Danes je blagajna odprta od 15:30 do 19:00 (za danes zaprto).

Tovarišica Kim leti v nebo Comrade Kim Goes Flying

Anja Daelemans, Nicholas Bonner, Kim Gwang-Hun / Severna Koreja, Velika Britanija, Belgija / 2012 / 81 min

Nalezljivo optimistična melodrama, posneta s severnokorejskim občutkom za barvitost, in socialistično realistični propagandni patos. V složni severnokorejsko-belgijsko-britanski režiji.

režija Anja Daelemans, Nicholas Bonner, Kim Gwang-Hun, scenarij Sin Myong-Sik, Kim Chol, fotografija Jin Sok Hwang, glasba Ham Chol, Frederik Van de Moortel, montaža Alain Dessauvage, Bing Gao, Yun Sim Kim, igrajo Han Jong-sim (tovarišica Kim Jong-Mii), Pak Chung-Guk (Pak Džang-Fil/Pak Jang-Phil), Ri Yong-Ho (poveljnik), Kim Son-Nam (oče Jong Mi), An Chang-Sun (mama Džang Fila), Ri Ik-Sung (upravnik premogovnika)

festivali, nagrade Toronto 2012, Pjongjang 2012 (najboljša režija), Rotterdam 2013, Seattle 2013

IMDb

Nalezljivo optimistična melodrama, posneta s severnokorejskim občutkom za barvitost, in socialistično realistični propagandni patos. V složni severnokorejsko-belgijsko-britanski režiji.

Tovarišica Kim Jong Mi je mlada rudarka iz majhne severnokorejske vasice, ki že od otroštva sanja, da bi postala akrobatka. Ko odpotuje v Pjongjang, kjer dobi delo na gradbišču, najprej obišče cirkus. V zaodrju spozna slavno artistko na trapezu, ki Kim prepriča, naj se udeleži avdicije. Tam pa Kim premaga strah pred višino, zaradi česar je deležna šikaniranja arogantnega akrobata Pak Džang Fila, ki meni, da rudarji sodijo pod zemljo in ne pod nebo. Kim mu je odločena dokazati, da se moti, pri tem pa ji na pomoč priskočijo njen novi šef in delavci z gradbišča. Nadarjena Kim hitro napreduje in počasi začne mehčati tudi srce sprva nenaklonjenega ji Pak Džang Fila …

»Naš scenarij sploh ni bil podoben običajnemu severnokorejskemu. Imeli smo žensko glavno junakinjo, ki sledi svojim sanjam ne oziraje se na državo ali partijo, rudarko, ki sanja o življenju zunaj rudnika. Poleg tega gre za mladenko, ki se uri, da bi postala akrobatka na trapezu. Zaradi vseh teh razlogov je scenarij veljal za nerealističnega. Naša zgodba ni ustrezala tradicionalnemu severnokorejskemu filmskemu izrazu.«
– Anja Daelemans

Anja Daelemans
Rojena leta 1967 v Belgiji. Študirala je radijsko in televizijsko režijo, a je do sedaj delala predvsem kot producentka. Tovarišica Kim je njen celovečerni prvenec.

Nicholas Bonner
Rojen leta 1961 v Veliki Britaniji. Študiral je krajinsko arhitekturo, potem pa je dvajset let živel v Pekingu, kjer je organiziral programe kulturne izmenjave s Severno Korejo. Leta 2002 se je začel ukvarjati s produkcijo dokumentarcev, Tovarišica Kim pa je njegov režijski debi.

Kim Gwang Hun
Rojen leta 1963 v Severni Koreji. Na Univerzi v Pjongjangu je študiral film in gledališče. Do zdaj je snemal predvsem filme z vojno tematiko.

Klub Kinodvor

Postanite član in izkoristite naše ugodnosti! Članstvo poleg znižane cene vstopnic prinaša številne druge ugodnosti.

Aktualno

Srečno naključje Coup de chance

Woody Allen

sreda, 06. 12. 2023 / 13:00 / Dvorana

Woody Allen se poklanja Parizu in francoski kinematografiji v svojem prvem francosko govorečem filmu, živahni in iskrivi kriminalki o ljubezni, naključju in zločinu.

Dodatna projekcija

Pretekla življenja Past Lives

Celine Song

sreda, 06. 12. 2023 / 17:00 / Dvorana

Film, ki ga je navdihnilo režiserkino resnično življenje, svojo pripoved lahkotno, nežno in prefinjeno spleta do nepričakovano silovitega čustvenega vrhunca. Veliko odkritje Sundancea in Berlinala ter eden najboljših filmov leta po mnenju številnih kritikov!

Čuden način življenja Strange Way of Life

Pedro Almodóvar

sreda, 06. 12. 2023 / 19:20 / Dvorana

Pedro Almodóvar v svoji najnovejši kratkometražni »kaprici« ponudi odgovor na vprašanje iz Gore Brokeback: »Kaj pa naj bi dva moška počela skupaj na ranču?«