Danes je blagajna odprta od 17:20 do 21:30 (odpre se čez 14:49).
22. LIFFe v Kinodvoru

Tristram Shandy Tristram Shandy: A Cock and Bull Story

Michael Winterbottom / Velika Britanija / 2005 / 94 min

Energična in duhovita priredba romana, za katerega je veljalo, da ga ni mogoče prevesti v filmske podobe, ter strastna in hudomušna meditacija o procesu nastajanja filma se iztečeta v čudoviti poklon tistemu brezmejnemu kaosu, ki je življenje samo.

režija Michael Winterbottom, scenarij Frank Cottrell Boyce (po literarni predlogi Laurenca Sterna), fotografija Marcel Zyskind, glasba Edward Nogria, montaža Peter Christelis, igrajo Steve Coogan (Tristram Shandy, Walter Shandy, Steve Coogan), Rob Brydon (Toby Shandy, Rob Brydon), Keeley Hawes (Elizabeth, Keeley Hawes), Shirley Henderson (Susannah, Shirley Henderson), Raymond Waring (Trim), Dylan Moran (dr.Slop, Dylan Moran)

festivali, nagrade Istanbul 2006 (zlati tulipan za najboljši tuji film), San Sebastián 2005, Cambridge 2005, Toronto 2005, London 2005, Soluni 2005, Mar del Plata 2006, Helsinki 2006  

Energična in duhovita priredba romana, za katerega je veljalo, da ga ni mogoče prevesti v filmske podobe, ter strastna in hudomušna meditacija o procesu nastajanja filma se iztečeta v čudoviti poklon tistemu brezmejnemu kaosu, ki je življenje samo.

Pripoved se začne v 18. stoletju, ko se Tristram Shandy odloči, da bo podal svojo življenjsko zgodbo. Njegovo sočno, hudomušno nizanje zgodb stalno prekinja dogajanje na njegovem domu. Čeprav se sprva zdi, da ti vpadi rušijo Tristramovo pripoved, se izkaže, da o njem povedo veliko več kot njegova “avtobiografija”. Nato v dogajanje nenadoma poseže asistent režiserja in naznani konec snemalnega dne, s tem pa tudi skok v 21. stoletje. Zdaj sledimo kaotičnemu vrvežu na prizorišču snemanja priredbe Sternovega romana, v katerem ima glavni igralec Steve Coogan ponovno glavno vlogo …

Michael Winterbottom

Rojen leta 1961 v Blackburnu, Anglija. V mednarodni prostor silovito udari že s svojim kinematografskim prvencem Metuljev poljub. Istega leta ustanovi lastno producentsko družbo, Revolution films. Najširše mednarodno priznanje mu prinese film Jude, temno srce (1996), priredba romana T. Hardyja. V naslednjih 10 letih posname kar 13 filmov in se uveljavi kot eden najbolj dejavnih, prodornih in eklektičnih britanskih cineastov.

»Namenoma je brez oblike ali forme; zaznamujeta ga odsotnost koherence in obilje odklonov. Vendar pod vsem tem – odmiki in površinskimi kompleksnostmi – gre dejansko samo za prismuknjeno, toda prisrčno zgodbo o skupini ljudi, ki skupaj živijo v hiši in se bedasto, samosvoje vedejo – zdelo se mi je, da bi nekaj takega zlahka veljalo za snemalno prizorišče.«
– Michael Winterbottom

filmografija (izbor)
1995 Butterfly Kiss (Metuljev poljub)
1997 Welcome to Sarajevo (Dobrodošli v Sarajevu)
1999 Wonderland (Pravljična dežela)
2002 24 Hour Party People (24-urni žurerji)
2002 In This World (Na tem svetu)
2004 9 Songs (9 orgazmov)
2005 Tristram Shandy: A Cock and Bull Story (Tristram Shandy)
2006 The Road to Guantanamo (Pot v Guantanamo)
2008 Genoa (Genova)
2009 The Shock Doctrine (Doktrina šoka)
2010 The Killer Inside Me (Morilec v meni)
2010 The Trip

Klub Kinodvor

Postanite član in izkoristite naše ugodnosti! Članstvo poleg znižane cene vstopnic prinaša številne druge ugodnosti.

Aktualno

Štirje mali odrasli Neljä pientä aikuista

Selma Vilhunen

petek, 14. 06. 2024 / 18:20 / Dvorana

Ljubi in pusti ljubiti! Finska komična drama pripoveduje o paru srednjih let, ki se odloči vstopiti v zapleteni svet poliamorije. Nenavadna »zgodba o odraščanju« je na zadnjem Liffu prejela nagrado žirije Art kino mreže Slovenije.

Črni čaj Black Tea

Abderrahmane Sissako

petek, 14. 06. 2024 / 21:30 / Kinodvorišče

Veliki poet afriškega filma Abderrahmane Sissako (Čakajoč na srečo) se vrača z melanholično romanco, postavljeno v afriško četrt tretjega največjega kitajskega mesta.

Vrvež v moji glavi 2 Inside Out 2

Kelsey Mann

sobota, 15. 06. 2024 / 16:30 / Dvorana

Naredimo prostor za nova čustva. Nadaljevanje animirane uspešnice Vrvež v moji glavi.