Danes je blagajna odprta od 16:00 do 21:30 (odprto še 05:22, tel: 01 239 22 17).
Animateka 2015

Žirija se predstavlja I (2015) Žirija se predstavlja I (2015)

Rosto / Nizozemska

Rosto: Predstavitev filmske retrospektive 

Rostov edinstveni svet
Pričakujte izgubljanje v svetu križišč in rock and rolla, vzporednih svetov in časovnih pasov, ogledal in alter egov, zemljevidov in zlobnega vražjega kita. Nizozemski medijski umetnik Rosto je ustvaril edinstven, kompleksen in širen svet mešane tehnike s skrivnostnimi krajinami in enigmatičnimi izleti. Občasno halucinogen in blodnjav, spet drugič nadrealističen in hipnotičen, vselej pa neposreden. Plastena pripoved vizualnih pesmi ali glasbenih kratkih filmov nudi obilje namigov in eksistencialnih vprašanj. Omamna, nepozabna filmska izkušnja.

Vse se je začelo z nekaj rock and roll skladbami, ki jih je Rosto spisal od leta 1995 dalje. Te so dale navdih za grafični roman v nadaljevanjih, ki nosi naslov Mind My Gap in je začel nastajati leta 1998. Z razmahom interneta je hitro prevzel elektronsko obliko: do leta 2014 je bilo v nerednih intervalih objavljenih 26 epizod. V tem obdobju je iz projekta izšla še vrsta kratkih filmov: trilogija A trilogy (Beheaded (2000), Anglobilly Feverson (2002), Jona/Tomberry (2005) in podaljšek projekta, Pošast iz Nixa (2011). Za slednjega je k sodelovanju pritegnil mednarodne glasbenike in glasove, med drugim nizozemski Metropolitanski orkester, skupino The Residents, Terryja Gilliama in Toma Waitsa. V vmesnem času je Rostov glasbeni projekt Thee Wreckers posnel serijo izvirnih pesmi z naslovom Songs From My Gap. Tri od njih so v sklopu načrtovane tetralogije izšle kot kratki glasbeni filmi (No Place Like Home (2008), Lonely Bones (2013) in Splintertime (2015)). Rosto je z leti pridobil mednarodni ugled ter za svoje delo prejel kritiške pohvale in nepregledno množico nagrad, med drugim v Annecyju, Bruslju, Cannesu, Melbournu, Ottawi, Utrechtu ter povsem novo nagrado za vizionarstvo na festivalu v Sapporu leta 2015, ki so jo uvedli prav v čast Rostovemu delu.

Anglobilly Feverson: vzpon in padec legende (The Rise and Fall of the Legendary) Anglobilly Feverson
Rosto (INC.)
Nizozemska, 2002, DCP, 9’45”

Kot križanec med Mélièsom in Kerouacom v misterioznem filmu ceste skozi oblake. Namesto luknje v glavo Diddybob dobi zgodbo o luknji v nebu.

Beheaded
Rosto (Studio Rosto A.D.)
Nizozemska, 2005, DCP, 3’05”

Weill in Disney se srečata v depresivno optimistični odjavni špici. Saj so bile »samo« sanje, proč z njegovo glavo!

Jona (Tomberry)
Rosto (Studio Rosto A.D./Rocketta Film)
Nizozemska, 2005, DCP, 11’40”

Borges in Murnau se srečata v vrtoglavi nočni mori. In dete zapoje: »Ne, stari ptič, ne boj se prebuditi in videti, da te sanjam.«

No Place Like Home
Rosto (Valk Producties / Studio Rosto A.D.)
Nizozemska, 2008, DCP, 6’10”

Enooki pozabljeni televizijski voditelj se z mrtvim kompanjonom zapre v hotelsko sobo, da bi gledal ponovitve iz njunih boljših dni.

Pošast iz Nixa (The Monster of Nix)
Rosto (Studio Rosto A.D / Autour de Minuit / CinéTé)
Nizozemska / Francija / Belgija, 2011, DCP, 29’35”

V idilični pravljični vasici Nix je življenje lepo … dokler vanjo ne pride pošast, ki požre vse, kar vidi. Z njo se mora spopasti mali Willy. Sam.

Lonely Bones
Rosto (Autour de Minuit / Studio Rosto A.D.)
Francija / Nizozemska, 2013, DCP, 10’00”

Pozdrav vsem trohnečim dušam, ki tavajo po svetu in ne vedo, kaj jim je storiti.

Splintertime
Rosto (Studio Rosto A.D./Autour de Minuit/S.O.I.L.)
Nizozemska / Francija / Belgija, 2015, DCP, 10’55”

»Zapri in zaplešiva ob zvoku lomljenja stekla.« Četica zaspanih duhov v rešilnem avtomobilu zleti s ceste. Tretji v seriji glasbenih filmov, v katerih nastopajo Thee Wreckers.

Klub Kinodvor

Postanite član in izkoristite naše ugodnosti! Članstvo poleg znižane cene vstopnic prinaša številne druge ugodnosti.

Aktualno

Zadnjič

Metronom Metronom

Alexandru Belc

petek, 09. 06. 2023 / 17:00 / Dvorana

Bukarešta, 1972. Sedemnajstletna Ana sanja o ljubezni in svobodi. Neke noči se udeleži zabave, kjer s prijatelji pleše in posluša prepovedano radijsko oddajo Metronom. Takrat pa na vrata potrka Ceaușescujeva tajna policija … Film je prejel nagrado za najboljšo režijo v sekciji Posebni pogled na festivalu v Cannesu.

Poletje ’91 Poletje ’91

Žiga Virc

petek, 09. 06. 2023 / 19:15 / Dvorana

Arhivski dokumentarec Žige Virca (Houston, imamo problem!) prinaša nov in neobremenjen vpogled v vsakdanjik prebivalcev Slovenije na križišču zgodovine. Film, nastal s pomočjo obsežne akcije, v kateri so ljudi povabili, naj jim pošljejo svoje domače posnetke, postavi gledalca v avdiovizualni časovni stroj in ga ponese v kaotično obdobje pred in med osamosvojitvijo Republike Slovenije ter po njej.

Izginjanje Verschwinden/Izginjanje

Andrina Mračnikar

petek, 09. 06. 2023 / 19:45 / Mala dvorana

Filmska ustvarjalka Andrina Mračnikar se poda v svojo južnokoroško domovino, da bi raziskala, zakaj slovenski jezik in slovenska kultura čedalje bolj izginjata iz vsakdanjega življenja. Dokumentarec, ki spretno prepleta osebno in politično, je prejel nagrado občinstva na graškem festivalu Diagonale.