Danes je blagajna odprta od 15:15 do 21:00 (odpre se čez 07:47).

Tihožitje Still Life

Sebastian Meise / Avstrija / 2011 / 78 min

Scenarist in režiser Sebastian Meise se v svojem celovečernem prvencu provokativno loti ene najobčutljivejših tem sodobne avstrijske družbe – pedofilije.

režija Sebastian Meise, scenarij Thomas Reider, Sebastian Meise, fotografija Gerald Kerkletz, glasba Soap&Skin, montaža Julia Drack, igrajo Fritz Hörtenhuber (oče), Christoph Luser (Bernhard), Daniela Golpashin (Lydia), Roswitha Soukup (mati), Anja Plaschg (Carmen)

festivali, nagrade San Sebastian 2011 (posebna omemba žirije), Viennale 2011, Rotterdam 2012, Diagonale 2012 (velika nagrada, nagrada za fotografijo)

IMDb

Scenarist in režiser Sebastian Meise se v svojem celovečernem prvencu provokativno loti ene najobčutljivejših tem sodobne avstrijske družbe – pedofilije.

Bernhard najde pismo, ki ga je njegov oče nekoč napisal prostitutki. V njem žensko prosi, naj se vživi v vlogo njegove hčerke Lydie. Ko je skrivnost razkrita, sume o pedofiliji podkrepi še škatla, v kateri je oče hranil Lydiine otroške fotografije. Družina naenkrat trči ob zamolčano preteklost in treba je postaviti ostro mejo med starševsko ljubeznijo in srhljivim zločinom.

»Osnovno vprašanje filma je, kje se začne krivda, in kdaj pedoseksualnost, ko jo štejemo za spolno usmerjenost, postane sinonim za kriminalno naravnanost. Kdaj naj bi družba osebi odvzela možnost svobodne volje in s tem vsako možnost svobode odločanja, ter kdaj je primorana posredovati, da zadosti predpisom? V naši svobodni in razsvetljeni družbi mišljenje v osnovi pomeni prostor brez morale, nikogar ne moremo kaznovati zaradi nečesa, kar obstaja samo v njegovi glavi. Pri vprašanju pedofilije me je zanimalo, kako v nekaterih primerih to načelo postane ohlapno.« (Sebastian Meise)

Sebastian Meise
Rojen leta 1976 v Kitzbühlu v Avstriji, režijo pa je študiral na dunajski filmski akademiji. Pred celovečernim prvencem Tihožitje je zrežiral tri kratke filme, Prises de vues, Random in Dämonen, s katerimi se je uvrstil na evropske filmske festivale. ObTihožitju je leta 2011 posnel tudi svoj prvi celovečerni dokumentarni film Outing, ki se prav tako ukvarja z vprašanjem pedofilije.

filmografija
2003 Prises de vues (kratki)
2005 Random (kratki)
2006 Dämonen (kratki)
2011 Stillleben (Still Life/Tihožitje)
2011 Outing (dokumentarni/documentary)

Klub Kinodvor

Postanite član in izkoristite naše ugodnosti! Članstvo poleg znižane cene vstopnic prinaša številne druge ugodnosti.

Aktualno

Lunana: jak v razredu Lunana: A Yak in the Classroom

Pawo Choyning Dorji

petek, 24. 03. 2023 / 16:15 / Dvorana

Zgodba, posneta v najodročnejši šoli na svetu, nas uči, da bomo srečo morda našli tam, kjer jo najmanj pričakujemo. Film je osvojil številne nagrade občinstva in se kot prvi butanski celovečerec uvrstil med nominirance za oskarja.

Blizu Close

Lukas Dhont

petek, 24. 03. 2023 / 18:45 / Dvorana

Belgijski režiser Lukas Dhont se po uspešnem prvencu Dekle vrača z rahločutno, presunljivo zgodbo o prijateljstvu med odraščajočima fantoma, filmom »o izgubi nežnosti v svetu, polnem toksične moškosti«. Velika nagrada žirije v Cannesu, nominacija za oskarja za najboljši mednarodni celovečerec ter dve lovoriki na ljubljanskem Liffu: nagrada Art kino mreže Slovenije in nagrada mladinske žirije Kinotrip.

Ljubezni Patricie Highsmith Loving Highsmith

Eva Vitija

petek, 24. 03. 2023 / 20:00 / Mala dvorana

Film, temelječ na pisateljičinih osebnih zapisih ter pričevanjih njenih ljubimk in družine, odstira nov pogled na življenje in delo slovite avtorice psiholoških trilerjev.