Danes je blagajna odprta od 14:30 do 20:00 (za danes zaprto).

Okrogla miza: Migracije in pravica do združitve družine

Izvedbo okrogle mize sta podprla Evropska komisija – program Evropa za državljane in Mednarodni višegrajski sklad, v okviru projekta Migracije v center.

Migracije z namenom združitve družine predstavljajo približno tretjino vsega priseljevanja v Evropsko unijo in v enakem deležu tudi v Slovenijo. Evropska direktiva o pravici do združitve družine iz leta 2003 določa pogoje za uveljavitev pravice do združitve družine za državljane tretjih držav, ki prebivajo na ozemlju držav članic EU. Direktiva je bila vse od sprejetja leta 2003 do danes deležna številnih kritik glede prevelike diskrecije posameznih držav članic pri določanju čakalnih dob, glede zahtev o višini osebnega prihodka osebe, ki sproži združitev družine, glede možnih meril za integracijo itn. Nova zakona o tujcih in mednarodni zaščiti, ki sta v pripravi, bosta prinesla nekatere spremembe glede pravice do združitve družine za priseljence in begunce, ki živijo v Sloveniji.

O teh in podobnih aktualnih vprašanjih uveljavljanja pravice do združitve članov in članic priseljenskih družin bodo govorili:

  • Aida Hadžiahmetović, sodelavka Slovenske filantropije
  • Nataša Potočnik, vodja Sektorja za migracijsko politiko in zakonodajo pri Direktoratu za upravne notranje zadeve, migracijo in naturalizacijo, MNZ
  • Ognjen Radivojević, član Srbskega kulturnega centra Danilo Kiš
  • Simona Zavratnik, raziskovalka in predavateljica na Fakulteti za družbene vede

Pogovor bo povezoval Franci Zlatar, vodja programa Migracije pri Slovenski filantropiji.

Pred začetkom okrogle mize vljudno vabljeni na projekcijo dveh filmov, ki sta del programa Festivala migrantskega filma in sta povezana s temo pogovora: Njihova mladost (Francija, 12 min.) in Evropska past (Španija/Grčija, 46 min.). Projekcija bo v Mali dvorani Kinodvora isti dan ob 18.45.

Aktualno

Zadnjič

Zbudi me Zbudi me

Marko Šantić

četrtek, 25. 04. 2024 / 15:00 / Dvorana

Nadvse aktualna zgodba o ksenofobiji, kolektivni izgubi spomina in iskanju novih začetkov. Dobitnik petih vesen na zadnjem Festivalu slovenskega filma, tudi za najboljši celovečerec.

Radikal Radical

Christopher Zalla

četrtek, 25. 04. 2024 / 17:00 / Dvorana

»Na svetu je toliko ljudi, ki nikoli ne dobijo priložnosti. To je zgodba o tem, kaj se zgodi, ko jo dobijo.« Film, posnet po resnični zgodbi o nekonvencionalnem mehiškem učitelju, je prejel nagrado občinstva na festivalu Sundance.

Duhovnica Duhovnica

Maja Prettner

četrtek, 25. 04. 2024 / 18:30 / Mala dvorana

Film spremlja svobodomiselno evangeličansko duhovnico Jano, ki se sooča z življenjsko dilemo, ali naj zapusti duhovniški poklic.