Danes je blagajna odprta od 12:00 do 19:30 (odprto še 03:08, tel: 01 239 22 17).

Vse za dobro tega sveta in Nošovic Vše pro dobro světa a Nošovic

Vít Klusák / Češka / 2010 / 82 min

V okolico češke vasice Nosovice je pred leti prišel korejski avtomobilski gigant Hyundai. Ljudje so nekoč obdelovali zemljo, danes za slabo mezdo delajo v neosebni tovarni. Klusák, soavtor uspešnice Češke sanje, se je znova osredotočil na aktivistično tematiko.

V okolico odročne češke vasice Nosovice je pred leti prišel korejski avtomobilski gigant Hyundai. Sredi rodovitnih polj je odkupil zemljišča, nekatera brez težav, druga po dolgotrajnih pogajanjih, tretja po tem, ko so kmetje prejeli grožnje s smrtjo. Na prostranem zemljišču Hyundai danes proizvede več kot 300.000 avtomobilov letno; delavci so slabo plačani, delajo v vprašljivih razmerah; kdor izrazi najmanjše nestrinjanje z vodstvom ali delovnimi pogoji, je odpuščen. Ljudje iz okolice so nekoč obdelovali zemljo in gojili živino, danes za slabo mezdo delajo v neosebni tovarni, ki je od daleč videti kot vesoljsko plovilo sredi neokrnjene narave. Vít Klusák, soavtor uspešnice Češke sanje (2004), se je znova osredotočil na aktivistično tematiko, ki nasprotuje konzumerizmu in uničevanju narave.

»Naslov Vse za dobro tega sveta se navdihuje pri sloganu oglaševalske akcije korporacije Hyundai, v katerem trdijo, da delajo vse za dobro sveta in bodo tako vedno delovali …« (Vít Klusák)

An original portrayal of a small Czech village where – as the locals put it – an UFO has landed in the form of a kilometre-long silverish factory: a Korean Hyundai automobile plant. The village was thus turned into an industrial zone – the largest greenfield investment project in the Czech Republic’s history. Nonetheless, for a long time many farmers resisted selling the land upon which the factory is now standing. Eventually, they all succumbed under the pressure from the neighbours, and even the anonymous death threats.

Vít Klusák – filmografija (izbor/selection):
Ocet (2001); Vlast a Burian (2003); Češke sanje / Český sen (2004); Češki mir / Český mír (2010)

Klub Kinodvor

Postanite član in izkoristite naše ugodnosti! Članstvo poleg znižane cene vstopnic prinaša številne druge ugodnosti.

Aktualno

Zajeti v izviru – Slovenski otroci Lebensborna Zajeti v izviru – Slovenski otroci Lebensborna

Maja Weiss

sreda, 08. 05. 2024 / 17:15 / Mala dvorana

Dokumentarec Maje Weiss pripoveduje zgodbe štirih ukradenih otrok, zadnjih še živečih slovenskih žrtev nacističnega rasnega programa Lebensborn.

Premiera

Suhe trave Kuru Otlar Üstüne

Nuri Bilge Ceylan

sreda, 08. 05. 2024 / 19:00 / Dvorana

V filmu turškega mojstra Nurija Bilgeja Ceylana (Zimsko spanje) veličastna, prostrana narava postane kulisa za romaneskni potop v globine človeške duše. Nagrada za najboljšo igralko v Cannesu.

Duhovnica Duhovnica

Maja Prettner

sreda, 08. 05. 2024 / 19:30 / Mala dvorana

Film spremlja svobodomiselno evangeličansko duhovnico Jano, ki se sooča z življenjsko dilemo, ali naj zapusti duhovniški poklic.