Danes je blagajna odprta od 09:00 do 21:30 (odpre se čez 02:36).

Zresni se A Serious Man

Joel in Ethan Coen / ZDA, Velika Britanija, Francija / 2009 / 106 min / angleščina, hebrejščina, jidiš

režija Ethan Coen & Joel Coen, scenarij Ethan Coen & Joel Coen, fotografija Roger Deakins, montaža Ethan Coen & Joel Coen, glasba Carter Burwell, produkcija Ethan Coen & Joel Coen, igrajo Michael Stuhlbarg, Richard Kind, Fred Melamed, Sari Lennick, Aaron Wolf, Jessica McManus, Peter Breitmayer, distribucija v Sloveniji Cinemania

festivali, nagrade Nominacija za oskarja 2010 v kategorijah najboljši film in najboljši scenarij.

IMDb Uradna stran

DVD filma je na voljo v naši Knjigarnici.

zgodba
Zgodba o moškem srednjih let, ki v judovskem okolju sproščene Amerike šestdesetih let prejšnjega stoletja skuša osmisliti svojo predmestno, malomeščansko eksistenco, ki namesto na obljubljeno idilo vse bolj spominja na sartrovski pekel. Larry Gopnik, profesor fizike, nekega dne od svoje žene na vsem lepem izve, da ga ta zapušča, saj se je zaljubila v enega izmed družinskih prijateljev. Za nameček Larryja spravljajo ob pamet njegov brezposelni brat Arthur, ki živi na njegov račun, ter nedisciplinirana, razvajena otroka. Kot da vse to še ni dovolj, Larryju grozi tudi izguba službe na fakulteti, iz tira pa ga mečejo tudi antisemitsko nastrojeni sosedi.

Tragikomična drama legendarnih bratov Coen (Barton Fink, Fargo, Kdo je tu nor?, Ni prostora za starce) v ospredje postavlja veliko vprašanje, kaj pomeni dobro življenje, obenem pa lahko film beremo tudi kot njuno inačico legendarnega Amarcorda, v katerem se režiser(ja) spominja(ta) svojega otroštva.

kritike
»Judovska skupnost je odbita, folklorna, subkulturna, hiperetnična, neasimilirana, nesekularizirana, imigrantsko samozaščitniška in samozadostna, talmudsko fatalistična in antiurbana, polna predsodkov, toda hej – tako se brata Coen spominjata ulice, na kateri sta zrasla. Ne, to definitivno ni ista ulica, na kateri so zrasli Bernard Malamud, Saul Bellow in Woody Allen. Zresni se, Amarcord bratov Coen, je črna komedija, toda tako nostalgična, da so ji barve le v napoto. ZA+«
Marcel Štefančič, jr, Mladina

Klub Kinodvor

Postanite član in izkoristite naše ugodnosti! Članstvo poleg znižane cene vstopnic prinaša številne druge ugodnosti.

Aktualno

Ernest in Celestina Ernest et Célestine

Benjamin Renner, Vincent Patar, Stéphane Aubier

četrtek, 30. 06. 2022 / 10:00 / Dvorana

Vizualno izvirna pripoved o večnih vrednotah in dobrosrčnosti, za gledalce vseh generacij.

Zadnjič

Luzzu Luzzu

Alex Camilleri

četrtek, 30. 06. 2022 / 18:45 / Dvorana

Prvenec malteško-ameriškega režiserja je univerzalna pripoved o malem človeku, ki skuša preživeti, razpet med tradicijo in zahtevami sedanjosti. Film je glavnemu igralcu, resničnemu lokalnemu ribiču, prinesel posebno nagrado žirije na festivalu Sundance.

Kinodvorišče / Druga godba v Kinodvoru

Kralji rumbe The Rumba Kings

Alan Brain

četrtek, 30. 06. 2022 / 21:30 / Kinodvorišče

V petdesetih letih prejšnjega stoletja, ko je bila Demokratična republika Kongo pod belgijsko oblastjo, se je generacija kongovskih glasbenikov odločila, da se bodo proti kolonialnemu zatiranju borili z glasbo. Tradicionalne afriške ritme so združili z afrokubanskimi zvoki in ustvarili novo zvrst, kongovsko rumbo, ki je z nalezljivim ritmom, hipnotičnimi kitarskimi vložki in mehkimi vokali kmalu osvojila vso afriško celino. Dokumentarec Kralji rumbe je radostni poklon osvobajajoči moči glasbe.