Danes je blagajna odprta od 10:00 do 19:00 (za danes zaprto).
15. festival dokumentarnega filma

Soba 237 Room 237

Rodney Ascher / ZDA / 2012 / 102 min

Dokumentarec o neštetih interpretacijah Kubrickove kultne grozljivke Sijanje (The Shining) iz leta 1980.

Dokumentarec o neštetih interpretacijah Kubrickove kultne grozljivke Sijanje (The Shining) iz leta 1980. Rodney Ascher je pred mikrofon zvabil pisano kolekcijo »kubrickofilov«, ki so v filmu našli skrite pomene in podpomene, teorije zarote ali preprosto pomenljive detajle, ki se ponavljajo skozi ves Kubrickov opus. Njegovi sogovorniki niso kakšni cinefilski čudaki ali žanrski obsedenci, temveč med drugim zgodovinarji, komparativisti ali politični analitiki … ki v Sijanju in Kubrickovem opusu nasploh najdejo alegorije holokavsta, druge svetovne vojne, genocida nad ameriškimi Indijanci in celo potrditev popularne teze, da je Kubrick leta 1969 za Naso posnel lažni pristanek na Luni!

Rodney Ascher – filmografija (izbor)
Triumph of Victory (2001, kratki); Dog Days (2009, kratki); The S from Hell (2010)

 

Klub Kinodvor

Postanite član in izkoristite naše ugodnosti! Članstvo poleg znižane cene vstopnic prinaša številne druge ugodnosti.

Aktualno

Telo Telo

Petra Seliškar

ponedeljek, 20. 05. 2024 / 17:30 / Dvorana

Intimni dokumentarec raziskuje izjemno življenje in zapleteni notranji svet ženske, ki je dvajset let preživela na robu med življenjem in smrtjo. Zgodba o vztrajnosti in sprejemanju, o bolezni in zdravju, o povezanosti telesa in duha.

Izzivalci Challengers

Luca Guadagnino

ponedeljek, 20. 05. 2024 / 20:30 / Dvorana

Težko pričakovani novi film Luce Guadagnina (Pokliči me po svojem imenu, Nemirna obala) je zabavna, seksi in kinetična pripoved o zapletenem ljubezenskem trikotniku, postavljena v tekmovalni svet profesionalnega tenisa.

Samsara Samsara

Lois Patiño

torek, 21. 05. 2024 / 17:00 / Dvorana

Duša potuje med Laosom in Tanzanijo, iz enega telesa v drugo. Samsara nas povabi, da zapremo oči in se ji pridružimo … V meditativnem popotovanju, imenovanem po budističnem ciklu življenja, smrti in reinkarnacije, Lois Patiño nadaljuje z raziskovanjem filma kot potopitvene izkušnje.