Danes je blagajna odprta od 09:00 do 20:30 (odprto še 11:04, tel: 01 239 22 17).
Od 11. julija do 3. avgusta 2019, Ljubljanski grad.

Ne bom več luzerka Ne bom več luzerka

Urša Menart / Slovenija / 2018 / 88 min / slovenščina / 15+

Ko se devetindvajsetletna diplomantka umetnostne zgodovine brez denarja, dela in družbe znajde na kavču svojih staršev, ugotovi, da bo odrasti težje, kot je pričakovala.

Diego Maradona Diego Maradona

Asif Kapadia / Velika Britanija / 2019 / 130 min / angleščina, španščina

Režiser Asif Kapadia (Senna, Amy) se v zadnjem delu trilogije o temnih plateh slave potopi v viharno življenje enega največjih nogometašev vseh časov.

Zelena knjiga Green Book

Peter Farrelly / ZDA / 2018 / 130 min / angleščina

V filmu, posnetem po resnični zgodbi, postane neotesani “vunbacitelj” italijanskega porekla voznik afroameriškega klasičnega pianista na turneji po ameriškem jugu šestdesetih let. Humorja polna Zelena knjiga, v kateri blestita Viggo Mortensen in Mahershala Ali, je očarala festivalska občinstva in osvojila oskarja za najboljši film!

Bojevnica Kona fer í stríð

Benedikt Erlingsson / Islandija, Francija, Ukrajina / 2018 / 101 min / islandščina, španščina, angleščina, ukrajinščina

Islandski režiser se po ekscentričnem prvencu Zgodbe o konjih in ljudeh vrača z Bojevnico, polno akcije, humorja in glasbe, ki jo sam opisuje kot »feel-good film o podnebnih spremembah«. Zmagovalec zadnjega LIFFa.

Colette Colette

Wash Westmoreland / Velika Britanija, ZDA / 2018 / 111 min / angleščina

Biografska drama o radoživi francoski pisateljici, ki na pragu moderne dobe s svojim življenjem in delom ruši tabuje, izziva vladavino patriarhata in nazadnje pokoplje figuro pokorne žene.

Rocketman Rocketman

Dexter Fletcher / Velika Britanija, Kanada, ZDA / 2019 / 121 min / angleščina

Navdihujoča in človeška zgodba o meteorskem vzponu Eltona Johna začrta neverjetno pot nadarjenega, a plašnega pianista Reginalda Dwighta do svetovne slave. Po resnični zgodbi posneta in z brezčasnimi melodijami Eltona Johna prežeta glasbena pravljica o čudežnem dečku, ki je postal ikona pop kulture.
 

Bolečina in slava Dolor y gloria

Pedro Almodóvar / Španija / 2019 / 113 min / španščina

Film Pedra Almodóvarja je duhovita, čutna in ganljiva avtobiografska oda filmski ustvarjalnosti, ki je Antoniu Banderasu prinesla nagrado za najboljšega igralca v Cannesu in nominacijo za oskarja, film pa je prejel tudi nominacijo za oskarja za najboljši mednarodni celovečerec.

Maria Callas Maria by Callas

Tom Volf / Francija / 2017 / 113 min / angleščina, francoščina, italijanščina

Zgodba o izjemni življenjski poti ene največjih opernih div dvajsetega stoletja, povedana izključno z njenimi besedami.

Mrtvi ne umirajo The Dead Don't Die

Jim Jarmusch / ZDA / 2019 / 103 min / angleščina

Ko ste že mislili, da ste videli vse, vam Jim Jarmusch posname mračno apokaliptično zombi komedijo, ki jo prežame z ekološkimi podtoni ter navdahne s svojo značilno mešanico melanholije in čudaškega humorja. Film od bombastične igralske zasedbe – ne manjkajo RZA, Iggy Pop in Tom Waits – poka po šivih in se trga po udih.

Zvezda je rojena A Star Is Born

Bradley Cooper / ZDA / 2018 / 135 min / angleščina

Bradley Cooper in Lady Gaga v sveži predelavi filmske klasike in brezčasne ljubezenske zgodbe o dveh umetniških dušah, ki se združita tako na odru kot v življenju.

Stan in Olio Stan & Ollie

Jon S. Baird / Velika Britanija, Kanada, ZDA / 2018 / 97 min / angleščina

Izjemna John C. Reilly in Steve Coogan nas popeljeta na poslednjo turnejo legendarnih Stana in Olia ter pokažeta, kaj pomeni pravo prijateljstvo.

Tatiči Manbiki kazoku

Hirokazu Koreeda / Japonska / 2018 / 121 min / japonščina

V presunljivi in pretresljivi zgodbi o siromašni japonski družini, ki se mora preživljati z vsakodnevno krajo, Hirokazu Koreeda podkrepi svoj intimni humanizem z družbenim angažmajem, ki je zaznamoval že avtorjeve zgodnje filme. Zlata palma, Cannes.

