Danes je blagajna odprta od 15:45 do 21:00 (odprto še 05:01, tel: 01 239 22 17).
Pogovor ob izidu knjige Mirjane Borčić: Odstiranje pogleda

Pogovor ob izidu knjige Mirjane Borčić: Odstiranje pogleda

Nova knjiga naše najpomembnejše filmske vzgojiteljice prinaša poglobljen razmislek o filmski vzgoji skozi osebni pogled.

 

Vstop brezplačen. Vabljeni!

Ob izidu nove knjige Mirjane Borčić Odstiranje pogleda: Spomini, izkušnje, spoznanja se bomo z avtorico pogovarjali o tem, kaj je filmska vzgoja, kakšni so njeni cilji in metode ter kako so njeno delo zaznamovale dolgoletne profesionalne in osebne izkušnje. 

Dojela sem, da je filmsko doživetje tisto, kar nas pri filmski vzgoji pravzaprav zanima. Doživljanje filma je aktiven proces med avtorjevim sporočanjem in gledalčevo izkušnjo, ki nadgrajuje gledalčev izkustveni svet. Filmska vzgoja naj bi prav zaradi tega spodbujala intenzivno filmsko doživetje in tako ustvarjala pogoje za samostojno oblikovanje estetskih, etičnih in družbenih vrednot. Le filmsko opismenjen gledalec, ki je usvojil svojevrstnost filmskega izražanja, je sposoben filmskega mišljenja in razumevanja umetniške vrednosti filma. Hitreje in z manj napora se znajde med vsebinami in do njih zavzema kritiški odnos, kar pogojuje neodvisno interpretacijo doživetega in hkrati dograjuje posameznikov sistem vrednot.”

Več o knjigi Odstiranje pogleda.

Aktualno

Pretekla življenja Past Lives

Celine Song

ponedeljek, 25. 09. 2023 / 16:45 / Dvorana

Film, ki ga je navdihnilo režiserkino resnično življenje, svojo pripoved lahkotno, nežno in prefinjeno spleta do nepričakovano silovitega čustvenega vrhunca. Veliko odkritje Sundancea in Berlinala ter eden najboljših filmov leta po mnenju številnih kritikov!

Zavojček ljubezni A Little Love Package

Gastón Solnicki

ponedeljek, 25. 09. 2023 / 19:00 / Dvorana

Zavojček ljubezni potuje od Dunaja do Andaluzije preko slanih puščav, ovitih v skrivnostne sence, da bi nam ponudil edinstveno lekcijo iz radodarnosti. Film, ki ga vodijo ženske, v živahni razdrobljeni zgodbi združi profesionalne igralce in naturščike. Prefinjen, izviren in duhovit poklon avstrijski prestolnici, ki minuli blišč odkriva v vsakdanjih stvareh.

Najsrečnejši človek na svetu Najsrekjniot čovek na svetot

Teona Strugar Mitevska

ponedeljek, 25. 09. 2023 / 21:00 / Dvorana

Najnovejše delo makedonske filmske prevratnice Teone Strugar Mitevske pod komičnim površjem prizorišča hitrih zmenkov in z ironijo prežetim naslovom skriva pronicljivo, presunljivo študijo bosansko-hercegovske družbe, v kateri so tri desetletja pozneje posledice vojne veliko bolj prisotne, kot se zdi na prvi pogled. Film je navdihnila resnična izkušnja scenaristke Elme Tataragić, ki je na zmenku na slepo spoznala človeka iz svoje preteklosti.