Danes je blagajna odprta od 10:00 do 21:15 (odprto še 01:46, tel: 01 239 22 17).
Pogovor o novem dokumentarnem filmu o umoru Zorana Đinđića

Pogovor o novem dokumentarnem filmu o umoru Zorana Đinđića

Srbski kulturni center Danilo Kiš in Kinodvor vabita na pogovor s Svetlano Lukić, urednico Peščanika. medijskega fenomena iz Beograda, in Srdjo Popovićem, legendarnim odvetnikom iz Beograda. Pogovor bo v kavarni Kinodvora v ponedeljek 23. maja ob 12h. Potekal bo v srbščini in slovenščini. moderirala ga bo prof. dr. Svetlana Slapšak.

Peščanik je radijska postaja, ki oddaja enkrat na teden in ima samo v Srbiji več kot 300.000 poslušalcev, še več poslušalcev pa jo spremlja po celem svetu prek interneta. Peščanik izdaja knjige, organizira pogovore, proizvaja filme. V njihovi produkciji je nastal film Atentat, naša privatna stvar, ki si ga lahko v celoti ogledate na spletni strani Peščanika in na Youtube.

Odvetnik Srdja Popović izhaja iz znane beograjske odvetniške družine, njegov oče je pred drugo svetovno vojno branil komuniste. Srdja Popović je prvi začel braniti odpadnike od komunizma, posebej pa upornike po letu 1968. Večkrat so ga preganjali kar skupaj z njegovimi branjenci. V zadnjih letih pred razpadom Jugoslavije se je podstopil braniti tudi ustaškega zločinca Andrijo Artukovića. Kot brezkompromisni borec zoper nacionalizme in zastopnik človekokih pravic je leta 1981 iniciral  peticijo za zaščito Albancev, ki jo je podpisalo kakih 200 Beograjčanov. Iniciral je društva, akcije in peticije zoper smrtno kazen. Po bivanju v ZDA v času jugoslovanskih vojn se je vrnil v Srbijo in kritično spremljal spremembe po padcu Miloševića. Po umoru srbskega premijera Zorana Djindjića in sojenjih morilcem je sprožil sodne postopke kot zastopnik družine Zorana Djindjića. Razkril je nepričakovano široko politično ozadje atentata.

Pogovor bo v kavarni Kinodvora v ponedeljek 23. maja ob 12h. Potekal bo v srbščini in slovenščini. moderirala ga bo prof. dr. Svetlana Slapšak. Publiki bo brezplačno na voljo nekaj DVD s filmom in knjige Peščanika, za dobrodošlico bo postrežena tudi s pijačo.

Aktualno

Vsa ta lepota in prelivanje krvi All the Beauty and the Bloodshed

Laura Poitras

nedelja, 05. 02. 2023 / 20:00 / Mala dvorana

Globoko osebni in hkrati izrazito politični dokumentarec Laure Poitras (Citizenfour) raziskuje neločljivo povezanost med aktivizmom ter življenjem in umetniškim delom Nan Goldin, ene najvidnejših svetovnih fotografinj. Zlati lev za najboljši film na lanskem festivalu v Benetkah.

Trikotnik žalosti Triangle of Sadness

Ruben Östlund

nedelja, 05. 02. 2023 / 21:15 / Dvorana

Švedski satirik Ruben Östlund (Višja sila, Kvadrat) svoje strupene bodice tokrat uperi v svet visoke mode in ekonomsko privilegiranih ter ustvari divje zabavno farso, v kateri se razredna hierarhija obrne na glavo in razkrije tržna vrednost lepote. Zlata palma na zadnjem festivalu v Cannesu. Tri nominacije za oskarja: za film, režijo in izvirni scenarij!

Titina Titina

Kajsa Næss

ponedeljek, 06. 02. 2023 / 10:00 / Dvorana

Družinski pustolovski film o resnični psički Titini je zabavna in vznemirljiva zgodba o skoraj pozabljenem raziskovalnem popotovanju: osvajanju severnega tečaja s cepelinom leta 1926.