Danes je blagajna odprta od 14:30 do 21:00 (odpre se čez 03:18).
De-disneyficiranje filma s pravljično vsebino

De-disneyficiranje filma s pravljično vsebino

Jack Zipes: De-Disneyfying the Fairy-Tale Film

V predavanju, ki temelji na pred kratkim izdani knjigi The Enchanted Screen: The Unknown History of Fairy-Tale Films (Začarani ekran: Nepoznana zgodovina pravljičnih filmov) bo dr. Zipes obravnaval povezavo filmske umetnosti in pravljic od začetka filma do danes in predstavil ‘zanemarjeno’, ne-disneyjevsko produkcijo pravljičnih filmov, začenši s stvaritvami Georgesa Méilèsa pa vse do Favnovega labirinta Guillerma del Tora. Predavanje bo pospremljeno s projekcijo izbranih odlomkov iz obravnavanih filmov.

Brezplačne vstopnice so že na voljo pri blagajni Kinodvora. Pohitite, število vstopnic je omejeno!

Predavanje je del spremljevalnega programa 14. pripovedovalskega festivala Pravljice danes.

V začetku leta 2011 je dr. Jack Zipes, profesor na Univerzi v Minnesoti, izdal knjigo z naslovom Enchanted Screen: The Unknown History of Fairy-Tale Films (Začarano platno: Nepoznana zgodovina pravljičnih filmov). Knjiga izhaja iz Zipesovega siceršnjega delovanja: sicer profesor nemškega jezika in primerjalne književnosti ter strokovnjak za otroško literaturo je hkrati tudi izjemen poznavalec in analitik na področju pravljic in sodobnih oblik pripovedovanja, med katerimi visoko mesto zaseda tudi film. Knjiga nas z enciklopedično natančnostjo popelje v filmski svet, ki presega Disneya in DreamWorksove studie in sledi povezavi pravljice in filma vse od začetka njune ljubezenske zgodbe, v obdobje, ki se je pričelo davno pred barvami in zvokom. Od tod sledi razvoju žanra pravljičnega filma, kot ga sam imenuje, vse do današnjih dni.

“Vsi filmi črpajo iz pripovedi. Vprašanje je samo, iz katerih pripovedi in kako? Ena najbolje varovanih skrivnosti v zgodovini filma se nanaša na vprašanje nepriznavanja vpliva pravljične pripovedi na večino filmov, ki so bili kdaj narejeni – in ki nastajajo še danes. Iz meni neznanega razloga filmski kritiki in teoretiki pravljici (in še posebej pravljičnim filmom) posvečajo izjemno malo pozornosti. Najpomembnejše enciklopedije in filmske študije pravljičnih filmov kot žanra sploh ne omenjajo in jim ne priznavajo mesta med ostalimi filmskimi žanri. V Ameriki obstajata zgolj dve resni študiji pravljičnega filma (…) Ameriške študije (pravljičnega filma, op. prev.) so delo folkloristov in literarnih kritikov, ne pa filmskih poznavalcev. Seveda obstajajo številni eseji in kritike ter mnoge, če ne kar premnoge knjige in članki o Disneyevih filmih. Videti je, kot bi Walt Disney izumil žanr pravljičnega filma in kot da so Disneyevi filmi najrelevantnejše stvaritve omenjenega področja skozi celotno 20. stoletje. Nič ne bi moglo biti dlje od resnice.” (Jack Zipes: Enchanted Screen: The Unknown History of Fairy-Tale Films)

Na vabilo Pripovedovalskega Varieteja ter v sodelovanju s Kinodvorom bo dr. Jack Zipes v pričujočem predavanju predstavil nekatera najpomembnejša vprašanja in ugotovitve, ki jih utemeljuje v omenjeni knjigi. Obravnaval bo konkretne primere iz filmske zgodovine, začenši s stvaritvami Georgesa Méilèsa pa vse do Favnovega labirinta Guillerma del Tora, predavanje pa bo pospremil s projekcijo izbranih odlomki iz obravnavanih filmov.

Aktualno

Trikotnik žalosti Triangle of Sadness

Ruben Östlund

petek, 09. 12. 2022 / 15:30 / Dvorana

Švedski satirik Ruben Östlund (Višja sila, Kvadrat) svoje strupene bodice tokrat uperi v svet visoke mode in ekonomsko privilegiranih ter ustvari divje zabavno farso, v kateri se razredna hierarhija obrne na glavo in razkrije tržna vrednost lepote. Zlata palma na zadnjem festivalu v Cannesu.

Septembrska klasa Septembrska klasa

Igor Šterk

petek, 09. 12. 2022 / 17:30 / Mala dvorana

Dokumentarni film Igorja Šterka je portret generacije, ki se je s področja vse Jugoslavije septembra 1987 zbrala v majhni kasarni na otoku Vis, da bi odslužila 365 dni v JLA.

Obe strani rezila Avec amour et acharnement

Claire Denis

petek, 09. 12. 2022 / 18:30 / Dvorana

Claire Denis po filmu Žarek v srcu ponovno združi moči z Juliette Binoche v zgodbi o ženski srednjih let, ki se nepričakovano znajde v vrtincu nebrzdanih strasti. Srebrni medved za najboljšo režijo na Berlinalu.