Danes je blagajna odprta od 15:45 do 21:30 (odpre se čez 08:22).
Animateka 2013

Tekmovalni program IV (2013) Tekmovalni program IV (2013)

razno

Kurent
Luka Bajt, Sarah Frimann Conradsen (Luka Bajt), Slovenija, Velika Britanija/Slovenia, UK, 2013, HD, 1’37”

Kurent je kratki film o mitološkem bitju slovenske folklore. Vsako zimo naj bi kurent prišel odganjat zmrzal in prinesel novo pomlad.

Parasit
Nikki Schuster (nikki schuster), Avstrija, Nemčija, Argentina/Austria, Germany, Argentina, 2013, DCP, 7’45”

Hitri posnetek. Kamera zdrvi prek argentinske kamnite puščave do kaktusa in se skozi odprtino požene v notranjost rastline. Tam se odpre pogled na srhljivo vesolje. Migetajoča krila mrčesa udarjajo gor in dol, švrkajo drugo mimo drugega, nato pa se spremenijo v male drveče sputnike z občutljivimi antenami in potopimo se v enega od teh votlih teles.

Nelegendarna razbojnika (Briganti senza leggenda)
Gianluigi Toccafondo (Les Films de l’Arlequin/Archimede/ARTE France), Francija, Italija/France, Italy, 2012, DCP, 14’50”

In the countryside near Rimini, two pitiful thugs try racketeering a couple of farmers. But the farmers who have gotten tired of always being tricked decide to take their revenge and they scheme a diabolical plot which eventually sends the thugs to jail.

Kako ukrotiti psa? (Mit kell tudni a kutyaidomításhoz?)
Gábor Ulrich (Kecskemétfilm), Madžarska/Hungary, 2012, HD, 4’49”

So takšni, ki ne odplačujejo stanovanjskega kredita, a vseeno zapravljajo; so takšni, ki se smejejo ob neprimernih trenutkih, in takšni, ki ne očistijo čevljev, kot bi se spodobilo.

Ljubi  (Liebling)
Izabela Plucińska (Izabela Plucińska/Clay Traces/HauptFilm Production), Poljska, Nemčija/Poland, Germany, 2013, DCP, 6’35”

Kaj je izguba spomina? V labirintu strahu nekdo, ki ti je blizu, postane tujec, dom pa se spremeni v past. Junakinja tipa po poti poznanih predmetov in oblik, da bi se vrnila v življenje, ki je bilo včasih njeno.

Trespass
Paul Wenninger (KGP/Kabinett ad Co), Avstrija/Austria, 2012, DCP, 10’30”

»Trespass« pomeni zmotiti, lahko pa gre tudi za nepooblaščen vstop ali v pravniškem žargonu za »motnjo posesti«. Desetminutna animacija človeka se poigrava z vsemi temi pomeni. Njegova stalnica je avatar režiserja, ustvarjen iz resničnih podob, ki ga film pošlje na nekakšno potovanje po svetu znotraj meja njegovih lastnih štirih sten.

Vox Animae
M Tóth Éva (Magyar rajzfilm), Madžarska/Hungary, 2012, HD, 3’30”

Vox Animae je alegorija večnega boja ustvarjalnega človeka, da bi našel in upodobil svoj notranji glas.

Idole
Valentina Lo Duca (Animas Master Accademia di Belle Arti Palermo/Valentina Lo Duca), Italija/Italy, 2013, HD, 3’30”

Človek in pes, vez, ki se nanaša na zgodnje otroštvo in naj bi se pretrgala ter poletela na tanki črti spomina. Kar se je zgodilo, se več ne bo; postalo bo del celote razdrobljenega okvira zavesti, ki se nenehno preoblikuje.

Fibonaccijev kruh (Fibonaccijev kruh)
Danijel Žeželj (Petikat/Zagreb film), Hrvaška/Croatia, 2012, 35mm, 7’40”

Pek Fibo vsako noč speče kruh in žemljice, zjutraj pa se s kolesom odpelje skozi mestni labirint in jih razvozi strankam. Med popoldanskim dremežem se mu v sanjah razkrije geometrijsko zlato pravilo, ki določa vzorec njegove dnevne rutine. Odkritje mu odpre vrata do skrivnosti mesta in do zelo nenavadnega obiskovalca …

Zima in kuščar (Inverno e ramarro)
Julia Gromskaya (Julia Gromskaya), Italija/Italy, 2013, HD, 3’30”

Dekle, kuščar, sneg in spomin.

Ex Animo
Wojciech Wojtkowski (FUMI Studio/ Wojciech Wojtkowski), Poljska/Poland, 2013, HD, 6’51”

Animiran izraz. Podobe, ki jih pričara animator, tvorijo svojevrstno dvodimenzionalno resničnost. Absurdni in nepovezani prizori orisujejo pravila, ki urejajo svet, omejen na list papirja in animacijsko tehniko. Odnosi med liki se zdijo nenavadno domači.

On the Road: Brussels
Lucia Černeková, Peter Luha (Lightstone Seekers), Slovaška/Slovakia, 2013, HD, 5’16”

Človek je postal suženj svojega pohlepa. Pozabili smo, kaj je v življenju zares pomembno. Današnji svet zaznamujejo politične igrice, manipulacija, nasilje in zavist. Na nas je, ali bomo dopustili, da vse to privede do uničenja sveta in izkoreninjenja življenja, ali začeli razmišljati … drugače. Revolucija zavesti. Postanimo spet ljudje.

Klub Kinodvor

Postanite član in izkoristite naše ugodnosti! Članstvo poleg znižane cene vstopnic prinaša številne druge ugodnosti.

Aktualno

Dancing Queen Dancing Queen

Aurora Gossé

nedelja, 14. 07. 2024 / 16:45 / Dvorana

Mina se noro zaljubi v slavnega plesalca in začne plesati. Ganljiv družinski plesni film o sledenju lastnim sanjam, o izvirnosti namesto popolnosti.

Joan Baez: Jaz sem hrušč Joan Baez: I Am a Noise

Miri Navasky, Maeve O’Boyle, Karen O’Connor

nedelja, 14. 07. 2024 / 17:45 / Mala dvorana

Intimen dokumentarni portret, v katerem legendarna pevka in aktivistka neobičajno odkrito spregovori o svojem življenju na odru in za njim.

Železni krempelj The Iron Claw

Sean Durkin

nedelja, 14. 07. 2024 / 19:00 / Dvorana

Tragična resnična zgodba o bratih Von Erich, ki so se v zgodnjih osemdesetih letih pod vodstvom gospodovalnega očeta zapisali med legende profesionalne rokoborbe.