Danes je blagajna odprta od 15:00 do 21:00 (za danes zaprto).

Zresni se A Serious Man

Joel in Ethan Coen / ZDA, Velika Britanija, Francija / 2009 / 106 min / angleščina, hebrejščina, jidiš

režija Ethan Coen & Joel Coen, scenarij Ethan Coen & Joel Coen, fotografija Roger Deakins, montaža Ethan Coen & Joel Coen, glasba Carter Burwell, produkcija Ethan Coen & Joel Coen, igrajo Michael Stuhlbarg, Richard Kind, Fred Melamed, Sari Lennick, Aaron Wolf, Jessica McManus, Peter Breitmayer, distribucija v Sloveniji Cinemania

festivali, nagrade Nominacija za oskarja 2010 v kategorijah najboljši film in najboljši scenarij.

IMDb Uradna stran

DVD filma je na voljo v naši Knjigarnici.

zgodba
Zgodba o moškem srednjih let, ki v judovskem okolju sproščene Amerike šestdesetih let prejšnjega stoletja skuša osmisliti svojo predmestno, malomeščansko eksistenco, ki namesto na obljubljeno idilo vse bolj spominja na sartrovski pekel. Larry Gopnik, profesor fizike, nekega dne od svoje žene na vsem lepem izve, da ga ta zapušča, saj se je zaljubila v enega izmed družinskih prijateljev. Za nameček Larryja spravljajo ob pamet njegov brezposelni brat Arthur, ki živi na njegov račun, ter nedisciplinirana, razvajena otroka. Kot da vse to še ni dovolj, Larryju grozi tudi izguba službe na fakulteti, iz tira pa ga mečejo tudi antisemitsko nastrojeni sosedi.

Tragikomična drama legendarnih bratov Coen (Barton Fink, Fargo, Kdo je tu nor?, Ni prostora za starce) v ospredje postavlja veliko vprašanje, kaj pomeni dobro življenje, obenem pa lahko film beremo tudi kot njuno inačico legendarnega Amarcorda, v katerem se režiser(ja) spominja(ta) svojega otroštva.

kritike
»Judovska skupnost je odbita, folklorna, subkulturna, hiperetnična, neasimilirana, nesekularizirana, imigrantsko samozaščitniška in samozadostna, talmudsko fatalistična in antiurbana, polna predsodkov, toda hej – tako se brata Coen spominjata ulice, na kateri sta zrasla. Ne, to definitivno ni ista ulica, na kateri so zrasli Bernard Malamud, Saul Bellow in Woody Allen. Zresni se, Amarcord bratov Coen, je črna komedija, toda tako nostalgična, da so ji barve le v napoto. ZA+«
Marcel Štefančič, jr, Mladina

Klub Kinodvor

Postanite član in izkoristite naše ugodnosti! Članstvo poleg znižane cene vstopnic prinaša številne druge ugodnosti.

Aktualno

Cinemini: Igramo se Cinemini: Igramo se

razno

sobota, 25. 09. 2021 / 10:00 / Dvorana

Igramo se na trgu, igramo se z mucko, igramo se z gumbi, igramo se akrobacije! Pridi se igrat še ti, nam se že mudi! Program kratkih filmov s projekta Cinemini Europe.

Kinobalon / Bobri

Zverinice iz gozda Hokipoki Dyrene i Hakkebakkeskogen

Rasmus A. Sivertsen

sobota, 25. 09. 2021 / 13:45 / Dvorana

Lutkovni muzikal ali basen, ki nas nostalgično spomni na Zverinice iz Rezije.

Kinobalon / Bobri

Moj brat lovi dinozavre Mio Fratello Rincorre i Dinosauri

Stefano Cipani

sobota, 25. 09. 2021 / 16:00 / Dvorana

Ganljiv in obenem humoren film o najstniških tegobah, sprejemanju drugačnega in lastnega je posnet po resnični zgodbi ter istoimenski knjigi Giacoma Mazzariola, mladi iz kar 32 držav pa so mu podelili Evropsko nagrado mladega filmskega občinstva.