Danes je blagajna odprta od 09:00 do 20:30 (odprto še 06:17, tel: 01 239 22 17).
Od 24. do 26. avgusta 2015.

V letu 2015 bi jih Ingrid Bergman 29. avgusta dopolnila sto. Zvezdi evropskega in hollywoodskega filma smo se poklonili s projekcijo Casablance, enega najpriljubljenejših filmov igralkine kariere.

Orson Welles se je rodil istega leta in tako kot Ingrid Bergman je užival dvojni sloves paradigmatičnega hollywoodskega režiserja in glasnika svobodnega duha evropskega art filma. Umetnika, ki ga ni nikoli zapustila želja po eksperimentiranju, smo počastili s projekcijo Dame iz Šanghaja v njenem najbolj nedavnem utelešenju: v 4k restavrirani različici, narejeni na podlagi izvirnega nitratnega negativa.

V letu 2015 smo obeležili tudi stoletnico postopka technicolor, ki že od leta 1915 preplavlja filmska platna z veličastnimi barvami. V dolgi karieri, ki vključuje na desetine filmskih biserov in čudes, smo izbrali mojstrovino med muzikali, film Pojmo v dežju studia MGM.

Casablanca Casablanca

Michael Curtiz / 1942 / 102 min / angleščina

Humphrey Bogart in Ingrid Bergman v bržkone najbolj sloviti ljubezenski zgodbi v zgodovini filma in najbolj gledani ameriški klasiki vseh časov, katere zimzeleni dialogi so že zdavnaj prešli v splošno rabo. Zaigraj jo, torej, Sam. Če si jo zaigral njej, jo zaigraj še nam.

Dama iz Šanghaja The Lady from Shanghai

Orson Welles / ZDA / 1948 / 87 min

Skrajno neobičajen – morski, sončen in eksotičen – film noir Orsona Wellesa, ki je napravil konec zgodnji hollywoodski karieri velikega režiserja in dokončno pokopal zakon z Rito Hayworth, velja za enega Wellesovih večjih komercialnih polomov, toda lucidna filmska kritika z obeh strani luže je v njem z lahkoto prepoznala avtorjevo genialnost.

Pojmo v dežju Singin' in the Rain

Gene Kelly, Stanley Donen / ZDA / 1952 / 103 min / angleščina

Eno najbolj priljubljenih del klasičnega Hollywooda in muzikal, ki je postal sinonim tega žanra, nam duhovito predstavi Hollywood v obdobju, ko se je poslavljal nemi film, zvočni pa se je zmagoslavno uveljavljal. Pojmo v dežju pripada, tako kot filma Čarovnik iz Oza in V vrtincu, sloviti liniji nesmrtnih klasik čudovito nasičenih barv, posnetih v veličastnem technicolorju.