Danes je blagajna odprta od 14:15 do 20:45 (odprto še 7 minut, tel: 01 239 22 17).

Vojska v senci Shadow World

Johan Grimonprez / Belgija, Danska / 2016 / 94 min / angleščina, arabščina, španščina

Grimonprez je dokumentarec zasnoval po istoimenski knjigi Andrewa Feinsteina, ki obdeluje sodobno trgovino z orožjem. Film se začne skorajda idilično, anekdota z bojišč prve svetovne vojne govori o tem, da so angleški in nemški vojaki na božični večer skočili iz bojnih jarkov in si sredi “nikogaršnje zemlje” planili v objem. Film potem prevzame negativno spiralo in naniza vse točke sodobne mednarodne trgovine z orožjem, ki je v 21. stoletju prešla v domeno javne uprave oziroma uradnih administracij, ki – s podporo obveščevalnih služb, proizvajalcev orožja in neizogibnih posrednikov – prek takšnih ali drugačnih prevar manipulirajo z volivci ter posledično upravičujejo nujnost višanja vojaških izdatkov, največkrat pod visokoletečimi parolami “prinašanja demokracije”.

“Trgovci z orožjem imajo določene skupne značilnosti. Prva, ki mi je pri njih vzbudila pozornost, so njihova popolna očarljivost, velikopoteznost, karizmatičnost. Poleg tega ti posredniki do psihopatskih razsežnosti niso zmožni dojeti posledic svojih dejanj. Upravičujejo jih nadvse prepričljivo, da pravzaprav delujejo v dobro sveta, uporabljajo fraze, kot sta ‘v obrambo človeštva’ in ‘oboroževanje ljudi za ohranitev miru’. Niso sposobni videti drugega vidika svojega početja, resničnih človeških posledic tega velikanskega zaslužkarstva.” (Andrew Feinstein)

Johan Grimonprez – filmografija
Dial H-I-S-T-O-R-Y (1997); Hitchcock in hladna vojna (Double Take, 2009)

Klub Kinodvor

Postanite član in izkoristite naše ugodnosti! Članstvo poleg znižane cene vstopnic prinaša številne druge ugodnosti.

Aktualno

Bartonova akademija The Holdovers

Alexander Payne

torek, 27. 02. 2024 / 20:45 / Dvorana

Alexander Payne dvajset let po Stranpoteh znova združi moči z igralcem Paulom Giamattijem, da bi nam povedal toplo in duhovito zgodbo o iskanju družine, varljivosti prvih vtisov ter tihih, vsakdanjih junaštvih, ki spreminjajo življenja.

Interesno območje The Zone of Interest

Jonathan Glazer

sreda, 28. 02. 2024 / 15:50 / Dvorana

Britanski režiser Jonathan Glazer (Pod kožo) raziskuje najtemnejšo plat človeške narave. Velika nagrada žirije v Cannesu.

Adamant Sur l'Adamant

Nicolas Philibert

sreda, 28. 02. 2024 / 17:00 / Mala dvorana

Skupaj s francoskim dokumentaristom Nicolasom Philibertom se vkrcamo na nenavadno ladjo, pribežališče za odrasle z duševnimi motnjami, da bi v družbi presenetljivo nadarjenih in iskrivih posameznikov razmišljali o skupnosti, svobodi in pomenu umetnosti v vsakdanjem življenju. Topli in rahločutni film, ki podira meje med ‘nami’ in ‘njimi’, je osvojil glavno nagrado na zadnjem Berlinalu.