Danes je blagajna odprta od 09:00 do 20:30 (odpre se čez 03:21).

Projekcije filma

torek, 08. 03. 2022 / 17:00 / Dvorana

Zgodnja ptica: Festival ob petih

Asset 1

Začetek Dasatskisi

Dea Kulumbegashvili / Gruzija, Francija / 2020 / 125 min / gruzijščina

Projekcije filma

torek, 08. 03. 2022 / 17:00 / Dvorana

Zgodnja ptica: Festival ob petih

Asset 1
V zadržanih, natančno komponiranih, med eterično lepoto in klinično distanco ujetih prizorih podan portret ženskega prebujenja.

režija Dea Kulumbegashvili, scenarij Dea Kulumbegashvili, Rati Oneli, fotografija Arseni Khachaturan, glasba Nicolas Jaar, montaža Matthieu Taponier, igrajo Ia Sukhitashvili (Jana), Rati Oneli (David), Kakha Kintsurashvili (Alex), Saba Gogichaishvili (Giorgi), Ia Kokiashvili, Mari Kopchenovi, Giorgi Tsereteli

festivali, nagrade San Sebastian 2020 (najboljši film, najboljša režija, najboljši scenarij, najboljša igralka), Toronto 2020 (nagrada FIPRESCI), Cannes 2021, Rotterdam 2021

Fotografije

V odročnem gruzijskem mestecu skupina skrajnežev požge svetišče Jehovovih prič. Za Jano, ženo svečenika Jehovovih prič, ki jo že tako razjedajo dvomi, je to kaplja čez rob. Rada bi zapustila Gruzijo, a njen mož David je ne jemlje resno. Ko David odpotuje v Tbilisi, da bi starešine zaprosil za sredstva za obnovo cerkve, Jano obišče moški, ki trdi, da je policist, in jo zaslišuje z vedno bolj intimnimi vprašanji. Čeprav ji je popolnoma jasno, da pravno, moralno in čustveno podpisuje svojo smrtno obsodbo, se Jana odloči za dejanje, ki zamaje temelje patriarhalne skupnosti.

»Zanima me ustvarjanje filmov o ženski na splošno. Kaj pomeni biti ženska, v ženskem telesu, z ženskimi čuti, občutji, umom. To je kompleksno bivanje.« (Dea Kulumbegashvili)

Dea Kulumbegashvili
Rojena leta 1986 v ruskem Orjolu, odraščala je v malem gruzijskem mestu Lagodekhi ob vznožju Kavkaza. Iz filmske režije je magistrirala na Umetniški akademiji Univerze Kolumbija. Živi in dela v Tbilisiju. Začetek je njen celovečerni prvenec, ki je na festivalu v San Sebastianu osvojil kar štiri najpomembnejše nagrade.

Klub Kinodvor

Postanite član in izkoristite naše ugodnosti! Članstvo poleg znižane cene vstopnic prinaša številne druge ugodnosti.

Aktualno

Helmut Newton: lepe in poredne Helmut Newton: The Bad and the Beautiful

Gero von Boehm

sreda, 19. 01. 2022 / 10:00 / Dvorana

Razgiban in zabaven dokumentarec, v katerem o kontroverznem fotografu Helmutu Newtonu spregovorijo ženske, ki jih je ujel v svoj objektiv – od Grace Jones in Charlotte Rampling do Isabelle Rossellini.

Zadnji teden vsak dan

Francoska depeša The French Dispatch

Wes Anderson

sreda, 19. 01. 2022 / 17:30 / Dvorana

Wes Anderson oživlja zbirko zgodb iz zadnje številke ameriške revije The French Dispatch, ki naj bi v 20. stoletju izhajala v izmišljenem francoskem mestu. Ljubezensko pismo časnikarstvu in starim francoskim filmom.

Krt El Agente Topo

Maite Alberdi

sreda, 19. 01. 2022 / 18:45 / Mala dvorana

Nenavadna mešanica dokumentarca in detektivke, polna humorja, topline in slikovitih likov, nam pokaže, da nikoli ni prepozno za nove izzive in nova prijateljstva. Film je navdušil festivalska občinstva ter prejel nominacijo za oskarja za najboljši dokumentarec.