Danes je blagajna odprta od 10:00 do 21:10 (odpre se čez 05:52).
De-disneyficiranje filma s pravljično vsebino

De-disneyficiranje filma s pravljično vsebino

Jack Zipes: De-Disneyfying the Fairy-Tale Film

V predavanju, ki temelji na pred kratkim izdani knjigi The Enchanted Screen: The Unknown History of Fairy-Tale Films (Začarani ekran: Nepoznana zgodovina pravljičnih filmov) bo dr. Zipes obravnaval povezavo filmske umetnosti in pravljic od začetka filma do danes in predstavil ‘zanemarjeno’, ne-disneyjevsko produkcijo pravljičnih filmov, začenši s stvaritvami Georgesa Méilèsa pa vse do Favnovega labirinta Guillerma del Tora. Predavanje bo pospremljeno s projekcijo izbranih odlomkov iz obravnavanih filmov.

Brezplačne vstopnice so že na voljo pri blagajni Kinodvora. Pohitite, število vstopnic je omejeno!

Predavanje je del spremljevalnega programa 14. pripovedovalskega festivala Pravljice danes.

V začetku leta 2011 je dr. Jack Zipes, profesor na Univerzi v Minnesoti, izdal knjigo z naslovom Enchanted Screen: The Unknown History of Fairy-Tale Films (Začarano platno: Nepoznana zgodovina pravljičnih filmov). Knjiga izhaja iz Zipesovega siceršnjega delovanja: sicer profesor nemškega jezika in primerjalne književnosti ter strokovnjak za otroško literaturo je hkrati tudi izjemen poznavalec in analitik na področju pravljic in sodobnih oblik pripovedovanja, med katerimi visoko mesto zaseda tudi film. Knjiga nas z enciklopedično natančnostjo popelje v filmski svet, ki presega Disneya in DreamWorksove studie in sledi povezavi pravljice in filma vse od začetka njune ljubezenske zgodbe, v obdobje, ki se je pričelo davno pred barvami in zvokom. Od tod sledi razvoju žanra pravljičnega filma, kot ga sam imenuje, vse do današnjih dni.

“Vsi filmi črpajo iz pripovedi. Vprašanje je samo, iz katerih pripovedi in kako? Ena najbolje varovanih skrivnosti v zgodovini filma se nanaša na vprašanje nepriznavanja vpliva pravljične pripovedi na večino filmov, ki so bili kdaj narejeni – in ki nastajajo še danes. Iz meni neznanega razloga filmski kritiki in teoretiki pravljici (in še posebej pravljičnim filmom) posvečajo izjemno malo pozornosti. Najpomembnejše enciklopedije in filmske študije pravljičnih filmov kot žanra sploh ne omenjajo in jim ne priznavajo mesta med ostalimi filmskimi žanri. V Ameriki obstajata zgolj dve resni študiji pravljičnega filma (…) Ameriške študije (pravljičnega filma, op. prev.) so delo folkloristov in literarnih kritikov, ne pa filmskih poznavalcev. Seveda obstajajo številni eseji in kritike ter mnoge, če ne kar premnoge knjige in članki o Disneyevih filmih. Videti je, kot bi Walt Disney izumil žanr pravljičnega filma in kot da so Disneyevi filmi najrelevantnejše stvaritve omenjenega področja skozi celotno 20. stoletje. Nič ne bi moglo biti dlje od resnice.” (Jack Zipes: Enchanted Screen: The Unknown History of Fairy-Tale Films)

Na vabilo Pripovedovalskega Varieteja ter v sodelovanju s Kinodvorom bo dr. Jack Zipes v pričujočem predavanju predstavil nekatera najpomembnejša vprašanja in ugotovitve, ki jih utemeljuje v omenjeni knjigi. Obravnaval bo konkretne primere iz filmske zgodovine, začenši s stvaritvami Georgesa Méilèsa pa vse do Favnovega labirinta Guillerma del Tora, predavanje pa bo pospremil s projekcijo izbranih odlomki iz obravnavanih filmov.

Aktualno

Zbudi me Zbudi me

Marko Šantić

nedelja, 14. 04. 2024 / 11:00 / Dvorana

Nadvse aktualna zgodba o ksenofobiji, kolektivni izgubi spomina in iskanju novih začetkov. Dobitnik petih vesen na zadnjem Festivalu slovenskega filma, tudi za najboljši celovečerec.

Široko in Kraljestvo vetrov Sirocco et le Royaume des courants d’air

Benoît Chieux

nedelja, 14. 04. 2024 / 11:30 / Mala dvorana

Animirana uspešnica, ki gradi mostove med poezijo in filmi studia Ghibli, z očarljivmi vizualijami, ki spominjajo na Beatlesovo Rumeno podmornico. Epska sanjska pustolovščina bo celotno družino odpeljala na nepozabno potovanje.

Dunja in princesa iz Alepa Dounia et la princesse d'Alep

Marya Zarif, André Kadi

nedelja, 14. 04. 2024 / 14:30 / Dvorana

Osupljivo čustveno in vizualno popotovanje v Sirijo skozi pripoved šestletne deklice Dunje. Otroška perspektiva resni temi doda očarljivo mešanico pesmi, dišav in čarobnih moči, hkrati pa vzbuja upanje v moč solidarnosti državljanov sveta.