Danes je blagajna odprta od 17:30 do 21:00 (odpre se čez 01:50).
Animateka 2015

Vzhodnoevropska in srednjeevropska panorama III (2015) Vzhodnoevropska in srednjeevropska panorama III (2015)

razno / razno

Radiovizija – govori Isidora Sekulić (Radiovizija – govori Isidora Sekulić)
Jelena Milunović (ATTIC studios)
Srbija, 2015, HD, 4’00”

Radiovizija je televizijska in spletna serija, ki z izvirno uporabo ilustracije in animacije raziskuje bogati arhiv Radia Beograd. Radiovizija – Govori Isidora Sekulić prikaže zadnji intervju najslavnejše jugoslovanske pisateljice in svobodomiselne osebnosti svojega časa, v katerem ta nagovori mladino po vsej državi z razmišljanjem, kaj naj bi bilo pravo služenje družbi.

Poročna igra (Pulmamäng)
Andres Tenusaar, Marili Sokk, Malle Valli (Animailm / Peata Film)
Estonija, 2015, DCP, 10’15”

Poroka, na kateri se spopadeta ega mladoporočencev. Dinamična zgodba iz sanjskega sveta, posneta po predlogi estonske pravljice.

Wiener Blut
Zlatko Bourek, Pavao Štalter (Zagreb film / Restart Ljubljana)
Hrvaška / Slovenija, 2014, DCP, 8′

Film je spomin avtorjev na začetek 2. svetovne vojne. Spremljamo odhod gospe Sarike v judovski upokojenski dom. Kar naj bi bil miren konec življenja, se prelije v grozo holokavsta, katerega žrtev postane tudi sama. Vizualni navdih za film je bilo delo Georga Grosza in Otta Dixa.

SIGNUM
Witold Giersz (StudioAnimacji Witold Giersz / Funline Animation Inc.)
Poljska, 2015, HD, 13’54”

Impresija na temo jamske slikarije – umetnost, ki temelji na preprostih, a obenem izjemno izpopolnjenih izraznih sredstvih. Slikarija nakazuje prizadevanje umetnikov, da bi presegli statično risbo. Po zaslugi možnosti, ki jih ponuja animacija, je zdaj mogoče njihovo željo izpolniti in like spraviti v gibanje. Prazgodovinska slikarija je bila navdih za dogajanje v vseh epizodah filma.

Otroški dremež (Pui de Somn)
Paul Mureşan (Paul Mureşan)
Romunija, 2014, HD, 5’22”

Izlet na skrivno igrišče uma. Neznanemu liku med njegovim spancem sledimo skozi misli in noč se spremeni v kratek otroški dremež, poln novih podob, ki ga orišejo na izjemno nenavaden način.

The Man and the Trees
Dani Pucz, Constantinos Terlikkas (Filmtett Workshop)
Romunija / Madžarska, 2015, HD, 1’46”

Animirani kratki film o človeku, ki odide v gozd prosit za palico, govori predvsem o človeški krutosti. Gre za priredbo znane pripovedke madžarskega ljudskega pripovednika Gasparja Heltaia.

Deček in gozd (The Boy and the Forest)
Peter Gaber (Peter Gaber)
Slovenija, 2015, HD, 6’43”

Deček pride z mamo v gozd nabirat gozdne sadeže. Ker tega ne mara, začne v gozdu zganjati neumnosti. Po nenadni nesreči naleti na zajca in jazbeca, ki mu pomagata popraviti napake in vzljubiti gozd.

Dji. Death Sails
Dmitri Vološin (Simpals Animation Studio)
Moldavija, 2014, HD, 5’18”

Smrt Dji ima strašansko smolo in delo mu ne gre preveč dobro od rok. Tokrat mora po dušo pirata, ki je obtičal sredi oceana, a naloga ni tako preprosta, kot se sliši.

