Danes je blagajna odprta od 15:00 do 21:45 (za danes zaprto).

Pesem somraka Sunset Song

Terence Davies / Velika Britanija / 2015 / 135 min / angleščina

Vizualno impresivna pripoved epskih razsežnosti, ki prek človekove povezanosti z naravo osvetljuje težak položaj žensk v prvi polovici prejšnjega stoletja.

režija Terence Davies, scenarij Terence Davies, fotografija Michael McDonough, glasba Gast Waltzing, montaža David Charap, igrajo Agyness Deyn (Chris Guthrie), Peter Mullan (John Guthrie), Kevin Guthrie (Ewan Tawendale), Mark Bonnar (prečastiti), Ron Donachie (stric Tom)

festivali, nagrade San Sebastian 2015, Toronto 2015, Miami 2016

IMDb

Chris se kljub prelepi naravi, ki jo ponuja škotski Aberdeen, ne počuti dobro. Življenje na deželi je trdo in neizprosno, njen oče pa pravi tiran brez posluha za kaj drugega kot kmetovanje, še posebej za njeno skrito željo, da bi zapustila domačijo in postala učiteljica. Chris spozna Ewana, se z njim poroči in se odreče svojim sanjam. A ko njen mož ob začetku prve svetovne vojne obleče uniformo in odide, ji ne preostane drugega, kot da se doma z vsem močmi bori za samostojnost … Filmska priredba prvega dela trilogije A Scots Quair Lewisa Grassica Gibbona.

»Želim, da moj gledalec verjame, da sem poskušal povedati resnico. To bo morda dolgočasna resnica, saj vsem nisem po volji, zame je treba imeti izbran okus. /…/ Film sem posnel iz srca. Vse, kar prosim, je, da ga gledate s svojim, in če vam ne bo všeč, morate to izraziti.«
(Terence Davies)

Terence Davies
Rojen v Liverpoolu leta 1945. Na filmski zemljevid se je vpisal kot eden najizvirnejših britanskih režiserjev poznega 20. stoletja s Trilogijo, tremi filmskimi upodobitvami svoje mladosti v delavski četrti Liverpoola, ki sta jo travmatično zaznamovala nasilen in nepredvidljiv oče ter avtorjeva homoseksualnost. Njegovi prvi filmi so nosili močan avtobiografski pečat, v zadnjem času pa se bolj posveča literarnim priredbam.

Klub Kinodvor

Postanite član in izkoristite naše ugodnosti! Članstvo poleg znižane cene vstopnic prinaša številne druge ugodnosti.

Aktualno

Suhe trave Kuru Otlar Üstüne

Nuri Bilge Ceylan

nedelja, 12. 05. 2024 / 11:00 / Dvorana

V filmu turškega mojstra Nurija Bilgeja Ceylana (Zimsko spanje) veličastna, prostrana narava postane kulisa za romaneskni potop v globine človeške duše. Nagrada za najboljšo igralko v Cannesu.

Robotove sanje Robot Dreams

Pablo Berger

nedelja, 12. 05. 2024 / 11:30 / Mala dvorana

Animirani film, ki brez besed naslika barvito in toplo pripoved o pomenu prijateljstva in njegovi krhkosti. Film je hkrati tudi ljubezensko pismo New Yorku. Nominiranec za oskarja in prejemnik številnih najpomembnejših nagrad za najboljši animirani film leta.

Detektiv Tabo in primer nosoroga Thabo and the Rhino Case

Mara Eibl-Eibesfeldt

nedelja, 12. 05. 2024 / 16:30 / Dvorana

Afriška poletna detektivka.