Danes je blagajna odprta od 15:30 do 21:00 (odpre se čez 02:41).

Stratos Stratos

Yannis Economides / Grčija, Nemčija, Ciper / 2014 / 137 min / grščina

Propadajoči svet brezciljne grške družbe v zgodbi o morilcu z dvojnim življenjem izpod rok enega najvidnejših režiserjev sodobnega grškega filma Yannisa Economidesa.

režija Yannis Economides, scenarij Yannis Economides, Christos V. Konstantakopoulos, Harry Lagoussis, Vangelis Mourikis, Xiros Thanos, fotografija Dimitris Katsaitis, glasba Babis Papadopoulos , montaža Yannis Chalkiadakis, igrajo Vangelis Mourikis (Stratos), Petros Zervos (Makis), Vicky Papadopoulou (Vicky), Yannis Tsortekis (Yorgos), Yorgos Yannopoulos (Petropoulos), Yannis Anastasakis (Maler), Polina Dellatola (Katerina), Sonia Theodoridou (Jenny), Maria Kallimani (gospa na pokopališču), Popi Tsapanidou (Maria)

festivali, nagrade Berlin 2014, Karlovi Vari 2014

IMDb

DVD filma je na voljo v naši Knjigarnici.

Propadajoči svet brezciljne grške družbe v zgodbi o morilcu z dvojnim življenjem izpod rok enega najvidnejših režiserjev sodobnega grškega filma Yannisa Economidesa.

Stratos je povprečen moški, ki ponoči dela v pekarni, podnevi pa je profesionalni morilec. Ker mu je Leonidas v preteklosti rešil življenje, Stratos zbira denar, da bi ga spravil iz zapora, saj je zanj to vprašanje časti. Ob tem skrbi tudi za sosedovo hčer, osemletno Katerino, njeno mamo in strica. Ko vendarle zbere dovolj denarja za Leonidasovo izpustitev, se zgodi nepričakovan obrat, v katerem je ogrožena Katerinina varnost. Stratos je prisiljen ukrepati, pa četudi ga to vodi od enega hudodelstva do drugega …

»Svet, ki ga opisujem v filmih, je vedno v krizi. Moji liki so doživljali krizo, veliko preden se je razpočil grški milni mehurček. Nisem preprosto odkril grške družbene krize, ne tiste zahodnega sveta. To so teme, ki jih raziskujem že vseskozi, vprašanja človeškega položaja, ljubezni, sovraštva, izdajstva, pohlepa, podlosti, identitete sodobnega Grka, njegovih pregreh, napak in pomanjkljivosti, teme, ki jih nenehno obravnavam.« (Yannis Economides)

Yannis Economides
Rojen leta 1967 v kraju Limassol, Ciper. Po koncu študija filma v Atenah je sprva režiral kratke filme in dokumentarce. Leta 2002 je posnel svoj prvi celovečerni film Sod smodnika, leta 2006 pa je bil njegov film I psyhi sto stoma uvrščen v program canskega filmskega festivala.

filmografija
1990 Kalimera nyhta (Good Morning Night) (kratki dokumentarni)
1994 Mono myrizontas giasemi (Just Feeling the Jasmine Scent) (kratki dokumentarni)
1995 I zoi pou tha ‘theles (The Life You’d Like) (dokumentarni)
2002 Spirtokouto (Matchbox/Sod smodnika)
2006 I psyhi sto stoma (Soul Kicking)
2010 Macherovgaltis (Knifer/Zahrbtnež)
2014 To mikro psari (Stratos)

Klub Kinodvor

Postanite član in izkoristite naše ugodnosti! Članstvo poleg znižane cene vstopnic prinaša številne druge ugodnosti.

Aktualno

Bolečina in slava Dolor y gloria

Pedro Almodóvar

torek, 17. 09. 2019 / 16:30 / Dvorana

Najnovejši film španskega mojstra Pedra Almodóvarja je duhovita, čutna in ganljiva avtobiografska oda filmski ustvarjalnosti, ki je Antoniu Banderasu prinesla nagrado za najboljšega igralca na letošnjem Cannesu.

Igor in Rosa Rosa

Katja Colja

torek, 17. 09. 2019 / 19:00 / Dvorana

Celovečerni prvenec režiserke Katje Colja z Borisom Cavazzo in Lunetto Savino v glavnih vlogah je intimna drama o dolgoletni ljubezni, ki je postavljena na preizkušnjo. Je tudi zgodba o mejah in njihovem preseganju: o mejah med državami, ljudmi, generacijami, med dušo in telesom, med razumom in čustvi.

Zaton Napszállta

László Nemes

četrtek, 19. 09. 2019 / 20:30 / Dvorana

László Nemes nasledi z oskarjem nagrajeni prvenec Savlov sin z enigmatično zgodovinsko dramo o rojstvu 20. stoletja, a hkrati o civilizaciji na predvečer njenega zatona.