Vello
Ave Taavet (Eesti Kunstiakadeemia)
Estonija, 2015, HD, 6’14”

Nekoliko strašljiv amaterski entomolog Vello hrepeni po nečem višjem, oddaljenem, plemenitem. Vello želi postati žuželka.

The Man Who Wouldn’t Die
Goce Cvetanovski (3X)
Makedonija, 2015, DCP, 10’55”

Johnny naredi samomor, a ko ponj pride Smrt, si premisli. Smrt mu zato predlaga tole: odigrala bosta partijo šaha in za vsako figuro, ki jo Johnny izgubi, mora žrtvovati nekoga, ki ga ima rad. Smrtonosna igra se začne.

absent
Nikki Schuster (fiesfilm)
AT / BO / BA / CR / DE / MX / ES / 2015, DCP, 7′

V zapuščenih stavbah se spet prebudi življenje: v prostoru zamežika svetloba, pozabljeni predmeti se zganejo, sobe oživijo. Gledalec se spusti skozi opustelost, posrkajo ga temne niše, posesa ga v črni prostor in izpljune v drugo sobo, nato pa narava ruševino spet vzame zase. Popotovanje skozi labirint razkroja.

Kreaturi (Kreatury)
Tessa Moult – Milewska (Film Studio of Andrzej Munk)
Poljska, 2015, DCP, 10′

Groteskna ljubezenska zgodba o Haroldu in Matyldi, človeških spakah, ki se soočata z družbeno izključenostjo. Zastavita si cilj, da bosta izboljšala svojo odvratno podobo. Grobe poteze izrezljanke, ki je nastala po navdihu del Roalda Dahla, Lotte Reiniger in Edwarda Goreyja, nas popeljejo v nepredvidljiv, eklektičen svet temačne domišljije, v katerem se na koncu zastavi vprašanje, kdo pravzaprav sta Kreaturi.

Čarobne noči (Les Nuits Magiques)
Mihkel Reha (Atomart/EKA)
Estonija / Latvija, 2015, HD, 7’45”

Vedno ko se nekdo potopi v noč, v mestni vrvež, se zbudi upanje, da se bo zgodilo nekaj čarobnega ali čudežnega …

Silence That Roars (Wrong Moose)
Matevž Gazvoda (Matevž Gazvoda)
Slovenija, 2015, HD, 4’19”

Glasbeni videospot za slovensko stoner rock skupino Wrong Moose. Zgodba, postavljena v fiktiven mračni gozd, prikazuje nočno življenje in (surovo) ravnanje prebivalcev gozda. Dogajanje se odvija med resničnostjo in domišljijo g. Losa.

Klub Kinodvor

Postanite član in izkoristite naše ugodnosti! Članstvo poleg znižane cene vstopnic prinaša številne druge ugodnosti.

Aktualno

Caravaggieva senca L’ombra di Caravaggio

Michele Placido

ponedeljek, 22. 07. 2024 / 18:30 / Dvorana

Uporniški in nemiren, pobožen in razuzdan, neodvisen in transgresiven: Caravaggio, kakršnega razkrije Michele Placido, je prekleti umetnik izjemnega talenta; rock zvezda daleč pred svojim časom; upornik brez razloga, ki se mora soočiti s posledicami lahkomiselnega življenja.

Joan Baez: Jaz sem hrušč Joan Baez: I Am a Noise

Miri Navasky, Maeve O’Boyle, Karen O’Connor

ponedeljek, 22. 07. 2024 / 19:45 / Mala dvorana

Intimen dokumentarni portret, v katerem legendarna pevka in aktivistka neobičajno odkrito spregovori o svojem življenju na odru in za njim.

Zver La bête

Bertrand Bonello

ponedeljek, 22. 07. 2024 / 21:00 / Dvorana

Bertrand Bonello (L’Apollonide: Spomini zaprte hiše, Nočni razgledi) je film svobodno priredil po kratki zgodbi Henryja Jamesa Zver v džungli (1903).