Danes je blagajna odprta od 15:30 do 20:30 (za danes zaprto).

Projekcije filma

torek, 08. 03. 2022 / 17:00 / Dvorana

Zgodnja ptica: Festival ob petih

Asset 1

Začetek Dasatskisi

Dea Kulumbegashvili / Gruzija, Francija / 2020 / 125 min / gruzijščina

Projekcije filma

torek, 08. 03. 2022 / 17:00 / Dvorana

Zgodnja ptica: Festival ob petih

Asset 1
V zadržanih, natančno komponiranih, med eterično lepoto in klinično distanco ujetih prizorih podan portret ženskega prebujenja.

režija Dea Kulumbegashvili, scenarij Dea Kulumbegashvili, Rati Oneli, fotografija Arseni Khachaturan, glasba Nicolas Jaar, montaža Matthieu Taponier, igrajo Ia Sukhitashvili (Jana), Rati Oneli (David), Kakha Kintsurashvili (Alex), Saba Gogichaishvili (Giorgi), Ia Kokiashvili, Mari Kopchenovi, Giorgi Tsereteli

festivali, nagrade San Sebastian 2020 (najboljši film, najboljša režija, najboljši scenarij, najboljša igralka), Toronto 2020 (nagrada FIPRESCI), Cannes 2021, Rotterdam 2021

Fotografije

V odročnem gruzijskem mestecu skupina skrajnežev požge svetišče Jehovovih prič. Za Jano, ženo svečenika Jehovovih prič, ki jo že tako razjedajo dvomi, je to kaplja čez rob. Rada bi zapustila Gruzijo, a njen mož David je ne jemlje resno. Ko David odpotuje v Tbilisi, da bi starešine zaprosil za sredstva za obnovo cerkve, Jano obišče moški, ki trdi, da je policist, in jo zaslišuje z vedno bolj intimnimi vprašanji. Čeprav ji je popolnoma jasno, da pravno, moralno in čustveno podpisuje svojo smrtno obsodbo, se Jana odloči za dejanje, ki zamaje temelje patriarhalne skupnosti.

»Zanima me ustvarjanje filmov o ženski na splošno. Kaj pomeni biti ženska, v ženskem telesu, z ženskimi čuti, občutji, umom. To je kompleksno bivanje.« (Dea Kulumbegashvili)

Dea Kulumbegashvili
Rojena leta 1986 v ruskem Orjolu, odraščala je v malem gruzijskem mestu Lagodekhi ob vznožju Kavkaza. Iz filmske režije je magistrirala na Umetniški akademiji Univerze Kolumbija. Živi in dela v Tbilisiju. Začetek je njen celovečerni prvenec, ki je na festivalu v San Sebastianu osvojil kar štiri najpomembnejše nagrade.

Klub Kinodvor

Postanite član in izkoristite naše ugodnosti! Članstvo poleg znižane cene vstopnic prinaša številne druge ugodnosti.

Aktualno

Človeški glas La voz humana

Pedro Almodóvar

torek, 25. 01. 2022 / 15:45 / Dvorana

Pedro Almodóvar je svoj prvi film v angleškem jeziku svobodno priredil po istoimenski igri Jeana Cocteauja. Tridesetminutna monodrama s Tildo Swinton, posneta med lanskim lockdownom, je bila premierno prikazana na festivalu v Benetkah, kjer je igralka prejela nagrado za življenjsko delo.

Luknja Il buco

Michelangelo Frammartino

torek, 25. 01. 2022 / 17:00 / Dvorana

Film italijanskega režiserja Michelangela Frammartina (Štirikrat) je osvojil posebno nagrado žirije na Beneškem filmskem festivalu.

Krt El Agente Topo

Maite Alberdi

torek, 25. 01. 2022 / 19:30 / Mala dvorana

Nenavadna mešanica dokumentarca in detektivke, polna humorja, topline in slikovitih likov, nam pokaže, da nikoli ni prepozno za nove izzive in nova prijateljstva. Film je navdušil festivalska občinstva ter prejel nominacijo za oskarja za najboljši dokumentarec.