Danes je blagajna odprta od 14:30 do 21:00 (odpre se čez 04:21).
Politični videospot

Politični videospot

V tokratnem večeru Podoba-Glasba v živo bomo preučili načine, kako se je pojem političnega v zadnjih letih najvidneje prebil tudi v glasbeni video. Z Maticem Majcnom.

Če omenimo glasbeni videospot in politiko v enem stavku, bi morda pomislili, da gre za precej ponesrečeno kombinacijo. Če za omembe vreden politični angažma v umetnosti štejemo resne, poglobljene estetske prakse, pa videospot še vedno vztraja predvsem kot orodje promocije glasbene podlage. Pa vendar – tudi v svetu videospotov je pojem političnega skozi dela nekaterih vidnih režiserjev občasno močno stopil v ospredje.

V tokratnem večeru ‘Podoba-Glasba v živo’ se bomo v dobri uri posvetili prav prepletu teh dveh elementov ter preučili načine, kako se je pojem političnega v zadnjih letih najvidneje prebil tudi v glasbeni video. Ogledali si bomo videospote izvajalcev, kot so PJ Harvey, Rage Against the Machine, UNKLE, M.I.A., Die Antwoord ter režiserjev Jonathana Glazerja, Romaina Gavrasa, Hypea Williamsa in ostalih.

Aktualno

Trikotnik žalosti Triangle of Sadness

Ruben Östlund

petek, 09. 12. 2022 / 15:30 / Dvorana

Švedski satirik Ruben Östlund (Višja sila, Kvadrat) svoje strupene bodice tokrat uperi v svet visoke mode in ekonomsko privilegiranih ter ustvari divje zabavno farso, v kateri se razredna hierarhija obrne na glavo in razkrije tržna vrednost lepote. Zlata palma na zadnjem festivalu v Cannesu.

Septembrska klasa Septembrska klasa

Igor Šterk

petek, 09. 12. 2022 / 17:30 / Mala dvorana

Dokumentarni film Igorja Šterka je portret generacije, ki se je s področja vse Jugoslavije septembra 1987 zbrala v majhni kasarni na otoku Vis, da bi odslužila 365 dni v JLA.

Obe strani rezila Avec amour et acharnement

Claire Denis

petek, 09. 12. 2022 / 18:30 / Dvorana

Claire Denis po filmu Žarek v srcu ponovno združi moči z Juliette Binoche v zgodbi o ženski srednjih let, ki se nepričakovano znajde v vrtincu nebrzdanih strasti. Srebrni medved za najboljšo režijo na Berlinalu.