Danes je blagajna odprta od 17:30 do 21:00 (odpre se čez 05:50).

Železni krempelj The Iron Claw

Sean Durkin / ZDA, Velika Britanija / 2023 / 132 min / angleščina

Tragična resnična zgodba o bratih Von Erich, ki so se v zgodnjih osemdesetih letih pod vodstvom gospodovalnega očeta zapisali med legende profesionalne rokoborbe.

režija Sean Durkin, igrajo Zac Efron, Jeremy Allen White, Harris Dickinson, Maura Tierney, Holt McCallany, Lily James

IMDb

Fotografije

zgodba
»Odkar sem bil otrok, so ljudje govorili, da je moja družina prekleta. Mama nas je hotela zaščititi z Bogom. Očka nas je skušal zaščititi z rokoborbo. Rekel je, da če bomo najbolj trdoživi, najmočnejši, nas ne bo moglo nič prizadeti. Verjel sem mu. Vsi smo mu verjeli.« Tragična resnična zgodba o bratih Von Erich, ki so se v zgodnjih osemdesetih letih pod vodstvom gospodovalnega očeta zapisali med legende profesionalne rokoborbe.

iz prve roke
»Železni krempelj je film o družini, o očetih in sinovih, o bratih. O iskanju ljubezni in o tem, kako se naučiti imeti rad samega sebe takšnega, kakršen si. O boju proti omejenemu pojmovanju moškosti. O lovu na slavo in iluzijah o uspehu. O medgeneracijskih konfliktih in preizpraševanju našega privzgojenega pogleda na svet, da bi našli novo, upanja polno prihodnost. Železni krempelj slavi samoodkrivanje, tovarištvo, bratstvo ter zlate čase ameriške rokoborbe. /…/ Med pisanjem scenarija sta name najbolj vplivala Pobesneli bik (Raging Bull) in [Houstonov] Fat City. /…/ Navdihnili so me tudi [Linklaterjevi] Zadeti in zmedeni (Dazed and Confused) – tista blažena, vroča teksaška poletja, ko so bili fantje skupaj na vrhuncu moči … /…/ Toda moj največji navdih ni bil športni film, temveč Lovec na jelene (The Deer Hunter), zelo telesen film, a na čisto drugačen način …«
– Sean Durkin

kritike
»Družina Von Erich, ki jo hoče ‘kralj’ pred neoliberalno zaroto zaščititi z biblično utrjenimi neoliberalnimi prijemi, je družina, ki zna živeti le tako, kot živi. Ne more se izmuzniti svoji usodi, svojemu prekletstvu, tako da postane ekstaza one slovite tebanske kraljeve družine – in Sean Durkin, ki je pred leti debitiral s sijajnim psihotrilerjem Martha Marcy May Marlene (iz sekte se nikoli zares ne vrneš!), je njen Sofoklej-Evripid-Ajshil. ZA«
– Marcel Štefančič, jr., Mladina

»Zac Efron v svoji že tako hvaljeni osrednji vlogi najde ravnovesje med nedolžnostjo in izkušenostjo, mogočno telesnostjo in globokim notranjim nemirom. /…/ Le malo filmov pusti za sabo tako otipljivo bolečino in moško melodramo opisuje s takšno nežnostjo. Žalovanje je ljubezen, ki preživi – in to je film, ki bo preživel.«
– Christina Newland, Sight & Sound

 

Klub Kinodvor

Postanite član in izkoristite naše ugodnosti! Članstvo poleg znižane cene vstopnic prinaša številne druge ugodnosti.

Aktualno

Zadnjič

Motoristi The Bikeriders

Jeff Nichols

četrtek, 25. 07. 2024 / 18:30 / Dvorana

Film Jeffa Nicholsa (Zaklonišče, Mud, Loving), navdihnjen s fotografsko študijo chicaških motoristov Dannyja Lyona iz leta 1968, je portret testosteronske, mačistične, z bencinom zapacane in v usnje odete subkulture ameriškega Srednjega zahoda, hkrati pa univerzalna zgodba o iskanju identitete in pripadnosti.

Joan Baez: Jaz sem hrušč Joan Baez: I Am a Noise

Miri Navasky, Maeve O’Boyle, Karen O’Connor

četrtek, 25. 07. 2024 / 19:45 / Mala dvorana

Intimen dokumentarni portret, v katerem legendarna pevka in aktivistka neobičajno odkrito spregovori o svojem življenju na odru in za njim.

Caravaggieva senca L’ombra di Caravaggio

Michele Placido

četrtek, 25. 07. 2024 / 21:00 / Dvorana

Uporniški in nemiren, pobožen in razuzdan, neodvisen in transgresiven: Caravaggio, kakršnega razkrije Michele Placido, je prekleti umetnik izjemnega talenta; rock zvezda daleč pred svojim časom; upornik brez razloga, ki se mora soočiti s posledicami lahkomiselnega življenja.