Danes je blagajna odprta od 15:45 do 21:30 (odpre se čez 11:31).
Stanislaw Lem – 90-letnica rojstva

Stanislaw Lem – 90-letnica rojstva

Večer knjige in filma v Kinodvorovi Kavarni se znajde v objemu dveh Solarisov v Slovenski kinoteki.

ob 17:00 v Slovenski kinoteki
Solaris
Andrej Tarkovski, SZ, 1972, 35 mm, 2.35, barvni, 160′, sp
Sociopsihologa pošljejo na orbitalno postajo planeta Solaris, da razišče nenavadno dogajanje na postaji, kjer v stiku z neznano inteligenco prebivajo trije znanstveniki. Izkaže se, da je razmišljajoče bitje planet sam ter da niso znanstveniki tisti, ki raziskujejo tujo inteligenco, temveč slednja prek njih raziskuje človeško vrsto. Epski znanstvenofantastični film o moralni odgovornosti znanosti in njenih privržencev do človeštva, obenem pa nič manj epska ljubezenska zgodba.

ob 20:00 v Kinodvorovi Kavarni
Večer knjige in filma
O mejah človeškega sveta: pogovor o Lemu in Solarisu
Kako je bil roman Solaris prenesen na filmska platna? Kakšne so njegove druge možne interpretacije? Kaj je bolj (ne)verjetno – znanstvena fantastika ali (družbena) realnost, v kateri živimo? Lem je poudarjal, da je v svoji knjigi želel prikazati človekovo srečanje s tujo civilizacijo in njegovo nezmožnost njenega razumevanja. Leta 1961, ko je Solaris izšel, je bilo to vizionarsko: ena glavnih preokupacij današnje znanosti je človekova ujetost v lastne sheme zaznavanja, mišljenja in delovanja (prim. Pierre Bourdieu, kognitivna lingvistika).
Gosta večera: Nikolaj Jež (prevajalec in strokovnjak za poljsko književnost), Tatjana Jamnik (prevajalka in literarna ustvarjalka). Pogovor bo vodil filmski kritik in publicist Denis Valič.

ob 22:00 v Slovenski kinoteki
Solaris
Steven Soderbergh, ZDA, 2002, 35 mm, 2.35, barvni, 99′, sp
Trideset let po Solarisu Tarkovskega se literarne predloge Stanisława Lema loti še zvezda ameriškega neodvisnega filma Steven Soderbergh: rezultat je nadvse uspelo dopolnilo, celo svojevrstna nadgradnja literarnega in filmskega izvirnika. Kjer Lem govori o Človeku in Tarkovski o človeku, Soderbergh eksplicitno spregovori o dvojici, paru. In če nam Lem opiše Stiks, Tarkovski pa Orfeja in Evridiko, se Soderbergh zatopi samo v hipni pogled, s katerim se pesnik in njegova muza motrita v tistem usodnem trenutku.

Aktualno

Zadnjič

Gospod Bachmann in njegov razred Herr Bachmann und seine Klasse

Maria Speth

ponedeljek, 27. 06. 2022 / 16:45 / Dvorana

Intimen dokumentarec o močni vezi med nekonvencionalnim osnovnošolskim učiteljem in njegovimi najstniškimi učenci. Zabaven, ganljiv in navdihujoč poklon umetnosti poučevanja in učenja. Dobitnik srebrnega medveda in nagrade občinstva na Berlinalu.

Otok v Ljubljani / Premiera

Memoria Memoria

Apichatpong Weerasethakul

ponedeljek, 27. 06. 2022 / 21:30 / Kinodvorišče

Tajski poet Apichatpong Weerasethakul nas v svojem prvem filmu, posnetem zunaj domovine, skupaj s Tildo Swinton in Jeanne Balibar popelje na skrivnostno notranje popotovanje, ki ga sproži veliki pok. Obvezen ogled na velikem platnu! Nagrada žirije v Cannesu.

Potepanje papirnatega zmaja Potepanje papirnatega zmaja

razno

torek, 28. 06. 2022 / 10:00 / Dvorana

Sporočilno in likovno raznolik program kratkih animiranih filmov s festivala animiranega filma Animateka.