Danes je blagajna odprta od 17:00 do 21:30 (za danes zaprto).
Pogovor o novem dokumentarnem filmu o umoru Zorana Đinđića

Pogovor o novem dokumentarnem filmu o umoru Zorana Đinđića

Srbski kulturni center Danilo Kiš in Kinodvor vabita na pogovor s Svetlano Lukić, urednico Peščanika. medijskega fenomena iz Beograda, in Srdjo Popovićem, legendarnim odvetnikom iz Beograda. Pogovor bo v kavarni Kinodvora v ponedeljek 23. maja ob 12h. Potekal bo v srbščini in slovenščini. moderirala ga bo prof. dr. Svetlana Slapšak.

Peščanik je radijska postaja, ki oddaja enkrat na teden in ima samo v Srbiji več kot 300.000 poslušalcev, še več poslušalcev pa jo spremlja po celem svetu prek interneta. Peščanik izdaja knjige, organizira pogovore, proizvaja filme. V njihovi produkciji je nastal film Atentat, naša privatna stvar, ki si ga lahko v celoti ogledate na spletni strani Peščanika in na Youtube.

Odvetnik Srdja Popović izhaja iz znane beograjske odvetniške družine, njegov oče je pred drugo svetovno vojno branil komuniste. Srdja Popović je prvi začel braniti odpadnike od komunizma, posebej pa upornike po letu 1968. Večkrat so ga preganjali kar skupaj z njegovimi branjenci. V zadnjih letih pred razpadom Jugoslavije se je podstopil braniti tudi ustaškega zločinca Andrijo Artukovića. Kot brezkompromisni borec zoper nacionalizme in zastopnik človekokih pravic je leta 1981 iniciral  peticijo za zaščito Albancev, ki jo je podpisalo kakih 200 Beograjčanov. Iniciral je društva, akcije in peticije zoper smrtno kazen. Po bivanju v ZDA v času jugoslovanskih vojn se je vrnil v Srbijo in kritično spremljal spremembe po padcu Miloševića. Po umoru srbskega premijera Zorana Djindjića in sojenjih morilcem je sprožil sodne postopke kot zastopnik družine Zorana Djindjića. Razkril je nepričakovano široko politično ozadje atentata.

Pogovor bo v kavarni Kinodvora v ponedeljek 23. maja ob 12h. Potekal bo v srbščini in slovenščini. moderirala ga bo prof. dr. Svetlana Slapšak. Publiki bo brezplačno na voljo nekaj DVD s filmom in knjige Peščanika, za dobrodošlico bo postrežena tudi s pijačo.

Aktualno

Snežni leopard La panthère des neiges

Marie Amiguet, Vincent Munier

sreda, 06. 07. 2022 / 13:00 / Dvorana

Snežni leopard je veliko več kot vizualno čudovit film o eni najredkejših in najbolj izmuzljivih velikih mačk; opazovalni dokumentarec, v katerem je pot pomembnejša od cilja, z nami velikodušno deli užitek odkrivanja. Glasba: Warren Ellis in Nick Cave. Cezar za najboljši dokumentarni film.

Vesolje med nami Vesolje med nami

Rahela Jagrič Pirc

sreda, 06. 07. 2022 / 17:00 / Dvorana

Zapuščen observatorij združi slepega astronoma Hermana in najstnika Tobija.

Sončni zaton Sundown

Michel Franco

sreda, 06. 07. 2022 / 21:30 / Kinodvorišče

Večkrat nagrajeni režiser Michel Franco, znan po pronicljivih in provokativnih študijah posameznikov in družb pod pritiskom, spremlja Tima Rotha na eksistencialnem popotovanju pod žgočim mehiškim soncem.