Danes je blagajna odprta od 15:30 do 21:30 (odpre se čez 04:42).

Okrogla miza: Migracije in pravica do združitve družine

Izvedbo okrogle mize sta podprla Evropska komisija – program Evropa za državljane in Mednarodni višegrajski sklad, v okviru projekta Migracije v center.

Migracije z namenom združitve družine predstavljajo približno tretjino vsega priseljevanja v Evropsko unijo in v enakem deležu tudi v Slovenijo. Evropska direktiva o pravici do združitve družine iz leta 2003 določa pogoje za uveljavitev pravice do združitve družine za državljane tretjih držav, ki prebivajo na ozemlju držav članic EU. Direktiva je bila vse od sprejetja leta 2003 do danes deležna številnih kritik glede prevelike diskrecije posameznih držav članic pri določanju čakalnih dob, glede zahtev o višini osebnega prihodka osebe, ki sproži združitev družine, glede možnih meril za integracijo itn. Nova zakona o tujcih in mednarodni zaščiti, ki sta v pripravi, bosta prinesla nekatere spremembe glede pravice do združitve družine za priseljence in begunce, ki živijo v Sloveniji.

O teh in podobnih aktualnih vprašanjih uveljavljanja pravice do združitve članov in članic priseljenskih družin bodo govorili:

  • Aida Hadžiahmetović, sodelavka Slovenske filantropije
  • Nataša Potočnik, vodja Sektorja za migracijsko politiko in zakonodajo pri Direktoratu za upravne notranje zadeve, migracijo in naturalizacijo, MNZ
  • Ognjen Radivojević, član Srbskega kulturnega centra Danilo Kiš
  • Simona Zavratnik, raziskovalka in predavateljica na Fakulteti za družbene vede

Pogovor bo povezoval Franci Zlatar, vodja programa Migracije pri Slovenski filantropiji.

Pred začetkom okrogle mize vljudno vabljeni na projekcijo dveh filmov, ki sta del programa Festivala migrantskega filma in sta povezana s temo pogovora: Njihova mladost (Francija, 12 min.) in Evropska past (Španija/Grčija, 46 min.). Projekcija bo v Mali dvorani Kinodvora isti dan ob 18.45.

Aktualno

Poletje, ko sem se naučila leteti Leto kada sam naučila da letim

Radivoje Andrić

sobota, 02. 07. 2022 / 16:30 / Dvorana

Z novimi prijatelji, simpatijami in dogodivščinami dobi Sofija sanjske počitnice, pa tudi veliko več od tega, kar si je lahko predstavljala. Poletna komedija je hkrati nežna zgodba o odraščanju in spravi.

Pariz, 13. okrožje Les Olympiades

Jacques Audiard

sobota, 02. 07. 2022 / 18:30 / Dvorana

Film Jacquesa Audiarda (Prerok, Rja in kost) je zgodba o ljubezni, seksu in prijateljstvu v času družabnih omrežij.

Antigona - Kako si upamo! Antigona - Kako si upamo!

Jani Sever

sobota, 02. 07. 2022 / 19:30 / Mala dvorana

Dokumentarno-igrani film po motivih drame Slavoja Žižka Trojno življenje Antigone. Dobitnik vesne za najboljši dokumentarec na Festivalu slovenskega filma.