Danes je blagajna odprta od 15:00 do 20:45 (za danes zaprto).
Besede in podobe Julie Doucet / Julie Doucet’s Words and Pictures

Besede in podobe Julie Doucet / Julie Doucet’s Words and Pictures

“Vedno sem se ukvarjala z besedami v podobah. Umetniško kariero sem začela kot striparka. Sčasoma sem se oddaljila od te zvrsti, nikoli pa od besed v povezavi s sliko. Usmerila sem se v tisk – tisto, za kar sem akademsko izobražena. Izdelala sem vrsto knjig in revij, natisnjenih v sitotisku, in vsaka od njih je vizualni eksperiment z risbami in besedili. Preizkusila sem različne tehnike, kolaž, animirani film …

Razstava za Animateko je sinteza vizualnega in besedilnega razvoja mojega dela. Razstavljene so uokvirjene originalne strani iz stripov ter risbe, ki so s stripi povezane, poleg tega pa še seriji del iz dveh v sitotisku natisnjenih knjig: Sophie Punt in le Pantalitaire. Prva je bolj knjižni eksperiment (slike-besedila, natisnjeni na straneh že izdanih knjig, knjige v škatlah, ovitkih …), druga pa kolaž oz. vizualni eksperiment, ki bolj spominja na časopis. Obe sta razstavljeni v visečih lesenih zabojih. Na ogled so uokvirjeni originalni kolaži, kolaži besed, vizualna poezija iz besed, izrezanih iz revij. Predstavljeni so tudi animirani filmi – na televiziji, saj so zelo kratki in po videzu precej surovi. Takšen je pregled mojega dela, povezanega z besedami in s podobami.”

– Julie Ducet

Ob izidu slovenskega prevoda stripa Moj newyorški dnevnik (Stripburger/Forum Ljubljana) bodo razstavljeni tudi originalni avtoričini dnevniki.

———————-

“I have always worked with words in pictures. I started my career as an artist as a cartoonist. I eventually drifted away from this discipline, but never from the words in relation to the image. I moved on to printing – which is my academic training. I made a series of silkscreen printed books or magazines, which are each a visual experiment involving drawings and texts. I tried different techniques, collages, animation films…

This exhibition I have put on for Animateka is a synthesis of the visual and writing development of my work. Exhibited are framed original comics pages, as well as drawings related to comics. Then two series of the silkscreened printed books: “Sophie Punt” and “le Pantalitaire”. The first one being more of a book experiment (images texts printed on old published books pages, books in boxes, in sleeves…); the second one a collage-visual experiment, looking more like a newspaper. Both presented in overhanging wood cases. There are original collages, collages of words, visual poetry made out of cut out words out of magazines. Also framed. The animation films are presented as well – on a television, which is more suitable, them being very short and rather rough looking. That is an overview of my work in relation to words and pictures.”

– Julie Ducet 

Slovenian publication of her comic book My New York Diary (Stripburger/Forum Ljubljana) will be accompanied by an exhibition of her original diaries.

Aktualno

Po soncu Aftersun

Charlotte Wells

petek, 27. 01. 2023 / 16:15 / Dvorana

Režiserko je brskanje po starih družinskih albumih navdihnilo k razmisleku o tem, kako morda nikoli ne bomo zares razumeli kompleksnega notranjega življenja ljudi, ki jih imamo radi. Njen globoko osebni, slogovno izvirni in ganljivi celovečerni prvenec je navdušil kritike na festivalu v Cannesu in se uvrstil na številne lestvice najboljših filmov leta 2022.

Vsa ta lepota in prelivanje krvi All the Beauty and the Bloodshed

Laura Poitras

petek, 27. 01. 2023 / 17:30 / Mala dvorana

Globoko osebni in hkrati izrazito politični dokumentarec Laure Poitras (Citizenfour) raziskuje neločljivo povezanost med aktivizmom ter življenjem in umetniškim delom Nan Goldin, ene najvidnejših svetovnih fotografinj. Zlati lev za najboljši film na lanskem festivalu v Benetkah.

Alcarràs Alcarràs

Carla Simón

petek, 27. 01. 2023 / 18:30 / Dvorana

Katalonska režiserka z nami deli radosti in tegobe družine pridelovalcev breskev, ki se sooča z negotovo prihodnostjo. Dobitnik zlatega medveda na Berlinalu.