Danes je blagajna odprta od 10:00 do 21:30 (odprto še 11:13, tel: 01 239 22 17).
Pogovor o novem dokumentarnem filmu o umoru Zorana Đinđića

Pogovor o novem dokumentarnem filmu o umoru Zorana Đinđića

Srbski kulturni center Danilo Kiš in Kinodvor vabita na pogovor s Svetlano Lukić, urednico Peščanika. medijskega fenomena iz Beograda, in Srdjo Popovićem, legendarnim odvetnikom iz Beograda. Pogovor bo v kavarni Kinodvora v ponedeljek 23. maja ob 12h. Potekal bo v srbščini in slovenščini. moderirala ga bo prof. dr. Svetlana Slapšak.

Peščanik je radijska postaja, ki oddaja enkrat na teden in ima samo v Srbiji več kot 300.000 poslušalcev, še več poslušalcev pa jo spremlja po celem svetu prek interneta. Peščanik izdaja knjige, organizira pogovore, proizvaja filme. V njihovi produkciji je nastal film Atentat, naša privatna stvar, ki si ga lahko v celoti ogledate na spletni strani Peščanika in na Youtube.

Odvetnik Srdja Popović izhaja iz znane beograjske odvetniške družine, njegov oče je pred drugo svetovno vojno branil komuniste. Srdja Popović je prvi začel braniti odpadnike od komunizma, posebej pa upornike po letu 1968. Večkrat so ga preganjali kar skupaj z njegovimi branjenci. V zadnjih letih pred razpadom Jugoslavije se je podstopil braniti tudi ustaškega zločinca Andrijo Artukovića. Kot brezkompromisni borec zoper nacionalizme in zastopnik človekokih pravic je leta 1981 iniciral  peticijo za zaščito Albancev, ki jo je podpisalo kakih 200 Beograjčanov. Iniciral je društva, akcije in peticije zoper smrtno kazen. Po bivanju v ZDA v času jugoslovanskih vojn se je vrnil v Srbijo in kritično spremljal spremembe po padcu Miloševića. Po umoru srbskega premijera Zorana Djindjića in sojenjih morilcem je sprožil sodne postopke kot zastopnik družine Zorana Djindjića. Razkril je nepričakovano široko politično ozadje atentata.

Pogovor bo v kavarni Kinodvora v ponedeljek 23. maja ob 12h. Potekal bo v srbščini in slovenščini. moderirala ga bo prof. dr. Svetlana Slapšak. Publiki bo brezplačno na voljo nekaj DVD s filmom in knjige Peščanika, za dobrodošlico bo postrežena tudi s pijačo.

Aktualno

Pretekla življenja Past Lives

Celine Song

nedelja, 24. 09. 2023 / 11:00 / Dvorana

Film, ki ga je navdihnilo režiserkino resnično življenje, svojo pripoved lahkotno, nežno in prefinjeno spleta do nepričakovano silovitega čustvenega vrhunca. Veliko odkritje Sundancea in Berlinala ter eden najboljših filmov leta po mnenju številnih kritikov!

Kinobalon / Razprodano

Preprosto super Helt super

Rasmus A. Sivertsen

nedelja, 24. 09. 2023 / 11:30 / Mala dvorana

»Verjetno se nisem rodila kot popolna superjunakinja. Toda mama mi je vedno govorila, naj ne skrbim. Pripravljena bom, ko bo pravi čas za to.« Moramo res biti vsi super – ali pa je dovolj, da smo preprosto to, kar smo? 

Najsrečnejši človek na svetu Najsrekjniot čovek na svetot

Teona Strugar Mitevska

nedelja, 24. 09. 2023 / 13:40 / Dvorana

Najnovejše delo makedonske filmske prevratnice Teone Strugar Mitevske pod komičnim površjem prizorišča hitrih zmenkov in z ironijo prežetim naslovom skriva pronicljivo, presunljivo študijo bosansko-hercegovske družbe, v kateri so tri desetletja pozneje posledice vojne veliko bolj prisotne, kot se zdi na prvi pogled. Film je navdihnila resnična izkušnja scenaristke Elme Tataragić, ki je na zmenku na slepo spoznala človeka iz svoje preteklosti.