Danes je blagajna odprta od 09:00 do 21:30 (za danes zaprto).
Pogovor ob izidu knjige Mirjane Borčić: Odstiranje pogleda

Pogovor ob izidu knjige Mirjane Borčić: Odstiranje pogleda

Nova knjiga naše najpomembnejše filmske vzgojiteljice prinaša poglobljen razmislek o filmski vzgoji skozi osebni pogled.

 

Vstop brezplačen. Vabljeni!

Ob izidu nove knjige Mirjane Borčić Odstiranje pogleda: Spomini, izkušnje, spoznanja se bomo z avtorico pogovarjali o tem, kaj je filmska vzgoja, kakšni so njeni cilji in metode ter kako so njeno delo zaznamovale dolgoletne profesionalne in osebne izkušnje. 

Dojela sem, da je filmsko doživetje tisto, kar nas pri filmski vzgoji pravzaprav zanima. Doživljanje filma je aktiven proces med avtorjevim sporočanjem in gledalčevo izkušnjo, ki nadgrajuje gledalčev izkustveni svet. Filmska vzgoja naj bi prav zaradi tega spodbujala intenzivno filmsko doživetje in tako ustvarjala pogoje za samostojno oblikovanje estetskih, etičnih in družbenih vrednot. Le filmsko opismenjen gledalec, ki je usvojil svojevrstnost filmskega izražanja, je sposoben filmskega mišljenja in razumevanja umetniške vrednosti filma. Hitreje in z manj napora se znajde med vsebinami in do njih zavzema kritiški odnos, kar pogojuje neodvisno interpretacijo doživetega in hkrati dograjuje posameznikov sistem vrednot.”

Več o knjigi Odstiranje pogleda.

Aktualno

Memoria Memoria

Apichatpong Weerasethakul

torek, 05. 07. 2022 / 18:00 / Dvorana

Tajski poet Apichatpong Weerasethakul nas v svojem prvem filmu, posnetem zunaj domovine, skupaj s Tildo Swinton in Jeanne Balibar popelje na skrivnostno notranje popotovanje, ki ga sproži veliki pok. Obvezen ogled na velikem platnu! Nagrada žirije v Cannesu.

Vse povsod naenkrat Everything Everywhere All at Once

Dan Kwan, Daniel Scheinert

torek, 05. 07. 2022 / 21:30 / Kinodvorišče

Vse povsod naenkrat je odštekana filmska pustolovščina, ki združuje elemente znanstvene fantastike, komedije in borilnih veščin, a tudi ganljive družinske drame.

Snežni leopard La panthère des neiges

Marie Amiguet, Vincent Munier

sreda, 06. 07. 2022 / 13:00 / Dvorana

Snežni leopard je veliko več kot vizualno čudovit film o eni najredkejših in najbolj izmuzljivih velikih mačk; opazovalni dokumentarec, v katerem je pot pomembnejša od cilja, z nami velikodušno deli užitek odkrivanja. Glasba: Warren Ellis in Nick Cave. Cezar za najboljši dokumentarni film.