Danes je blagajna odprta od 15:15 do 20:30 (odpre se čez 08:36).

Okrogla miza: Migracije in pravica do združitve družine

Izvedbo okrogle mize sta podprla Evropska komisija – program Evropa za državljane in Mednarodni višegrajski sklad, v okviru projekta Migracije v center.

Migracije z namenom združitve družine predstavljajo približno tretjino vsega priseljevanja v Evropsko unijo in v enakem deležu tudi v Slovenijo. Evropska direktiva o pravici do združitve družine iz leta 2003 določa pogoje za uveljavitev pravice do združitve družine za državljane tretjih držav, ki prebivajo na ozemlju držav članic EU. Direktiva je bila vse od sprejetja leta 2003 do danes deležna številnih kritik glede prevelike diskrecije posameznih držav članic pri določanju čakalnih dob, glede zahtev o višini osebnega prihodka osebe, ki sproži združitev družine, glede možnih meril za integracijo itn. Nova zakona o tujcih in mednarodni zaščiti, ki sta v pripravi, bosta prinesla nekatere spremembe glede pravice do združitve družine za priseljence in begunce, ki živijo v Sloveniji.

O teh in podobnih aktualnih vprašanjih uveljavljanja pravice do združitve članov in članic priseljenskih družin bodo govorili:

  • Aida Hadžiahmetović, sodelavka Slovenske filantropije
  • Nataša Potočnik, vodja Sektorja za migracijsko politiko in zakonodajo pri Direktoratu za upravne notranje zadeve, migracijo in naturalizacijo, MNZ
  • Ognjen Radivojević, član Srbskega kulturnega centra Danilo Kiš
  • Simona Zavratnik, raziskovalka in predavateljica na Fakulteti za družbene vede

Pogovor bo povezoval Franci Zlatar, vodja programa Migracije pri Slovenski filantropiji.

Pred začetkom okrogle mize vljudno vabljeni na projekcijo dveh filmov, ki sta del programa Festivala migrantskega filma in sta povezana s temo pogovora: Njihova mladost (Francija, 12 min.) in Evropska past (Španija/Grčija, 46 min.). Projekcija bo v Mali dvorani Kinodvora isti dan ob 18.45.

Aktualno

Blizu Close

Lukas Dhont

ponedeljek, 27. 03. 2023 / 16:15 / Dvorana

Belgijski režiser Lukas Dhont se po uspešnem prvencu Dekle vrača z rahločutno, presunljivo zgodbo o prijateljstvu med odraščajočima fantoma, filmom »o izgubi nežnosti v svetu, polnem toksične moškosti«. Velika nagrada žirije v Cannesu, nominacija za oskarja za najboljši mednarodni celovečerec ter dve lovoriki na ljubljanskem Liffu: nagrada Art kino mreže Slovenije in nagrada mladinske žirije Kinotrip.

Zadnjič

Ia EO

Jerzy Skolimowski

ponedeljek, 27. 03. 2023 / 18:30 / Dvorana

Najmlajši osemdesetletnik Jerzy Skolimowski postavi gledalca v kožuh svojega štirinožnega protagonista ter ustvari vizualno izviren in globoko pretresljiv pogled na sodobno Evropo. Ia je osvojil nagrado žirije na zadnjem festivalu v Cannesu ter se uvrstil na številne sezname najboljših filmov leta. Nominacija za oskarja za najboljši mednarodni film!

Ljubezni Patricie Highsmith Loving Highsmith

Eva Vitija

ponedeljek, 27. 03. 2023 / 19:30 / Mala dvorana

Film, temelječ na pisateljičinih osebnih zapisih ter pričevanjih njenih ljubimk in družine, odstira nov pogled na življenje in delo slovite avtorice psiholoških trilerjev.