Danes je blagajna odprta od 13:00 do 20:15 (odpre se čez 32 minut).
Pogovor ob izidu knjige Mirjane Borčić: Odstiranje pogleda

Pogovor ob izidu knjige Mirjane Borčić: Odstiranje pogleda

Nova knjiga naše najpomembnejše filmske vzgojiteljice prinaša poglobljen razmislek o filmski vzgoji skozi osebni pogled.

 

Vstop brezplačen. Vabljeni!

Ob izidu nove knjige Mirjane Borčić Odstiranje pogleda: Spomini, izkušnje, spoznanja se bomo z avtorico pogovarjali o tem, kaj je filmska vzgoja, kakšni so njeni cilji in metode ter kako so njeno delo zaznamovale dolgoletne profesionalne in osebne izkušnje. 

Dojela sem, da je filmsko doživetje tisto, kar nas pri filmski vzgoji pravzaprav zanima. Doživljanje filma je aktiven proces med avtorjevim sporočanjem in gledalčevo izkušnjo, ki nadgrajuje gledalčev izkustveni svet. Filmska vzgoja naj bi prav zaradi tega spodbujala intenzivno filmsko doživetje in tako ustvarjala pogoje za samostojno oblikovanje estetskih, etičnih in družbenih vrednot. Le filmsko opismenjen gledalec, ki je usvojil svojevrstnost filmskega izražanja, je sposoben filmskega mišljenja in razumevanja umetniške vrednosti filma. Hitreje in z manj napora se znajde med vsebinami in do njih zavzema kritiški odnos, kar pogojuje neodvisno interpretacijo doživetega in hkrati dograjuje posameznikov sistem vrednot.”

Več o knjigi Odstiranje pogleda.

Aktualno

Trikotnik žalosti Triangle of Sadness

Ruben Östlund

torek, 06. 12. 2022 / 14:00 / Dvorana

Švedski satirik Ruben Östlund (Višja sila, Kvadrat) svoje strupene bodice tokrat uperi v svet visoke mode in ekonomsko privilegiranih ter ustvari divje zabavno farso, v kateri se razredna hierarhija obrne na glavo in razkrije tržna vrednost lepote. Zlata palma na zadnjem festivalu v Cannesu.

Zločini prihodnosti Crimes of the Future

David Cronenberg

torek, 06. 12. 2022 / 17:00 / Dvorana

Zločini prihodnosti so futuristični film noir, s katerim se David Cronenberg vrača k svojim body horror koreninam, hkrati pa raziskuje teme umetnosti, tehnologije, evolucije in ekologije.

Razprodano

Dogodek L'événement

Audrey Diwan

torek, 06. 12. 2022 / 19:30 / Dvorana

Francija, 1963. Obetavna študentka Anne odkrije, da je noseča. Čeprav je splav zakonsko prepovedan, sklene ukrepati, saj hoče sama odločati o svojem telesu in svoji prihodnosti. A izpiti se bližajo, njen trebuh pa povečuje … Film, posnet po romanu Annie Ernaux, je osvojil zlatega leva v Benetkah in nagrado Kinotripove mladinske žirije na Liffu.