Danes je blagajna odprta od 12:00 do 21:20 (odprto še 10 minut, tel: 01 239 22 17).

Stratos Stratos

Yannis Economides / Grčija, Nemčija, Ciper / 2014 / 137 min / grščina

Propadajoči svet brezciljne grške družbe v zgodbi o morilcu z dvojnim življenjem izpod rok enega najvidnejših režiserjev sodobnega grškega filma Yannisa Economidesa.

režija Yannis Economides, scenarij Yannis Economides, Christos V. Konstantakopoulos, Harry Lagoussis, Vangelis Mourikis, Xiros Thanos, fotografija Dimitris Katsaitis, glasba Babis Papadopoulos , montaža Yannis Chalkiadakis, igrajo Vangelis Mourikis (Stratos), Petros Zervos (Makis), Vicky Papadopoulou (Vicky), Yannis Tsortekis (Yorgos), Yorgos Yannopoulos (Petropoulos), Yannis Anastasakis (Maler), Polina Dellatola (Katerina), Sonia Theodoridou (Jenny), Maria Kallimani (gospa na pokopališču), Popi Tsapanidou (Maria)

festivali, nagrade Berlin 2014, Karlovi Vari 2014

IMDb

DVD filma je na voljo v naši Knjigarnici.

Propadajoči svet brezciljne grške družbe v zgodbi o morilcu z dvojnim življenjem izpod rok enega najvidnejših režiserjev sodobnega grškega filma Yannisa Economidesa.

Stratos je povprečen moški, ki ponoči dela v pekarni, podnevi pa je profesionalni morilec. Ker mu je Leonidas v preteklosti rešil življenje, Stratos zbira denar, da bi ga spravil iz zapora, saj je zanj to vprašanje časti. Ob tem skrbi tudi za sosedovo hčer, osemletno Katerino, njeno mamo in strica. Ko vendarle zbere dovolj denarja za Leonidasovo izpustitev, se zgodi nepričakovan obrat, v katerem je ogrožena Katerinina varnost. Stratos je prisiljen ukrepati, pa četudi ga to vodi od enega hudodelstva do drugega …

»Svet, ki ga opisujem v filmih, je vedno v krizi. Moji liki so doživljali krizo, veliko preden se je razpočil grški milni mehurček. Nisem preprosto odkril grške družbene krize, ne tiste zahodnega sveta. To so teme, ki jih raziskujem že vseskozi, vprašanja človeškega položaja, ljubezni, sovraštva, izdajstva, pohlepa, podlosti, identitete sodobnega Grka, njegovih pregreh, napak in pomanjkljivosti, teme, ki jih nenehno obravnavam.« (Yannis Economides)

Yannis Economides
Rojen leta 1967 v kraju Limassol, Ciper. Po koncu študija filma v Atenah je sprva režiral kratke filme in dokumentarce. Leta 2002 je posnel svoj prvi celovečerni film Sod smodnika, leta 2006 pa je bil njegov film I psyhi sto stoma uvrščen v program canskega filmskega festivala.

filmografija
1990 Kalimera nyhta (Good Morning Night) (kratki dokumentarni)
1994 Mono myrizontas giasemi (Just Feeling the Jasmine Scent) (kratki dokumentarni)
1995 I zoi pou tha ‘theles (The Life You’d Like) (dokumentarni)
2002 Spirtokouto (Matchbox/Sod smodnika)
2006 I psyhi sto stoma (Soul Kicking)
2010 Macherovgaltis (Knifer/Zahrbtnež)
2014 To mikro psari (Stratos)

Klub Kinodvor

Postanite član in izkoristite naše ugodnosti! Članstvo poleg znižane cene vstopnic prinaša številne druge ugodnosti.

Aktualno

LIFFe / Kralji in kraljice

Zombi otrok Zombi Child

Bertrand Bonello

sreda, 13. 11. 2019 / 21:20 / Dvorana

V viziji francoskega režiserja Bertranda Bonella so zombiji metafora zgodovinskih travm, ki na dan privrejo natanko tam, kjer odraščajo nove generacije belskih elit.

LIFFe / Kralji in kraljice

Skrito življenje A Hidden Life

Terrence Malick

četrtek, 14. 11. 2019 / 11:00 / Dvorana

Na resničnih dogodkih temelječ film kot posvetilo enemu nesojenih junakov druge svetovne vojne, posnet v veličastnem slogu Terrencea Malicka.

LIFFe / Kralji in kraljice

To morajo biti nebesa It Must Be Heaven

Elia Suleiman

četrtek, 14. 11. 2019 / 15:00 / Dvorana

Večkrat nagrajeni palestinski filmar Elia Suleiman si postavlja vprašanje, ki zadeva vse nas: Kje je zares ta prostor, ki ga imenujemo dom?