Vzorno vedenje Pavyzdingas elgesys

Audrius Mickevicius, Nerijus Milerius / Litva, Bolgarija, Italija, Slovenija / 2019 / 85 min / litovščina, francoščina

Dokumentarec o paradoksu med pravico in odpuščanjem se začne z režiserjevimi besedami, da je pred leti pokopal svojega starejšega brata, ki sta ga neznanca zbrcala do smrti.

 Prvi se je izognil zaporni kazni, drugi je prejel deset let in bil po petih izpuščen. Zdaj je režiser posnel film o kaznjencih, obsojenih na dosmrtno ječo, ki skušajo za zapahi – z vedenjem, da ne bodo nikoli več doživeli svobode – osmisliti svoje življenje. Časa imajo preveč, zato ga različno porabljajo, predvsem z opravki v delavnicah in ustvarjanjem stvari, ki bodo na svobodi morda osrečili otroke. Eden se celo poroči z mamo petih otrok.

»Smrt nas izenači. Pomaga nam začutiti in prepoznati resnični svet, ki se trenutno vse bolj preobraža v simulacijo. Naše pristno družbeno življenje pogosto zamenja njegova reprezentacija, oropana kakršnega koli resničnega človeškega stika. Virtualno omrtvičen svet nam ponuja pogojni svobodo in varnost, vendar strah pred pravim stikom z ‘drugim’ pogosto ostaja. Zanima me raziskovanje filmskih struktur in načinov pripovedovanja, ki lahko posredujejo intimne subjektivne izkušnje in čustva ter pretresanje aktualnih družbenih vprašanj.« Audrius Mickevičius

Klub Kinodvor

Postanite član in izkoristite naše ugodnosti! Članstvo poleg znižane cene vstopnic prinaša številne druge ugodnosti.

Aktualno