Za Samo For Sama

Waad Al-Kateab, Edward Watts / Sirija, Velika Britanija / 2019 / 100 min / angleščina, arabščina

Waad Al Kateab v osebnem video dnevniku popisuje pet let od revolucije v sirskem Alepu, od prvih študentskih demonstracij leta 2012 do bridkega konca, ko so poslednji uporniki med začasnim premirjem zapuščali popolnoma porušeni vzhodni del mesta.

V tem času se je Waad poročila s Hamzo, zdravnikom in vodjo podzemne bolnišnice, ter rodila deklico Samo, ki ji posveča svoje besede in podobe, podobe uničenja med civilisti, zdravniki in uporniki so po eni strani šokantne, po drugi polne upanja. Prizor, ko iz nosečnice s carskim rezom potegnejo na prvi pogled mrtvega otroka in ga po nekajminutnem oživljanju spravijo k življenju, bo po emotivnem naboju verjetno težko preseči.

»V ustvarjanje te zgodbe me je vodila izguba, ki smo jo utrpeli kot Sirci, prisiljeni zapustiti svoje mesto, živeti kot brezdomci, z občutkom nemoči. Danes vsi govore samo o ‘Asadovi zmagi’. Kakšna zmaga je to ob porušenih mestih, pomorjenih civilistih, več deset tisočih aretiranih in milijonih, prisiljenih v begunstvo? Je to zmaga? Zgodbo želim svetu predstaviti z razkrivanjem resnice o dogodkih, ne laži.« (Waad Al Kateab)

Klub Kinodvor

Postanite član in izkoristite naše ugodnosti! Članstvo poleg znižane cene vstopnic prinaša številne druge ugodnosti.

Aktualno