Danes je blagajna odprta od 09:00 do 21:00 (odpre se čez 06:06).
Stanislaw Lem – 90-letnica rojstva

Stanislaw Lem – 90-letnica rojstva

Večer knjige in filma v Kinodvorovi Kavarni se znajde v objemu dveh Solarisov v Slovenski kinoteki.

ob 17:00 v Slovenski kinoteki
Solaris
Andrej Tarkovski, SZ, 1972, 35 mm, 2.35, barvni, 160′, sp
Sociopsihologa pošljejo na orbitalno postajo planeta Solaris, da razišče nenavadno dogajanje na postaji, kjer v stiku z neznano inteligenco prebivajo trije znanstveniki. Izkaže se, da je razmišljajoče bitje planet sam ter da niso znanstveniki tisti, ki raziskujejo tujo inteligenco, temveč slednja prek njih raziskuje človeško vrsto. Epski znanstvenofantastični film o moralni odgovornosti znanosti in njenih privržencev do človeštva, obenem pa nič manj epska ljubezenska zgodba.

ob 20:00 v Kinodvorovi Kavarni
Večer knjige in filma
O mejah človeškega sveta: pogovor o Lemu in Solarisu
Kako je bil roman Solaris prenesen na filmska platna? Kakšne so njegove druge možne interpretacije? Kaj je bolj (ne)verjetno – znanstvena fantastika ali (družbena) realnost, v kateri živimo? Lem je poudarjal, da je v svoji knjigi želel prikazati človekovo srečanje s tujo civilizacijo in njegovo nezmožnost njenega razumevanja. Leta 1961, ko je Solaris izšel, je bilo to vizionarsko: ena glavnih preokupacij današnje znanosti je človekova ujetost v lastne sheme zaznavanja, mišljenja in delovanja (prim. Pierre Bourdieu, kognitivna lingvistika).
Gosta večera: Nikolaj Jež (prevajalec in strokovnjak za poljsko književnost), Tatjana Jamnik (prevajalka in literarna ustvarjalka). Pogovor bo vodil filmski kritik in publicist Denis Valič.

ob 22:00 v Slovenski kinoteki
Solaris
Steven Soderbergh, ZDA, 2002, 35 mm, 2.35, barvni, 99′, sp
Trideset let po Solarisu Tarkovskega se literarne predloge Stanisława Lema loti še zvezda ameriškega neodvisnega filma Steven Soderbergh: rezultat je nadvse uspelo dopolnilo, celo svojevrstna nadgradnja literarnega in filmskega izvirnika. Kjer Lem govori o Človeku in Tarkovski o človeku, Soderbergh eksplicitno spregovori o dvojici, paru. In če nam Lem opiše Stiks, Tarkovski pa Orfeja in Evridiko, se Soderbergh zatopi samo v hipni pogled, s katerim se pesnik in njegova muza motrita v tistem usodnem trenutku.

Aktualno

Animateka / Družinski Slon

Slonov tekmovalni program I (2023) Slonov tekmovalni program I (2023)

različni avtorji

sobota, 02. 12. 2023 / 10:00 / Dvorana

Program šestih kratkih filmov, v katerih se glavni junaki podajo na razburljiva potovanja ter premagujejo svoje strahove in nevarnosti.

Animateka / Družinski Slon

Slonov tekmovalni program II (2023) Slonov tekmovalni program II (2023)

različni avtorji

sobota, 02. 12. 2023 / 11:30 / Dvorana

Program šestih kratkih filmov o sprejemanju drugačnosti, doseganju želja, nogometu z gosko in mačji zabavi, na kateri gre vse narobe.

Animateka / Družinski Slon

Slonov tekmovalni program III (2023) Slonov tekmovalni program III (2023)

različni avtorji

sobota, 02. 12. 2023 / 13:30 / Dvorana

Program sedmih kratkih filmov o ustvarjalnosti, prijateljstvu, soočanju z različnimi človeškimi vzgibi, čustvi in izgubo ter o tem, kako je biti mlado dekle v Iranu.