Danes je blagajna odprta od 10:00 do 00:00 (do 1. junija zaprto).

Stratos Stratos

Yannis Economides / Grčija, Nemčija, Ciper / 2014 / 137 min / grščina

Propadajoči svet brezciljne grške družbe v zgodbi o morilcu z dvojnim življenjem izpod rok enega najvidnejših režiserjev sodobnega grškega filma Yannisa Economidesa.

režija Yannis Economides, scenarij Yannis Economides, Christos V. Konstantakopoulos, Harry Lagoussis, Vangelis Mourikis, Xiros Thanos, fotografija Dimitris Katsaitis, glasba Babis Papadopoulos , montaža Yannis Chalkiadakis, igrajo Vangelis Mourikis (Stratos), Petros Zervos (Makis), Vicky Papadopoulou (Vicky), Yannis Tsortekis (Yorgos), Yorgos Yannopoulos (Petropoulos), Yannis Anastasakis (Maler), Polina Dellatola (Katerina), Sonia Theodoridou (Jenny), Maria Kallimani (gospa na pokopališču), Popi Tsapanidou (Maria)

festivali, nagrade Berlin 2014, Karlovi Vari 2014

IMDb

DVD filma je na voljo v naši Knjigarnici.

Propadajoči svet brezciljne grške družbe v zgodbi o morilcu z dvojnim življenjem izpod rok enega najvidnejših režiserjev sodobnega grškega filma Yannisa Economidesa.

Stratos je povprečen moški, ki ponoči dela v pekarni, podnevi pa je profesionalni morilec. Ker mu je Leonidas v preteklosti rešil življenje, Stratos zbira denar, da bi ga spravil iz zapora, saj je zanj to vprašanje časti. Ob tem skrbi tudi za sosedovo hčer, osemletno Katerino, njeno mamo in strica. Ko vendarle zbere dovolj denarja za Leonidasovo izpustitev, se zgodi nepričakovan obrat, v katerem je ogrožena Katerinina varnost. Stratos je prisiljen ukrepati, pa četudi ga to vodi od enega hudodelstva do drugega …

»Svet, ki ga opisujem v filmih, je vedno v krizi. Moji liki so doživljali krizo, veliko preden se je razpočil grški milni mehurček. Nisem preprosto odkril grške družbene krize, ne tiste zahodnega sveta. To so teme, ki jih raziskujem že vseskozi, vprašanja človeškega položaja, ljubezni, sovraštva, izdajstva, pohlepa, podlosti, identitete sodobnega Grka, njegovih pregreh, napak in pomanjkljivosti, teme, ki jih nenehno obravnavam.« (Yannis Economides)

Yannis Economides
Rojen leta 1967 v kraju Limassol, Ciper. Po koncu študija filma v Atenah je sprva režiral kratke filme in dokumentarce. Leta 2002 je posnel svoj prvi celovečerni film Sod smodnika, leta 2006 pa je bil njegov film I psyhi sto stoma uvrščen v program canskega filmskega festivala.

filmografija
1990 Kalimera nyhta (Good Morning Night) (kratki dokumentarni)
1994 Mono myrizontas giasemi (Just Feeling the Jasmine Scent) (kratki dokumentarni)
1995 I zoi pou tha ‘theles (The Life You’d Like) (dokumentarni)
2002 Spirtokouto (Matchbox/Sod smodnika)
2006 I psyhi sto stoma (Soul Kicking)
2010 Macherovgaltis (Knifer/Zahrbtnež)
2014 To mikro psari (Stratos)

Klub Kinodvor

Postanite član in izkoristite naše ugodnosti! Članstvo poleg znižane cene vstopnic prinaša številne druge ugodnosti.

Aktualno

Jadralke Maiden

Alex Holmes

ponedeljek, 01. 06. 2020 / 17:30 / Dvorana

Navdihujoč dokumentarec o Tracy Edwards, ki je drzno skočila v moški zelnik in postala skiperka prve jadrnice z izključno žensko posadko na najbolj ekstremni regati sveta.

To morajo biti nebesa It Must Be Heaven

Elia Suleiman

torek, 02. 06. 2020 / 17:00 / Dvorana

Komedija zmešnjav, v kateri režiser potuje iz Palestine v Pariz in New York – a kamorkoli gre, povsod najde svojo domovino. Elia Suleiman (Božje posredovanje) je film opisal kot »burlesko, ki se napaja v svetu absurda«.

Parazit Gisaengchung

Bong Joon-ho

torek, 02. 06. 2020 / 20:00 / Dvorana

Film, ki ga režiser označuje za »komedijo brez klovnov, tragedijo brez negativcev«, je čudovito nepredvidljiva družinska tragikomedija o neizogibnem konfliktu med tistimi, ki imajo, in tistimi, ki nimajo. Dobitnik zlate palme v Cannesu in štirih oskarjev, vključno za najboljši film.