Danes je blagajna odprta od 14:30 do 21:00 (odprto še 04:24, tel: 01 239 22 17).

Vzorno vedenje Pavyzdingas elgesys

Audrius Mickevicius, Nerijus Milerius / Litva, Bolgarija, Italija, Slovenija / 2019 / 85 min / litovščina, francoščina

Dokumentarec o paradoksu med pravico in odpuščanjem se začne z režiserjevimi besedami, da je pred leti pokopal svojega starejšega brata, ki sta ga neznanca zbrcala do smrti.

 Prvi se je izognil zaporni kazni, drugi je prejel deset let in bil po petih izpuščen. Zdaj je režiser posnel film o kaznjencih, obsojenih na dosmrtno ječo, ki skušajo za zapahi – z vedenjem, da ne bodo nikoli več doživeli svobode – osmisliti svoje življenje. Časa imajo preveč, zato ga različno porabljajo, predvsem z opravki v delavnicah in ustvarjanjem stvari, ki bodo na svobodi morda osrečili otroke. Eden se celo poroči z mamo petih otrok.

»Smrt nas izenači. Pomaga nam začutiti in prepoznati resnični svet, ki se trenutno vse bolj preobraža v simulacijo. Naše pristno družbeno življenje pogosto zamenja njegova reprezentacija, oropana kakršnega koli resničnega človeškega stika. Virtualno omrtvičen svet nam ponuja pogojni svobodo in varnost, vendar strah pred pravim stikom z ‘drugim’ pogosto ostaja. Zanima me raziskovanje filmskih struktur in načinov pripovedovanja, ki lahko posredujejo intimne subjektivne izkušnje in čustva ter pretresanje aktualnih družbenih vprašanj.« Audrius Mickevičius

Klub Kinodvor

Postanite član in izkoristite naše ugodnosti! Članstvo poleg znižane cene vstopnic prinaša številne druge ugodnosti.

Aktualno

Telesce Piccolo corpo

Laura Samani

četrtek, 27. 01. 2022 / 18:00 / Dvorana

Prvenec Laure Samani, obarvan z magičnim realizmom in postavljen na kruto furlansko podeželje z začetka 20. stoletja, je svetovno premiero doživel v prestižni sekciji Teden kritike v Cannesu, s Festivala slovenskega filma pa odnesel vesni za najboljšo manjšinsko koprodukcijo in fotografijo.

Krt El Agente Topo

Maite Alberdi

četrtek, 27. 01. 2022 / 18:30 / Mala dvorana

Nenavadna mešanica dokumentarca in detektivke, polna humorja, topline in slikovitih likov, nam pokaže, da nikoli ni prepozno za nove izzive in nova prijateljstva. Film je navdušil festivalska občinstva ter prejel nominacijo za oskarja za najboljši dokumentarec.

Novo na sporedu

Vzporedni materi Madres paralelas

Pedro Almodóvar

četrtek, 27. 01. 2022 / 20:30 / Dvorana

Zgodba o dveh zelo različnih ženskah, ki se srečata v bolnišnici, kamor prideta rodit, ter nepričakovanih zapletih, ki sledijo. Najnovejši film Pedra Almodóvarja je odprl Beneški filmski festival in Penélope Cruz prinesel tamkajšnjo nagrado za najboljšo igralko.