Danes je blagajna odprta od 10:00 do 21:15 (odprto še 03:08, tel: 01 239 22 17).
Iz goriške hiške

Iz goriške hiške

Izbor kratkih filmov in animacij iz redne produkcije študentov študentov programa prve stopnje in magisterija.

Projekcijo v Kavarni Kinodvora bo ob prisotnosti avtorjev uvedla Rene Rusjan, programska vodja Visoke šole za umetnost Univerze v Novi Gorici.

Visoka šola za umetnost Univerze v Novi Gorici je bila ustanovljena leta 2008 na podlagi petnajstletnih izkušenj Šole uporabnih umetnosti Famul Stuart. Pred enim letom se je iz Ljubljane preselila v nove prostore palače Alvarez v Gorici, kjer nadaljuje s širjenjem rab umetnosti v različnih kontekstih in prostorih, od kreativnih industrij prek specifičnih srečevanj z znanostjo in tehnologijami do interdisciplinarnih medijsko-produkcijskih kontekstov, od laboratorija do ulice.

V sklopu vertikale programov prve in druge stopnje, triletnega Digitalne umetnosti in prakse ter novega dvoletnega Medijske umetnosti in prakse, študentje krožijo v okoljih in nosilnih modulih animacije, fotografije, (video)filma, novih medijev, scenografskih prostorov in sodobnih umetniških praks, v novem programu druge stopnje se gibljejo tudi med partnerskimi univerzami, med Gorico, Reko in Gradcem.

Mark Bizilj in različni avtorji
, Goriški kolaž, 2012, 4’30”, video prispevek
Mark Bizilj, Klavdij Juvan, Ivan Umer, Simon Klembas, Tanto Fa, 2012, 0’57”, animirani film
Filip Košnik, Gregor Kocjančič, Mery Gobec, Nika Lemut, Ines Ozimek, Stol in Stolica, 2012, 1’23”, animirani film
Domen Kamenšček, Tine Posarelli, Nina Dodlek, Zala Opara, Jaka Čurlič, Martin Gerbec, Luka Kržič, Peter, 2012, 1’14”, igrani film
Damir Grbanović, Mark Bizilj, Klavdij Juvan, Simon Reher, Še en dan, 2012, 3’15”
Nika Lemut, Ines Ozimek, Unpacked, 2013, 1’57”, animirani film
Mark Bizilj
, Ivan Umer, Escape Velocity, 2013, 2’14”, animirani film
Polona Zupan, Bruna Del Bello, Vedrana Dragičević, Sara Salamon, Xe El Violin, 2013, 8’05”, dokumentarni film
Urška Djukić, Gašper Uršič, Cordula Weitgruber, Marco Wenegger, Shoes To Measure, 2013, 11’04”, dokumentarni film
Iva Musović, Urša Bonelli Potokar, Giulia Grotto, Matija Bajc
, Delicate Surfaces, 2013, 8’07”, dokumentarni film
Iva Musović, Družinsko srečanje/Porodićno okupljanje, 2013, 15’10”, igrani film
Iva Musović,
Nerazločen pogovor/Indistinct Conversation, 2013, 3’56”, eksperimentalni film
Urška Djukić, Coffee, 2013, 2’08”, eksperimentalni film

Humoren Goriški kolaž je ustvarilo več študentov programa prve stopnje pod mentorstvom prof. Rene Rusjan nekaj mesecev po selitvi šole na goriško, predvajan je bil kot predstavitev šole v oddaji Univerza na RTV Slovenija. V kolaž so med drugim vključeni deli vaj pri videofilmu, nastali pri mentorju Boštjanu Vrhovcu. Animirana filma Tanto Fa in Stol Stolica Cunika ter igrani film Peter so rezultat izziva Prve podaje, zagonske delavnice študijskega leta z Metodom Blejcem, ki je šolo (Famul Stuart) obiskoval kot študent, sedaj pa se vrača kot zunanji strokovnjak in predavatelj. Animirana filma Escape Velocity in Unpacked sta nastala pod vodstvom mentorja Kolje Saksida, v sodelovanju študentov animacije od prvega do tretjega letnika programa prve stopnje, Še en dan je mentorsko podprl Dušan Kastelic. Dokumentarne impresije Benečanov Xe El Violin, Shoes To Measure in Delicate Surfaces o klasičnem izdelovalcu violin, dveh čevljarkah, ki velik poudarek dajeta ročnemu delu, ter slikarju in grafitarju, ki grafite dela le še po naročilu, so nastale pod mentorstvom prof. Rajka Grlića. Iva Musović je diplomantka programa prve stopnje, ki nadaljuje študij na magistrskem programu Medijske umetnosti in prakse, predstavlja pa dva filma. Družinsko srečanje je prvi kos omnibusa v nastajanju, posnet z mentorskim očesom režiserjev prof. Rajka Grlića in doc. Janeza Burgerja. Kratki film Nerazločen pogovor posnet na super 8 je nastal v okviru delavnice Alternative 2013 v Beogradu. Coffee Urške Djukić, ravno tako diplomantke šole in študentke na magisteriju, je nastal po izbrani slikarski predlogi (Ivana Kobilca, Kofetarica), kot izziv ustvariti film na osnovi slike pri doc. Robertu Černelču.

 

Aktualno

Neskončnost L'immensità

Emanuele Crialese

nedelja, 05. 02. 2023 / 19:00 / Dvorana

Film, navdihnjen z režiserjevimi spomini na otroštvo, je zgodba o družini: o hčerki Adriani, ki ima raje, da jo kličejo s fantovskim imenom, ter njeni materi Clari, svobodomiselni in nekonvencionalni ženski, ujeti v zakon brez ljubezni. Dramo, ki jo spremljajo melodije italijanskih popevk iz sedemdesetih let, je zrežiral Emanuele Crialese (Grazijin otok, Zlata vrata, Terraferma), glavno vlogo pa je odigrala vedno čudovita Penélope Cruz.

Vsa ta lepota in prelivanje krvi All the Beauty and the Bloodshed

Laura Poitras

nedelja, 05. 02. 2023 / 20:00 / Mala dvorana

Globoko osebni in hkrati izrazito politični dokumentarec Laure Poitras (Citizenfour) raziskuje neločljivo povezanost med aktivizmom ter življenjem in umetniškim delom Nan Goldin, ene najvidnejših svetovnih fotografinj. Zlati lev za najboljši film na lanskem festivalu v Benetkah.

Trikotnik žalosti Triangle of Sadness

Ruben Östlund

nedelja, 05. 02. 2023 / 21:15 / Dvorana

Švedski satirik Ruben Östlund (Višja sila, Kvadrat) svoje strupene bodice tokrat uperi v svet visoke mode in ekonomsko privilegiranih ter ustvari divje zabavno farso, v kateri se razredna hierarhija obrne na glavo in razkrije tržna vrednost lepote. Zlata palma na zadnjem festivalu v Cannesu. Tri nominacije za oskarja: za film, režijo in izvirni scenarij!