Danes je blagajna odprta od 10:00 do 21:15 (za danes zaprto).

Zresni se A Serious Man

Joel in Ethan Coen / ZDA, Francija, Velika Britanija / 2009 / 106 min / angleščina, hebrejščina, jidiš

režija Ethan Coen & Joel Coen, scenarij Ethan Coen & Joel Coen, fotografija Roger Deakins, montaža Ethan Coen & Joel Coen, glasba Carter Burwell, produkcija Ethan Coen & Joel Coen, igrajo Michael Stuhlbarg, Richard Kind, Fred Melamed, Sari Lennick, Aaron Wolf, Jessica McManus, Peter Breitmayer, distribucija v Sloveniji Cinemania

festivali, nagrade Nominacija za oskarja 2010 v kategorijah najboljši film in najboljši scenarij.

IMDb Uradna stran

DVD filma je na voljo v naši Knjigarnici.

zgodba
Zgodba o moškem srednjih let, ki v judovskem okolju sproščene Amerike šestdesetih let prejšnjega stoletja skuša osmisliti svojo predmestno, malomeščansko eksistenco, ki namesto na obljubljeno idilo vse bolj spominja na sartrovski pekel. Larry Gopnik, profesor fizike, nekega dne od svoje žene na vsem lepem izve, da ga ta zapušča, saj se je zaljubila v enega izmed družinskih prijateljev. Za nameček Larryja spravljajo ob pamet njegov brezposelni brat Arthur, ki živi na njegov račun, ter nedisciplinirana, razvajena otroka. Kot da vse to še ni dovolj, Larryju grozi tudi izguba službe na fakulteti, iz tira pa ga mečejo tudi antisemitsko nastrojeni sosedi.

Tragikomična drama legendarnih bratov Coen (Barton Fink, Fargo, Kdo je tu nor?, Ni prostora za starce) v ospredje postavlja veliko vprašanje, kaj pomeni dobro življenje, obenem pa lahko film beremo tudi kot njuno inačico legendarnega Amarcorda, v katerem se režiser(ja) spominja(ta) svojega otroštva.

kritike
»Judovska skupnost je odbita, folklorna, subkulturna, hiperetnična, neasimilirana, nesekularizirana, imigrantsko samozaščitniška in samozadostna, talmudsko fatalistična in antiurbana, polna predsodkov, toda hej – tako se brata Coen spominjata ulice, na kateri sta zrasla. Ne, to definitivno ni ista ulica, na kateri so zrasli Bernard Malamud, Saul Bellow in Woody Allen. Zresni se, Amarcord bratov Coen, je črna komedija, toda tako nostalgična, da so ji barve le v napoto. ZA+«
Marcel Štefančič, jr, Mladina

Klub Kinodvor

Postanite član in izkoristite naše ugodnosti! Članstvo poleg znižane cene vstopnic prinaša številne druge ugodnosti.

Aktualno

Zadnji teden vsak dan

Bolečina in slava Dolor y gloria

Pedro Almodóvar

nedelja, 22. 09. 2019 / 21:15 / Dvorana

Najnovejši film španskega mojstra Pedra Almodóvarja je duhovita, čutna in ganljiva avtobiografska oda filmski ustvarjalnosti, ki je Antoniu Banderasu prinesla nagrado za najboljšega igralca na letošnjem Cannesu.

Dodatna projekcija

Beli vran The White Crow

Ralph Fiennes

ponedeljek, 23. 09. 2019 / 16:30 / Dvorana

Biografska drama o ključnem trenutku v življenju mladega Rudolfa Nurejeva, ki jo britanski igralec Ralph Fiennes zrežira kot preplet globokega poklona velikemu baletniku in napetega trilerja iz obdobja hladne vojne.

Zaton Napszállta

László Nemes

ponedeljek, 23. 09. 2019 / 19:00 / Dvorana

László Nemes nasledi z oskarjem nagrajeni prvenec Savlov sin z enigmatično zgodovinsko dramo o rojstvu 20. stoletja, a hkrati o civilizaciji na predvečer njenega zatona.