Danes je blagajna odprta od 09:00 do 20:30 (odpre se čez 21 minut).

Prepovedana soba The Forbidden Room

Guy Maddin, Evan Johnson / Kanada / 2015 / 128 min

Kanadski režiser Guy Maddin se v obliki filmske babuške odpravi na hiperaktiven potep po freudovskem sanjskem svetu. Ultimativna oda izgubljenim filmom in pozabljenim žanrom. 

režija Guy Maddin, Evan Johnson, scenarij Guy Maddin, Evan Johnson, Robert Kotyk, John Ashbery, Kim Morgan, fotografija Benjamin Kasulke, Stéphanie Anne Weber Biron, glasba Galen Johnson, Guy Maddin, Jason Staczek, montaža John Gurdebeke, igrajo Roy Dupuis, Clara Furey, Louis Negin, Céline Bonnier, Karine Vanasse, Caroline Dhavernas, Paul Ahmarani, Mathieu Amalric, Udo Kier, Maria de Medeiros, Charlotte Rampling, Géraldine Chaplin, Marie Brassard, Sophie Desmarais, Ariane Labed, Amira Casar, produkcija Phoebe Greenberg, Penny Mancuso, Phyllis Laing, David Christensen

 

festivali, nagrade Sundance 2015, Berlin 2015, Hongkong 2015, San Francisco 2015, Sydney 2015

IMDb

Marv, moški v zrelih letih, nas v satenastem kopalnem plašču poduči o zgodovini in pomembnosti kopanja ter nas povabi v toplo kad. Še preden se zavemo, smo prestavljeni v podmornico, v kateri se obupani mornarji spopadajo z zadnjimi zalogami kisika. Tam se od nikoder pojavi gozdar, ki pove svojo zgodbo o pobegu iz krempljev klana jamskih ljudi. Od tu naprej se vinjete, motivirane s prigodami iz Maddinovega lastnega življenja, s hitrim tempom pretakajo iz ene v drugo, ob tem pa gledalca vseskozi presenečajo, begajo, nemalokrat pa tudi nasmejejo.

Kanadski režiser Guy Maddin se v obliki filmske babuške odpravi na hiperaktiven potep po freudovskem sanjskem svetu. Ultimativna oda izgubljenim filmom in pozabljenim žanrom. 

»Mednapisi v resnici sploh niso omejeni samo na neme filme. Mene so navdušili, ko sem prvič videl Sternbergovo Rdečo cesarico (1934). Všeč mi je bilo, kako so v tem filmu mednapisi povezani z veliko dialoga. Mislil sem si, da zakaj bi opuščali to čudovito izrazno sredstvo samo zaradi tega, ker igralci tudi govorijo? /…/ Saj tudi otrok, ki se nauči novih besed, ne vrže stran tistih, ki se jih je naučil pred tem. Tako bi se tudi filmsko besedišče moralo vse bolj večati.« (Guy Maddin)

Guy Maddin
Rojen leta 1956 v Winnipegu, Kanada. Na Univerzi v Winnipegu je študiral ekonomijo. Za svoje nekonvencionalne eksperimentalne filme je prejel številne prestižne nagrade, retrospektive njegovega dela pa so bile prikazane v Parizu, Buenos Airesu, Washingtonu, Bostonu, Los Angelesu, New Yorku in Rotterdamu.

Evan Johnson
Scenarist in režiser, živi v Winnipegu. Z Guyem Maddinom sodeluje od leta 2009. 

filmografija
1988 Tales from the Gimli Hospital
1990 Archangel
1992 Careful
1997 Twilight of the Ice Nymphs
2002 Dracula: Pages from a Virgin’s Diary (Drakula: Odlomki iz dnevnika device)
2003 Cowards Bend the Knee
2003 The Saddest Music in the World (Najbolj žalostna glasba na svetu)
2006 Brand Upon the Brain! (Ožigosani možgani!)
2007 My Winnipeg
2011 Keyhole
2015 The Forbidden Room (Prepovedana soba)
2015 Seances

The Heart of the World

Brata Nikolaj in Osip ljubita isto žensko. Državno znanstvenico Anno, ki proučuje sámo srce sveta. Kanadski režiser Guy Maddin je kratek film v maniri zgodnjesovjetskih konstruktivističnih agitk posnel po naročilu filmskega festivala v Torontu.

Klub Kinodvor

Postanite član in izkoristite naše ugodnosti! Članstvo poleg znižane cene vstopnic prinaša številne druge ugodnosti.

Aktualno

Široko in Kraljestvo vetrov Sirocco et le Royaume des courants d’air

Benoît Chieux

torek, 30. 04. 2024 / 10:00 / Dvorana

Animirana uspešnica, ki gradi mostove med poezijo in filmi studia Ghibli, z očarljivmi vizualijami, ki spominjajo na Beatlesovo Rumeno podmornico. Epska sanjska pustolovščina bo celotno družino odpeljala na nepozabno potovanje.

Radikal Radical

Christopher Zalla

torek, 30. 04. 2024 / 15:15 / Dvorana

»Na svetu je toliko ljudi, ki nikoli ne dobijo priložnosti. To je zgodba o tem, kaj se zgodi, ko jo dobijo.« Film, posnet po resnični zgodbi o nekonvencionalnem mehiškem učitelju, je prejel nagrado občinstva na festivalu Sundance.

Zajeti v izviru – Slovenski otroci Lebensborna Zajeti v izviru – Slovenski otroci Lebensborna

Maja Weiss

torek, 30. 04. 2024 / 17:00 / Mala dvorana

Dokumentarec Maje Weiss pripoveduje zgodbe štirih ukradenih otrok, zadnjih še živečih slovenskih žrtev nacističnega rasnega programa Lebensborn.