Danes je blagajna odprta od 15:45 do 20:00 (odpre se čez 11:32).
Naš bližnjik Pasolini

Naš bližnjik Pasolini

Ob izidu romana Nafta v slovenskem prevodu pri Cankarjevi založbi Kinodvor in Kinoteka predstavljata poklon filmskemu ustvarjalcu, slikarju, pesniku in pisatelju. Pogovor vodi Denis Valič. Gostje: Andrej Medved, Miklavž Komelj in Majda Širca.

Pasolinijevo zadnje veliko delo, roman Nafta, je ob nenadni avtorjevi smrti leta 1975 ostalo nedokončano. Pripoved o levičarskem katoličanu Carlu vsebuje bistvene prvine Pasolinijevega opusa: homoerotiko med delavci, stare mite v modernem mestnem okolju, kapitalistično izkoriščanje delavskega razreda – vse prepletene v čvrsto zgodbo o sprijeni družbi, političnih zarotah in osebni seksualni odrešitvi.

 

Ob izidu romana Nafta v slovenskem prevodu pri Cankarjevi založbi Kinodvor in Kinoteka predstavljata poklon filmskemu ustvarjalcu, slikarju, pesniku in pisatelju.

 

Filmski program v Slovenski kinoteki. Pogovor z gosti v Kinodvorovi Kavarni.

 

——————————————————-

 

Ob 19:00 v Kinoteki:
D-day: dan za dokumentarec:
Pasolini prossimo nostro
Giuseppe Bertolucci, Italija, 2006, 63 minut, angleški podnapisi

Snemanje filma Saló ali 120 dni Sodome. Kljub ostrim kontroverzam, ki jih film sproža, je Pasolini sproščen, skoraj srečen. Peščici snemalcev pod vodstvom novinarja Gideona Bachmanna dovoli, da mu sledi in ga zaplete v nenavaden pogovor. Intervju kmalu preraste v ostrovidno in silovito kritiko družbe, ki s posnetki snemanja ustvarja nepričakovan preplet filma in resničnosti ter razkriva avtorjev metaforični portret sodobnosti. Prvič v Sloveniji!

 

——————————————————-

 

Ob 20:15 v Kinodvorovi Kavarni:
Večer knjige in filma:
Naš bližnjik Pasolini

Predstavitev slovenskih prevodov Pasolinijevih literarnih del. Pogovor vodi Denis Valič. Gostje: Andrej Medved, Miklavž Komelj in Majda Širca.

Večer knjige in filma je del programa Ljubljana – svetovna prestolnica knjige 2010. V sodelovanju s Slovensko kinoteko in Cankarjevo založbo.

 

——————————————————-Ob 21:30 v Kinoteki:

Klasiki:

Saló ali 120 dni Sodome

Saló o le 120 giornate di Sodoma; Pier Paolo Pasolini, Italija / Francija, 1975, 116 minut

Labodji spev italijanskega mojstra, posnet po črki zloglasnega De Sadovega romana; veličastna, edinstvena, odvratna mojstrovina v službi kritike enoumja.

Aktualno

Bela in Sebastijan Belle et Sébastien

Nicolas Vanier

nedelja, 03. 07. 2022 / 16:45 / Dvorana

Belfast Belfast

Kenneth Branagh

nedelja, 03. 07. 2022 / 19:00 / Dvorana

Film, postavljen v burno obdobje poznih šestdesetih let, je humoren, nežen in globoko oseben spomin Kennetha Branagha na njegovo rojstno mesto. »Za tiste, ki so ostali, tiste, ki so odšli, in vse tiste, ki smo jih izgubili.« Oskar za najboljši izvirni scenarij in nagrada BAFTA za najboljši britanski film.

Antigona - Kako si upamo! Antigona - Kako si upamo!

Jani Sever

nedelja, 03. 07. 2022 / 20:00 / Mala dvorana

Dokumentarno-igrani film po motivih drame Slavoja Žižka Trojno življenje Antigone. Dobitnik vesne za najboljši dokumentarec na Festivalu slovenskega filma.