Danes je blagajna odprta od 15:45 do 21:00 (za danes zaprto).
Nostalgija – Fotografska razstava. Otvoritev!

Nostalgija – Fotografska razstava. Otvoritev!

Skoraj sto še nikoli videnih fotografij, ki jih je na snemanju mojstrovine Andreja Tarkovskega, filma Nostalgija (1983), posnela angleška fotografinja Deborah Beer (1950–1994), prihaja iz zbirke Gideona Bachmanna, ki jo hrani arhiv Cinemazero Images (Pordenone, Italija).

Nostalgija – Fotografska razstava
Tarkovsky’s Nostalghia – The Journey Within
Deborah Beer

Svetovna premiera!
od 30. januarja do 30. aprila 2014
Jakopičevo sprehajališče, park Tivoli

»Skoraj sto še nikoli videnih fotografij, ki jih je na snemanju mojstrovine Andreja Tarkovskega, filma Nostalgija (1983), posnela angleška fotografinja Deborah Beer (1950–1994), prihaja iz zbirke Gideona Bachmanna, ki jo hrani arhiv Cinemazero Images (Pordenone, Italija).Popotovanje skozi dušo filmskega poeta. Razumeti osupljivo umetnost Andreja Tarkovskega. Fascinantni megla in para, cesta in ogenj, zapuščeni kraji in intimne sobe … Eno najbolj evokativnih del v zgodovini filma skozi ostro oko velike fotografinje.«

29. oktobra 1982 je Gideon Bachmann v svojo zvesto beležko zapisal: »Jezen, ker Deborah ni mogla dobiti službe pri filmu Tarkovskega in jo je namesto nje dobila gdč. Eder.«
Vendar pa je Deborah Beer bila v Bagni Vignoni od 1. do 8. novembra 1982 (kakor je Bachmann natančno zapisal), ko je Andrej Tarkovski snemal Nostalgijo, filmu pa je sledila tudi, ko so snemanje preselili v Rim med 17. in 19. novembrom. 25. novembra je Gideon Bachmann intervjuval ruskega režiserja na setu. »26. novembra so Zrcalo Tarkovskega prikazali v Cineforumu v Rimu, na Via Monteverde 57A, kjer se tisti, ki je bil povabljen, ni pojavil.« Nostalgija je bila predstavljena v Cannesu 16. maja 1984 ob 17. uri. Osvojila je Grand Prix du Cinéma de Création skupaj z Denarjem Roberta Bressona in nagrado FIPRESCI, naslednje jutro pa je Bachmann Tarkovskega spet in zelo intenzivno intervjuval v hotelu Carlton ob prisotnosti protagonista filma, Olega Jankovskega. Ko je Bachmann material, ki ga je posnel, ponudil nekaterim revijam (angleški Sight and Sound je objavil njegovo poročilo o snemanju Nostalgije, švedska revija Chaplin pa dolgi intervju iz Cannesa), je s seboj prinesel tudi fotografije, ki jih je posnela njegova žena Deborah Beer. To razloži, zakaj je pogosto privolila, da le delno pokrije prizorišče snemanja, tudi kadar ni bila uradna fotografinja, saj je vedela, da se lahko zanese na končno prodajo fotografij prek svojih agentov v Rimu in Parizu. Fotografije na razstavi zato ne govorijo le o filmu ali njegovem zakulisju, pač pa o celotnem sistemu, ki se je v tistih letih vrtel okoli filmskega sveta, pa ne le v Italiji. Izkušnja fotografinje na setu je Deborah Beer omogočila, da je ujela vrhunce dela velikih mojstrov, ki jih je srečala, ter jim za razliko od uradnega zagotovila alternativni pogled, ki je bralcem nudil vpogled v filmski svet. Če pogledamo profesionalno in zasebno zvezo med Deborah Beer ter metodičnim in bistroumnim reporterjem Gideonom Bachmannom, je jasno, kako je njuna strast in zaveza lahko razkrila globlje vidike snemanja filmov, s katerimi sta se ukvarjala vse življenje in ki jih danes, zahvaljujoč fotografskemu arhivu Cinemazero Images, javnost lahko znova odkrije in v njih uživa.

Nostalgija – Fotografska razstava
Tarkovsky’s Nostalghia – The Journey Within

avtorica fotog
rafij: Deborah Beer
© Archivio Fotografico Cinemazero Images – Gideon Bachmann Fund
kustos: Riccardo Costantini
v sodelovanju z: Gideon Bachmann, Raffaella Canci, Marianita Santarossa
organizator: Kinodvor
razstavo so omogočili: Turizem Ljubljana, Riko (pokrovitelj razstave) in Mestna občina Ljubljana (ustanoviteljica Kinodvora)
v sodelovanju s: Slovenska kinoteka, RTV Slovenija (medijski partner Leta kina), Italijanski inštitut za kulturo v

Aktualno

Najsrečnejši človek na svetu Najsrekjniot čovek na svetot

Teona Strugar Mitevska

torek, 26. 09. 2023 / 16:00 / Dvorana

Najnovejše delo makedonske filmske prevratnice Teone Strugar Mitevske pod komičnim površjem prizorišča hitrih zmenkov in z ironijo prežetim naslovom skriva pronicljivo, presunljivo študijo bosansko-hercegovske družbe, v kateri so tri desetletja pozneje posledice vojne veliko bolj prisotne, kot se zdi na prvi pogled. Film je navdihnila resnična izkušnja scenaristke Elme Tataragić, ki je na zmenku na slepo spoznala človeka iz svoje preteklosti.

Pretekla življenja Past Lives

Celine Song

torek, 26. 09. 2023 / 18:15 / Dvorana

Film, ki ga je navdihnilo režiserkino resnično življenje, svojo pripoved lahkotno, nežno in prefinjeno spleta do nepričakovano silovitega čustvenega vrhunca. Veliko odkritje Sundancea in Berlinala ter eden najboljših filmov leta po mnenju številnih kritikov!

Izginjanje Verschwinden/Izginjanje

Andrina Mračnikar

torek, 26. 09. 2023 / 19:30 / Mala dvorana

Filmska ustvarjalka Andrina Mračnikar se poda v svojo južnokoroško domovino, da bi raziskala, zakaj slovenski jezik in slovenska kultura čedalje bolj izginjata iz vsakdanjega življenja. Dokumentarec, ki spretno prepleta osebno in politično, je prejel nagrado občinstva na graškem festivalu Diagonale.