Danes je blagajna odprta od 09:00 do 21:00 (odprto še 06:13, tel: 01 239 22 17).
Festival migrantskega filma 2013

Zaprto morje Mare Chiuso

Stefano Liberti & Andrea Segre / Italija / 2012 / 62 min / amharščina, somalijščina, tigrinščina

zgodba
Dokumentarec skuša predstaviti neznano plat zgodbe o ljudeh, ki so zapustili Libijo med vojno leta 2011. Zaradi sporazuma, ki sta ga podpisala Berlusconi in Gadafi, je Italija mnoge med njimi zavrnila že leta 2009. Ustvarjalci filma so se s prebežniki srečali v begunskem taborišču Shousha na meji med Libijo in Tunizijo ter v dveh sprejemnih taboriščih za prosilce za azil (C.A.R.A.) v južni Italiji. Opisali so, kaj se je v resnici zgodilo na čolnih in kaj so doživeli po deportaciji v Libijo. Pogovori s prebežniki  in obravnava na Evropskem sodišču za človekove pravice v Strasbourgu, kjer je eden od pričevalcev iz filma vložil tožbo proti Italiji, tvorijo glavni del dokumentarca.

portret avtorjev
Stefano Liberti
(Rim, 1974) je zaposlen kot novinar pri dnevniku Il Manifesto, sodeluje pa tudi z drugimi italijanskimi časniki. Izdal je knjigi A Sud di Lampedusa , ki govori o migracijskih poteh iz centralne Afrike v države Sredozemlja in Land grabbing. Kot novinar je prejel številne nagrade. Na Rai 3 je režiral oddajo C’eraunavolta in posnel dokumentarca Človeški poskusni zajčki (2008) in Daj nam danes naš kruh (2009). Režiral je tudi dokumentarec L’inferno dei bambini stregoni in je soavtor dokumentarcev A Sud di Lampedusa in Come un uomo sulla terra režiserja Andree Segrea.

Andrea Segre (Dolo v provinci Venezia, 1976) je režiser igranih in dokumentarnih filmov za kino in televizijo ter raziskovalec na področju sociologije komuniciranja. Že več kot deset let se posveča predvsem tematiki migracij in je ustanovitelj združenja ZaLab, v okviru katerega razvija tako produkcijske projekte kot delavnice participatornega videa.

Režiral je številne dokumentarce( Marghera Canale Nord (2003), Dio era un musicista (2004), PIP49 (2006), A Sud di Lampedusa (2006), La mal’ombra (2007, v sodelovanju s produkcijsko hišo Jolefilm), Come un uomo sulla terra (2008), Magari le cose cambiano (2009), Il sangue verde(2010), ki so bili uvrščeni v program mnogih festivalov in prejeli številne nagrade. Leta 2011 je predstavil svoj prvi celovečerni film Io sono Li (Ime mi je Li).

 

Klub Kinodvor

Postanite član in izkoristite naše ugodnosti! Članstvo poleg znižane cene vstopnic prinaša številne druge ugodnosti.

Aktualno

Bartonova akademija The Holdovers

Alexander Payne

petek, 23. 02. 2024 / 18:10 / Dvorana

Alexander Payne dvajset let po Stranpoteh znova združi moči z igralcem Paulom Giamattijem, da bi nam povedal toplo in duhovito zgodbo o iskanju družine, varljivosti prvih vtisov ter tihih, vsakdanjih junaštvih, ki spreminjajo življenja.

Adamant Sur l'Adamant

Nicolas Philibert

petek, 23. 02. 2024 / 19:45 / Mala dvorana

Skupaj s francoskim dokumentaristom Nicolasom Philibertom se vkrcamo na nenavadno ladjo, pribežališče za odrasle z duševnimi motnjami, da bi v družbi presenetljivo nadarjenih in iskrivih posameznikov razmišljali o skupnosti, svobodi in pomenu umetnosti v vsakdanjem življenju. Topli in rahločutni film, ki podira meje med ‘nami’ in ‘njimi’, je osvojil glavno nagrado na zadnjem Berlinalu.

Vsi mi tujci All of Us Strangers

Andrew Haigh

petek, 23. 02. 2024 / 21:00 / Dvorana

Film Andrewa Haigha (45 let) je nostalgična, sanjava zgodba o izgubi, osamljenosti in moči ljubezni.