Danes je blagajna odprta od 12:00 do 19:30 (odpre se čez 08:54).
Animateka 2011

Metropia Metropia

Tarik Saleh / Švedska, Norveška, Danska, Finska / 2009 / 86 min / angleščina

režija: Tarik Saleh, scenarij: Stig Larsson, Fredrik Edin, Tarik Saleh, animacija: Christian Ryltenius, Isak Gjertsen, kamera: Sesse Lind, montaža: Johan Söderberg, glasba: Krister Linder, zvok: Jakob Garfield, Torben Greve, glasovi: Vincent Gallo, Juliette Lewis, Udo Kier, Stellan Skarsgård, Alexander Skarsgård, Sofia Helin, produkcija: Atmo, Zentropa, Tordenfilm, Film’I’Vast, SVT, Sandrew Metronome

Metropia se dogaja v ne tako zelo oddaljeni prihodnosti. Na Zemlji bo kmalu zmanjkalo nafte in podzemni železniški sistemi so pod evropskimi tlemi povezani v ogromno omrežje. Kadarkoli Roger iz Stockholma vstopi v sistem, v glavi zasliši tuj glas. Obrne se na skrivnostno Nino, da bi mu pomagala ubežati iz mučne podzemne mreže, a dlje ko gresta, globlje je vpleten v temačno zaroto.

Tarik Saleh je v sodelovanju z Erikom Gandinijem zrežiral več nagrajenih dokumentarcev, med katerimi sta tudi GITMO – nova pravila vojne (2005) in Sacrificio – Kdo je izdal Cheja Guevaro? (2001). Soustanovil je produkcijsko hišo Atmo in ustanovil Atmo Animation, kjer so ustvarili in producirali več kot 30 kratkih animiranih filmov. Saleh je svojo umetniško nadarjenost sicer najprej izrazil kot grafitar v mednarodno prepoznani ekipi All In One. Njegove zidne podobe še vedno lahko najdemo v predmestjih zahodno od Stockholma. Za tem je napisal in produciral dve televizijski dramski seriji, ustanovil legendarno švedsko revijo Atlas in kot likovni urednik soustvarjal egiptovsko dokumentarno revijo Alive.

Klub Kinodvor

Postanite član in izkoristite naše ugodnosti! Članstvo poleg znižane cene vstopnic prinaša številne druge ugodnosti.

Aktualno

Fant in čaplja Kimitachi wa do ikiru ka

Hayao Miyazaki

sreda, 08. 05. 2024 / 13:00 / Dvorana

Veliki Hayao Miyazaki se vrača z globoko osebno, avtobiografsko navdahnjeno fantazijo o življenju, smrti in ustvarjanju. Film, poln dih jemajoče lepote, nagajivega humorja in nežne melanholije, je prejel letošnjega oskarja za najboljši animirani celovečerec.

Zajeti v izviru – Slovenski otroci Lebensborna Zajeti v izviru – Slovenski otroci Lebensborna

Maja Weiss

sreda, 08. 05. 2024 / 17:15 / Mala dvorana

Dokumentarec Maje Weiss pripoveduje zgodbe štirih ukradenih otrok, zadnjih še živečih slovenskih žrtev nacističnega rasnega programa Lebensborn.

Premiera

Suhe trave Kuru Otlar Üstüne

Nuri Bilge Ceylan

sreda, 08. 05. 2024 / 19:00 / Dvorana

V filmu turškega mojstra Nurija Bilgeja Ceylana (Zimsko spanje) veličastna, prostrana narava postane kulisa za romaneskni potop v globine človeške duše. Nagrada za najboljšo igralko v Cannesu.