, 01. 02. 2023 / 15:45 / Dvorana

Režiserka Marie Kreutzer in igralka Vicky Krieps radikalno obračunata z romantičnim mitom o priljubljeni avstrijski cesarici ter »Sisi« oživita kot izrazito sodobno žensko, ki se skuša izviti iz prisilnega jopiča družbenih pričakovanj. Nagrada za najboljšo žensko vlogo v sklopu Posebni pogled festivala v Cannesu.

Vsa ta lepota in prelivanje krvi All the Beauty and the Bloodshed

Laura Poitras

sreda, 01. 02. 2023 / 17:00 / Mala dvorana

Globoko osebni in hkrati izrazito politični dokumentarec Laure Poitras (Citizenfour) raziskuje neločljivo povezanost med aktivizmom ter življenjem in umetniškim delom Nan Goldin, ene najvidnejših svetovnih fotografinj. Zlati lev za najboljši film na lanskem festivalu v Benetkah.