Danes je blagajna odprta od 12:00 do 19:30 (odprto še 03:31, tel: 01 239 22 17).

V suženjstvo zakleti Concerning Violence

Göran Olsson / Švedska, Danska, Finska / 2014 / 88 min

Dokumentarec s podnaslovom Devet primerov antiimperialistične samoobrambe združuje nedavno odkrite arhivske posnetke, ki prikazujejo tragične trenutke v spopadu s kolonialnimi silami v Afriki šestdesetih in sedemdesetih let, ter spremno besedilo, ki povzema znameniti antikolonialistični tekst Frantza Fanona, zagrizenega borca za osamosvojitev afriških ljudstev in avtorja knjige V suženjstvo zakleti, ki je bila ob objavi leta 1961 v Franciji takoj prepovedana

Dokumentarec s podnaslovom Devet primerov antiimperialistične samoobrambe združuje nedavno odkrite arhivske posnetke, ki prikazujejo tragične trenutke v spopadu s kolonialnimi silami v Afriki šestdesetih in sedemdesetih let, ter spremno besedilo, ki povzema znameniti antikolonialistični tekst Frantza Fanona, zagrizenega borca za osamosvojitev afriških ljudstev in avtorja knjige V suženjstvo zakleti, ki je bila ob objavi leta 1961 v Franciji takoj prepovedana. V tem mogočnem, privlačnem in neverjetno čustvenem filmu režiser Olsson pojasni in osvetli Fanonove psihološke analize nečloveških posledic, ki jih je kolonizacija pustila tako na posameznikih kot ljudstvih v Afriki. Film potrjuje s Fanonovo tezo, da se je nasilju kolonializma treba upreti s še večjo stopnjo nasilja, predvsem pa s piščevim pozivom o zavračanju sle po kolonialni moči ter sprejemanju bolj ustvarjalne in humane družbe.

»Lahko vztrajate pri zahtevi po resnično cenenem telefonu ali po malodane brezplačnem sadju, vendar potem ne bodite presenečeni, ko bo pustošila islamska bojevita skupina Boko Haram … Številni ljudje so dokazali, da gre za posledico sedanjega svetovnega reda.«
– Göran Olsson

 

Klub Kinodvor

Postanite član in izkoristite naše ugodnosti! Članstvo poleg znižane cene vstopnic prinaša številne druge ugodnosti.

Aktualno

Fant in čaplja Kimitachi wa do ikiru ka

Hayao Miyazaki

sreda, 08. 05. 2024 / 16:00 / Dvorana

Veliki Hayao Miyazaki se vrača z globoko osebno, avtobiografsko navdahnjeno fantazijo o življenju, smrti in ustvarjanju. Film, poln dih jemajoče lepote, nagajivega humorja in nežne melanholije, je prejel letošnjega oskarja za najboljši animirani celovečerec.

Zajeti v izviru – Slovenski otroci Lebensborna Zajeti v izviru – Slovenski otroci Lebensborna

Maja Weiss

sreda, 08. 05. 2024 / 17:15 / Mala dvorana

Dokumentarec Maje Weiss pripoveduje zgodbe štirih ukradenih otrok, zadnjih še živečih slovenskih žrtev nacističnega rasnega programa Lebensborn.

Premiera

Suhe trave Kuru Otlar Üstüne

Nuri Bilge Ceylan

sreda, 08. 05. 2024 / 19:00 / Dvorana

V filmu turškega mojstra Nurija Bilgeja Ceylana (Zimsko spanje) veličastna, prostrana narava postane kulisa za romaneskni potop v globine človeške duše. Nagrada za najboljšo igralko v Cannesu.