Pavarotti Pavarotti

Ron Howard / ZDA, Velika Britanija / 2019 / 114 min / italijanščina, angleščina / 15+

Presunljiv portret legendarnega tenorja in enega najbolj priljubljenih opernih pevcev vseh časov. V biografskem dokumentarcu Rona Howarda se ikonični nastopi, s katerimi se je Pavarotti zapisal v zgodovino, prepletajo z intimnimi pogovori in še nikoli videnimi posnetki.

Vsi vejo Todos lo saben

Asghar Farhadi / Francija, Italija, Španija / 2018 / 132 min / angleščina, španščina, katalonščina

Oskarjevec Asghar Farhadi (Ločitev, Trgovski potnik) svojo značilno mešanico psihološkega trilerja in družinske drame s Penélope Cruz in Javierjem Bardemom v glavnih vlogah tokrat umesti v idilo španskega podeželja. Otvoritveni film lanskega Cannesa.

Najljubša The Favourite

Yorgos Lanthimos / Irska, ZDA, Velika Britanija / 2018 / 120 min / angleščina

Sočno opolzka, duhovito posodobljena verzija angleške kostumske drame pod taktirko grškega ekscentrika Yorgosa Lanthimosa, ki je Olivii Colman prinesla oskarja za najboljšo igralko.

Free Solo Free Solo

Jimmy Chin, Elizabeth Chai Vasarhelyi / ZDA / 2018 / 100 min / angleščina

V en dih neznosno napet triler in intimen ter navdihujoč dokumentarni portret športnika, ki je presegel meje in naše razumevanje človeških zmožnosti. Oskar za najboljši dokumentarec.

Starec in pištola The Old Man & the Gun

David Lowery / ZDA / 2018 / 93 min / angleščina

Robert Redford si za svojo zadnjo vlogo nadene suknjič šarmantnega bančnega roparja Forresta Tuckerja – od njegovega drznega pobega iz zapora San Quentin pri sedemdesetih letih do niza nezaslišanih ropov, ki so zmedli policijo in očarali javnost. Film temelji na resnični zgodbi.

Šepet nežne ulice If Beale Street Could Talk

Barry Jenkins / ZDA / 2018 / 119 min / angleščina

Z oskarjem nagrajeni režiser Barry Jenkins (Mesečina) je s priredbo istoimenskega romana Jamesa Baldwina ustvaril še en pretanjen in presunljiv portret temnopolte Amerike, tokrat umeščen na ulice Harlema sedemdesetih let.

Sodnica The Children Act

Richard Eyre / Velika Britanija / 2017 / 105 min / angleščina

Drama o trku prava in verskih prepričanj, pa tudi o napetem razmerju med čustvi in razumom, zgrajena okrog fascinantnega lika ostroumne vrhovne sodnice (Emma Thompson). Britanski pisatelj Ian McEwan je scenarij priredil po lastnem romanu V imenu otroka.

Beli vran The White Crow

Ralph Fiennes / Velika Britanija, Srbija, Francija / 2018 / 127 min / angleščina, francoščina, ruščina

Biografska drama o ključnem trenutku v življenju mladega Rudolfa Nurejeva, ki jo britanski igralec Ralph Fiennes zrežira kot preplet globokega poklona velikemu baletniku in napetega trilerja iz obdobja hladne vojne.

Bohemian Rhapsody Bohemian Rhapsody

Bryan Singer / ZDA, Velika Britanija / 2018 / 134 min / angleščina

Zgodba o Freddieju Mercuryju in skupini Queen, od njihovega meteorskega vzpona, prek Freddiejeve solo kariere, pa vse do legendarnega nastopa na Live Aidu leta 1985. Zlati globus za najboljši film in najboljšega igralca ter štirje oskarji.

Hladna vojna Cold War

Paweł Pawlikowski / Poljska, Velika Britanija, Francija / 2018 / 88 min / ruščina, hrvaščina, italijanščina, nemščina, poljščina, francoščina

Hladna vojna, posvečena režiserjevima staršema in navdihnjena z njuno življenjsko zgodbo, je globoko osebna, z glasbo prežeta zgodba o nemogoči ljubezni v nemogočih časih. Film oskarjevca Pawła Pawlikowskega (Ida) je iz Cannesa odnesel nagrado za najboljšo režijo.

Črni KKKlanovec BlacKkKlansman

Spike Lee / ZDA / 2018 / 134 min / angleščina

Vizionarski režiser Spike Lee in producent Jordan Peele (Zbeži!) sta na platno prenesla neverjetno, a resnično zgodbo iz Amerike sedemdesetih let, ki utripa v duhu sočnih bleksploatacijskih krimi komedij, a prinaša brezkompromisen in še kako aktualen pogled na rasna razmerja v Ameriki danes. Velika nagrada žirije v Cannesu in oskar za najboljši prirejni scenarij.

Yesterday Yesterday

Danny Boyle / Velika Britanija / 2019 / 112 min / angleščina

Jack Malik, nič kaj uspešen kantavtor iz malega mesteca ob angleški obali, med skrivnostnim izpadom elektrike doživi prometno nesrečo. Ko se prebudi, osupel spozna, da skupina The Beatles ni nikoli obstajala. Njihovih pesmi se zdaj spomni samo še Jack.