Danes je blagajna odprta od 14:45 do 21:00 (odpre se čez 09:03).
Razpad Jugoslavije na filmu

Razpad Jugoslavije na filmu

Filmski program v Slovenski kinoteki. Pogovor z gosti v Kinodvorovi Kavarni.

Večer je posvečen najnovejši knjižni izdaji Slovenske kinoteke Razpad Jugoslavije na filmu (avtor Pavle Levi), jugoslovanskemu filmu in enemu njegovih najbolj eminentnih avtorjev, Dušanu Makavejevu.

V sodelovanju s Slovensko kinoteko.

Razpad Jugoslavije na filmu: Estetika in ideologija v jugoslovanskem in postjugoslovanskem filmu

Nova knjižna izdaja Slovenske kinoteke v zbirki Imago prinaša prodorno študijo avtorja Pavla Levija z naslovom Razpad Jugoslavije na filmu (Disintegration in Frames, 2007). Knjiga je v mednarodnem kontekstu eno redkih del, ki se podrobno posveča kompleksnemu razmerju med estetiko in ideo¬logijo v jugoslovanskem in postjugoslovanskem filmu, zlasti v njegovih obravnavah in prikazih posameznih nacionalnih identitet ter medetničnih odnosov.

Znotraj tega okvira ponuja Levijeva študija kritično in metodološko raznorodno branje izbranih primerov, ki segajo vse od klasičnih (avtorjev, kot so Dušan Makavejev, Želimir Žilnik, Živojin Pavlović, Lazar Stojanović), pa tudi kontroverznih (Emir Kusturica, Srđan Dragojević) filmskih del pretekle in polpretekle zgodovine, subkulturnih stvaritev bosanskega pop-art gibanja novi primitivizem, amaterskih video posnetkov hrvaških vojnih veteranov, dokumentarcev, ki orisujejo psihološke učinke socialistične države, do medvojnih produkcij, ki so neposredno služile podžiganju etnonacionalističnih strasti in šovinističnih politik v prostorih nekdanje Jugoslavije. Slovenska izdaja Razpada Jugoslavije na filmu prinaša tudi novejše zapise avtorja, ki dopolnjujejo in razširjajo polje obravnave.

»S to knjigo je sodobni film nedvomno izgubil svojo politično nedolžnost. Še bolj kot tistim, ki jih zanima film danes, je knjiga namenjena vsem, ki želijo razumeti izbruhe etničnega nasilja – in našo soodgovornost zanje. V Levijevi knjigi ni nedolžnih očividcev!«
– Slavoj Žižek

ob 19:00 v Kinoteki
Retrospektiva
Dušan Makavejev: program kratkih zgodnjih filmov (1955–1961)

ob 21:00 v Kavarni Kinodvora
Večer knjige in filma
Gost večera bo Dušan Makavejev, pogovoru pa se bodo pridružili še: Lana Zdravković (raziskovalka, publicistka, aktivistka in umetnica), Nikolai Jeffs (esejist, predavatelj, umetnik) in Nil Baskar (urednik knjige). Pogovor bo vodil filmski kritik in publicist Denis Valič.
Vstop prost.

Aktualno

Trikotnik žalosti Triangle of Sadness

Ruben Östlund

petek, 31. 03. 2023 / 15:45 / Dvorana

Švedski satirik Ruben Östlund (Višja sila, Kvadrat) svoje strupene bodice tokrat uperi v svet visoke mode in ekonomsko privilegiranih ter ustvari divje zabavno farso, v kateri se razredna hierarhija obrne na glavo in razkrije tržna vrednost lepote. Zlata palma na zadnjem festivalu v Cannesu. Tri nominacije za oskarja: za film, režijo in izvirni scenarij!

Blizu Close

Lukas Dhont

petek, 31. 03. 2023 / 18:45 / Dvorana

Belgijski režiser Lukas Dhont se po uspešnem prvencu Dekle vrača z rahločutno, presunljivo zgodbo o prijateljstvu med odraščajočima fantoma, filmom »o izgubi nežnosti v svetu, polnem toksične moškosti«. Velika nagrada žirije v Cannesu, nominacija za oskarja za najboljši mednarodni celovečerec ter dve lovoriki na ljubljanskem Liffu: nagrada Art kino mreže Slovenije in nagrada mladinske žirije Kinotrip.

Ljubezni Patricie Highsmith Loving Highsmith

Eva Vitija

petek, 31. 03. 2023 / 20:00 / Mala dvorana

Film, temelječ na pisateljičinih osebnih zapisih ter pričevanjih njenih ljubimk in družine, odstira nov pogled na življenje in delo slovite avtorice psiholoških trilerjev.