Danes je blagajna odprta od 17:30 do 21:30 (odpre se čez 01:29).
Festival Mesto žensk 2020

Zgodba o Calamity Jane in Delphine Seyrig Calamity Jane & Delphine Seyrig: A Story

Babette Mangolte / Francija, ZDA / 2020 / 87 min / angleščina

Dokumentarec Babette Mangolte, ki je Delphine Seyrig v osemdesetih letih kot snemalka spremljala na raziskovalno pot v Montano, je priložnost za razmislek o feminizmu in materinstvu, poklon ženski ustvarjalnosti, pa tudi zaveza k širjenju zgodb drugih žensk.

nastopajo Delphine Seyrig, Stella Foote, Claire Wolverton, Duncan Youngerman, JJ Wilson, Julia Lynn Trotta

zgodba
Film govori o Delphine Seyrig ter njeni fascinaciji s knjigo Calamity Jane’s Letters to her Daughter. Nikoli poslana pisma, ki jih je legenda Divjega zahoda Calamity Jane vse življenje pisala svoji odsotni hčerki, so v sedemdesetih letih postala feministični mejnik. Igralka in aktivistka Delphine Seyrig je o Calamity nameravala posneti film, v katerem bi razkrila njeno senzibilnost in poglede na življenje.

Dokumentarec Babette Mangolte, ki je Delphine Seyrig v osemdesetih letih kot snemalka spremljala na raziskovalno pot v Montano, je priložnost za razmislek o feminizmu in materinstvu, poklon ženski ustvarjalnosti, pa tudi zaveza k širjenju zgodb drugih žensk.

iz prve roke
»Na voljo sem imela več Delphininih verzij scenarija, njen storyboard, pa tudi nekaj svojih posnetkov na 16-milimetrski trak. Te sem hotela zmontirati tako, da bi nas popeljali od dejstev k fikciji in od fikcije proti nekemu drugemu, imaginarnemu svetu. V tem svetu živijo karizmatični ljudje, kot sta Calamity Jane in njena hči. Leta 1983 sem imela srečo, da sem lahko posnela sekvenco, v kateri Delphine ne dela drugega kot razmišlja, kako se lotiti projekta. Delphine v avtu, zatopljena v misli, v restavraciji ob branju pisem in zgodaj zjutraj v hotelski sobi – ti prizori so mi omogočili, da sem konec avgusta leta 2019 sestavila Delphinin notranji monolog. V njem ugotovi, kaj bo njen naslednji korak. V svojem filmu sem hotela spregovoriti ravno o tem: kako se ne smemo vdati. In prav to je bila Delphinina največja odlika.«
– Babette Mangolte

portret avtorice
Babette Mangolte je mednarodno priznana eksperimentalna režiserka in fotografinja, živeča v New Yorku. Med njenimi novejšimi deli je film Seven Easy Pieces by Marina Abramović, premierno prikazan na Berlinalu leta 2007. Kot snemalka je med drugim sodelovala s Chantal Akerman; s slednjo je posnela znameniti film Jeanne Dielman, 23, quai du Commerce, 1080 Bruxelles z Delphine Seyrig v glavni vlogi.

Babette Mangolte je znana tudi po obsežnem arhivu fotografij, ki dokumentirajo dogajanje na področju eksperimentalnega gledališča, plesa in performansa v sedemdesetih in osemdesetih letih. Objavila je tudi več esejev, kjer v teorijo prenaša svoje izkušnje režiserke in fotografinje, piše pa tudi o odnosu med estetiko in tehnologijo.
Več na: www.babettemangolte.org

torek, 06. 10. 2020

Pogovor z režiserko Babette Mangolte

Po ogledu dokumentarca Zgodba o Calamity Jane in Delphine Seyrig smo se pogovarjali z režiserko filma Babette Mangolte.

Klub Kinodvor

Postanite član in izkoristite naše ugodnosti! Članstvo poleg znižane cene vstopnic prinaša številne druge ugodnosti.

Aktualno

Črni čaj Black Tea

Abderrahmane Sissako

petek, 21. 06. 2024 / 18:30 / Dvorana

Veliki poet afriškega filma Abderrahmane Sissako (Čakajoč na srečo) se vrača z melanholično romanco, postavljeno v afriško četrt tretjega največjega kitajskega mesta.

Joan Baez: Jaz sem hrušč Joan Baez: I Am a Noise

Miri Navasky, Maeve O’Boyle, Karen O’Connor

petek, 21. 06. 2024 / 19:00 / Mala dvorana

Intimen dokumentarni portret, v katerem legendarna pevka in aktivistka neobičajno odkrito spregovori o svojem življenju na odru in za njim.

Naključni morilec Hit Man

Richard Linklater

petek, 21. 06. 2024 / 21:30 / Kinodvorišče

Film Richarda Linklaterja (Fantovska leta, Pred polnočjo) – bolj ali manj resnična zgodba o lažnem najetem morilcu – je domiselna eksistencialna komedija o identiteti, predvsem pa seksi, zabavna in nenehno presenetljiva filmska poslastica.