Danes je blagajna odprta od 15:00 do 21:00 (za danes zaprto).

Okrogla miza: Migracije in pravica do združitve družine

Izvedbo okrogle mize sta podprla Evropska komisija – program Evropa za državljane in Mednarodni višegrajski sklad, v okviru projekta Migracije v center.

Migracije z namenom združitve družine predstavljajo približno tretjino vsega priseljevanja v Evropsko unijo in v enakem deležu tudi v Slovenijo. Evropska direktiva o pravici do združitve družine iz leta 2003 določa pogoje za uveljavitev pravice do združitve družine za državljane tretjih držav, ki prebivajo na ozemlju držav članic EU. Direktiva je bila vse od sprejetja leta 2003 do danes deležna številnih kritik glede prevelike diskrecije posameznih držav članic pri določanju čakalnih dob, glede zahtev o višini osebnega prihodka osebe, ki sproži združitev družine, glede možnih meril za integracijo itn. Nova zakona o tujcih in mednarodni zaščiti, ki sta v pripravi, bosta prinesla nekatere spremembe glede pravice do združitve družine za priseljence in begunce, ki živijo v Sloveniji.

O teh in podobnih aktualnih vprašanjih uveljavljanja pravice do združitve članov in članic priseljenskih družin bodo govorili:

  • Aida Hadžiahmetović, sodelavka Slovenske filantropije
  • Nataša Potočnik, vodja Sektorja za migracijsko politiko in zakonodajo pri Direktoratu za upravne notranje zadeve, migracijo in naturalizacijo, MNZ
  • Ognjen Radivojević, član Srbskega kulturnega centra Danilo Kiš
  • Simona Zavratnik, raziskovalka in predavateljica na Fakulteti za družbene vede

Pogovor bo povezoval Franci Zlatar, vodja programa Migracije pri Slovenski filantropiji.

Pred začetkom okrogle mize vljudno vabljeni na projekcijo dveh filmov, ki sta del programa Festivala migrantskega filma in sta povezana s temo pogovora: Njihova mladost (Francija, 12 min.) in Evropska past (Španija/Grčija, 46 min.). Projekcija bo v Mali dvorani Kinodvora isti dan ob 18.45.

Aktualno

Kinotripov svetovni jagodni izbor (2022) Kinotripov svetovni jagodni izbor (2022)

različni avtorji

petek, 02. 12. 2022 / 17:00 / Dvorana

Skupaj s članicami Kinotripovega filmskega kluba smo izbrali najboljše kratke animirane filme z vsega sveta, ki so blizu mladim. Letošnji izbor prinaša mladostno odštekan, družbeno-kritično nabrit in slogovno raznolik nabor osmih filmov.

Otok The Island

Anca Damian

petek, 02. 12. 2022 / 19:00 / Dvorana

Prepustite se glasbeni reinterpretaciji mita o Robinsonu Crusoeju: križancu med Malim princem in Monty Pythonom.

Tekmovalni program IV (2022) Tekmovalni program IV (2022)

različni avtorji

petek, 02. 12. 2022 / 21:00 / Dvorana

Najboljši novi kratki animirani filmi iz srednje in vzhodne Evrope, ki se potegujejo za nagrado občinstva ;DSAF (Društvo slovenskega animiranega filma) in veliko nagrado mednarodne žirije. Med režiserji najdemo tako legendarne animatorje kot avtorje prvencev in vse vmes.