Danes je blagajna odprta od 09:00 do 21:00 (odpre se čez 04:44).
Delovni zajtrk: O animiranem filmu v Kolumbiji

Delovni zajtrk: O animiranem filmu v Kolumbiji

O animiranem filmu v Kolumbiji se bomo pogovarjali z našo žirantko Cecilio Translaviño in kuratorko programa sodobnega kolumbijskega animiranega filma Lauro Victorio Delgado.

Zgodovina kolumbijskega animiranega filma morda ni zelo dolga, vsekakor pa je zelo zanimiva. Sprva je bilo čutiti močan vpliv ameriške produkcije, ki je razvoj preobrnila na pot komercializma in zabavne industrije. Toda vsaka kultura ima tako imenovano podzemlje: vse tiste marljive glave in roke, ki raziskujejo, kar se skriva za najočitnejšim. Ko so ustvarjalci animiranih filmov v želji, da izrazijo svoja zanimanja in strasti, uporabili tako mainstream kot druge tradicije in koncepte, so se podali na svojevrstno pustolovščino. Danes je jasno, da pomembno vlogo v tej zgodbi igra kolumbijska zgodovina. Državo že od šestdesetih let pretresajo konflikti in boji, zaradi katerih so številni Kolumbijci odšli na študij in/ali delo v tujino. Ker pa jih je veliko ohranilo stik z domovino, je to sčasoma privedlo do vzpostavitve trajnega dialoga med tistimi znotraj in tistimi zunaj zemljepisnih in kulturnih meja Kolumbije. Med avtorji se je izrisala paleta različnih ustvarjalnih pristopov, kar je omogočilo produkcijo umetniških del, ki ponazarjajo zadnjih petdeset let notranjih nasprotij. Filmski program, ki bo prikazan na Animateki, se poklanja tem edinstvenim projektom in dokazuje, da niti orjaška zabavna industrija ne more zatreti človekove želje po izražanju na videz prikritih, a vsesplošnih občutij, misli, vzdušja – tiste pristne kolumbijske kulture.

Laura Victoria Delgado od leta 2006 živi in dela v Pragi na Češkem, kjer je na akademiji FAMU dokončala magistrski študij filmske animacije. Pred tem je leta 2004 na Universidad Nacional de Colombia v Bogoti diplomirala iz likovne umetnosti, pri čemer se je specializirala za nove medije. Večinoma se je posvečala slikarstvu, dokler se ob delu z videom ni začela poigravati s filmom, rezultat tega pa so bila skupinska dela s kolektivom Kinoklaje leta 2005. Odtlej z uporabo različnih medijev, kot so oljno slikarstvo, video in film, eksperimentira z barvnimi plastmi, črto in sencami. Njena dela si lahko ogledate na spletni strani www.cargocollective.com/lauravictoria.

Aktualno

Animateka / Družinski Slon

Slonov tekmovalni program I (2023) Slonov tekmovalni program I (2023)

različni avtorji

sobota, 02. 12. 2023 / 10:00 / Dvorana

Program šestih kratkih filmov, v katerih se glavni junaki podajo na razburljiva potovanja ter premagujejo svoje strahove in nevarnosti.

Animateka / Družinski Slon

Slonov tekmovalni program II (2023) Slonov tekmovalni program II (2023)

različni avtorji

sobota, 02. 12. 2023 / 11:30 / Dvorana

Program šestih kratkih filmov o sprejemanju drugačnosti, doseganju želja, nogometu z gosko in mačji zabavi, na kateri gre vse narobe.

Animateka / Družinski Slon

Slonov tekmovalni program III (2023) Slonov tekmovalni program III (2023)

različni avtorji

sobota, 02. 12. 2023 / 13:30 / Dvorana

Program sedmih kratkih filmov o ustvarjalnosti, prijateljstvu, soočanju z različnimi človeškimi vzgibi, čustvi in izgubo ter o tem, kako je biti mlado dekle v Iranu.