Danes je blagajna odprta od 09:00 do 21:30 (odprto še 12:27, tel: 01 239 22 17 ).

Teorija o kretenih Assholes: A Theory

John Walker / Kanada / 2019 / 81 min / angleščina

Fenomenu ohranjanja »kulture kretenov« se je v svoji knjigi posvetil Aaron James, režiser John Walker pa je vse skupaj začinil v pogovorih z izvedenci ali ljudmi, ki imajo o tepcih svoje mnenje.

Tepci oziroma kreteni nas obkrožajo na vsakem koraku, vsakodnevno; angleški izraz »asshole« je postal sinonim za vzvišenega, arogantnega, slabo vzgojenega posameznika, ki misli, da mu pripada nekaj več in da se mu ni treba uklanjati splošnim normativom. Fenomenu ohranjanja »kulture kretenov« se je v svoji knjigi posvetil Aaron James, režiser John Walker pa je vse skupaj začinil v pogovorih z izvedenci ali ljudmi, ki imajo o tepcih svoje mnenje, npr. britanski komik John Cleese. Poznamo različne vrste tepcev, od značilno pubertetniških kretenov, ki se izživljajo nad šibkejšimi, do ljudi iz zabavne industrije in poslovnega sveta. Toda kaj se zgodi, ko ljudje kretena izvolijo na oblast ali ko takšen človek ustvarja (in manipulira) javno mnenje, npr. vodje tehnoloških gigantov iz Silicijeve doline z vseprisotnimi družbenimi omrežji?

»Ob branju knjige mi je bilo v zadovoljstvo, da pravzaprav ne naletim na toliko kretenov, res ne. Delno zaradi tega, ker me ljudje prepoznajo in želijo biti prijazni. Nočejo biti neotesani. Zaradi slave sem deležen spoštovanja. S tem se bolj malo srečujem, verjetno tudi zaradi diskutabilnostni definicije. Najbolj zanimiv se mi zdi politični vidik. Jasno je postalo, da so danes politiki, tako v Angliji kot v Ameriki, brezsramni. Tega prej ni bilo.« (John Cleese)

Klub Kinodvor

Postanite član in izkoristite naše ugodnosti! Članstvo poleg znižane cene vstopnic prinaša številne druge ugodnosti.

Aktualno

Binti Binti

Frederike Migom

sreda, 08. 07. 2020 / 10:00 / Dvorana

Vlogerka Binti in njen prijatelj Elias načrtujeta akcijo, s katero bosta rešila prihodnost.

Tu je bila Britt-Marie Britt-Marie var här

Tuva Novotny

sreda, 08. 07. 2020 / 16:00 / Dvorana

Švedska komična drama, posneta po istoimenski knjižni uspešnici, nas spomni, da nikoli ni prepozno za nov začetek.

Mali Joe Little Joe

Jessica Hausner

sreda, 08. 07. 2020 / 18:45 / Dvorana

Film Jessice Hausner je po režiserkinih besedah »parabola o skrivnosti, ki jo nosimo v sebi«. Nagrada za najboljšo igralko v Cannesu.