Danes je blagajna odprta od 14:00 do 21:00 (za danes zaprto).

Snemaj! [Rec]

Jaume Balagueró, Paco Plaza / Španija / 2007 / 78 min / španščina

Špansko presenečenje Snemaj! je lep dokaz, da svež formalni pristop lahko k življenju obudi še tako prežvečen vsebinski zastavek – v tem primeru koncept skupinske dinamike v klavstrofobičnem okolju, ki mu preti (vsaj spočetka) nevidna (neznana, nadnaravna) grožnja.

režija Jaume Balagueró, Paco Plaza, scenarij Jaume Balagueró, Luis Berdejo, Paco Plaza, fotografija Pablo Rosso, montaža David Gallart, zvok Oriol Tarragó, produkcija Julio Fernández, igrajo Manuela Velasco, Ferran Terraza, Jorge Serrano, Pablo Rosso, David Vert, Vicente Gil, Martha Carbonell, distribucija v Sloveniji Cankarjev dom

festivali, nagrade Mednarodna premiera na festivalu v Benetkah 2007. Nagrada občinstva, nagrada kritikov, posebna omemba glavne žirije, nagrada za najboljšega režiserja in igralko na katalonskem festivalu v Sitgesu, ta hip najpomembnejšem evropskem festivalu žanrskega filma. Nagrada srebrni krik na Festivalu fantastičnega filma v Amsterdamu 2008. Glavna nagrada in nagrada občinstva na festivalu Fantasporto 2008. Nagrada Goya 2008 (španska različica oskarja) za najboljšo montažo in najboljšo novo igralko (Manuela Velasco).

IMDb

DVD filma je na voljo v naši Knjigarnici.

zgodba
Novinarka Angela (Manuela Velasco) s snemalcem pripravlja reportažo o delu krajevnih gasilcev. Noč je mirna in gasilce pokliče le starka, ki je ujeta v lastnem domu. Na prizorišču sosedje poročajo o grozovitih krikih iz njenega stanovanja, in ko gasilci vlomijo vanj, najdejo gospo na pol nezavestno in obkroženo z mačkami. Kar naenkrat starka plane na enega od gasilcev in ga začne gristi. Ko se hočejo gasilci umakniti iz hiše, naletijo na blokiran izhod. Izkaže se, da se po hiši širi nenavaden virus, ki v ljudeh budi krvoločnost. Gasilci, sosedje in televizijska ekipa ostanejo ujeti v hiši, ki je razglašena za območje karantene.

zanimivosti

Špansko presenečenje Snemaj! je lep dokaz, da svež formalni pristop lahko k življenju obudi še tako prežvečen vsebinski zastavek – v tem primeru koncept skupinske dinamike v klavstrofobičnem okolju, ki mu preti (vsaj spočetka) nevidna (neznana, nadnaravna) grožnja. Ta formalna inovativnost ima manj opraviti s prvoosebno metodo naracije/snemanja filma, kakršno je popularizirala Čarovnica iz Blaira (The Blair Witch Project, Daniel Myrick & Eduardo Sánchez, 1999) in pred kratkim do kraja izčrpal/skomercializiral Pošastno (Cloverfield, Matt Reeves, 2008), kot pa z dejstvom, da je veteranskemu režiserju Balagueru in njegovemu mlajšemu družabniku Plazi uspelo domala nezaslišano: posneti film, v katerem se suspenz premočrtno zgolj in samo stopnjuje, brez kakršnihkoli nihanj ali trenutkov (vsaj navideznega) oddiha od prikazanih/nakazanih strahot, do komaj znosnega zaključka.

Španska tvrdka Filmax, ki je film proizvedla, se v zadnjih letih vedno bolj specializira za produkcijo relativno poceni (nikakor pa ne tudi cenenih) grozljivk in tako postaja ena bolj prepoznavnih blagovnih znamk mladega evropskega (ne samo žanrskega) filma.

Snemaj!, ki ga je marsikateri filmski kritik v zanosu navdušenja oklical za evropsko mojstrovino leta, se je distributerjem, ki so film odkupili za ameriška predvajanja, zdel tako zanimiv, da so se namesto distribuiranja filma odločili posneti kar ameriško verzijo. V rekordno hitrem času je tako nastala Karantena (Quarantine, John Erick Dowdle, 2008), skoraj do potankosti identična kopija izvirnika v angleškem jeziku, ki pa v najbolj šokantnih in mračnih trenutkih suspenza vendarle popusti in omili marsikatero nelagodje, s katerim Snemaj! kot polnokrvna srhljivka ne prizanaša.

portret avtorja
Katalonec Jaume Balagueró, letnik 1968, navzlic relativno kratki karieri režiserja in scenarista velja za šampiona sodobnega evropskega žanrskega filma. Balagueró se rodi v katalonskem mestecu Lleida, študira komunikologijo in fotografijo v Barceloni, piše filmske kritike. V začetku devetdesetih prejšnjega stoletja zrežira prve kratke filme, leta 1999 pa hrupno preseneti s celovečernim prvencem Neimenovani (Los sin nombre), posnetem po romanu kultnega pisca Ramseyja Campbella, ki ga marsikdo označuje za Lovecrafta našega časa. Film prejme številne nagrade na festivalih, posvečenih fantastičnemu žanru, predvsem pa se vpiše (zareže) v srca gledalcev. Kombinacija srhljivega vzdušja, poustvarjenega po zaslugi mojstrske režije, in težko prebavljivih izbruhov hipne groze in nasilja zaznamuje tudi režiserjeva naslednja filma Tema (Darkness, 2002) in Lomljivo (Fragile, 2005). Vse njegove filme smo lahko gledali tudi na domačih platnih; nazadnje Lomljivo v sklopu Noči čarovnic, maratona grozljivk v Kinodvoru.

kritike
»Občutek neposrednosti in realizma, ki ga film posreduje, posledično vzbuja močan občutek pristne grožnje, kar vodi v grozljivo, izredno nelagodno in intenzivno izkušnjo gledanja.«
– Britanski komite za cenzuro filmov

»Nočne more so lahko tudi izjemno zabavne, kar nedvomno drži tudi za pričujoči film, v katerem režiserja razkazujeta svojo naklonjenost konvencijam žanra in brezsramno poganjata strah v naše kosti ob vsaki priložnosti, ki se jima ponudi.«
– Neil Young, Jigsaw Lounge

»Čeprav premisa ne ponuja nič novega (podobne tematike se loteva tudi Romerov Dnevnik živih mrtvecev [Diary of the Dead, 2007]), je v filmu še vedno veliko takšnega, česar se gre bati, medtem ko se število trupel kopiči in morbidno srhljivi prizori gostijo.«
– Mark Kermode, The Observer

Klub Kinodvor

Postanite član in izkoristite naše ugodnosti! Članstvo poleg znižane cene vstopnic prinaša številne druge ugodnosti.

Aktualno

Martin Eden Martin Eden

Pietro Marcello

ponedeljek, 20. 09. 2021 / 21:00 / Dvorana

Avtobiografski roman Jacka Londona o mornarju, ki se s pisateljevanjem povzpne po družbeni lestvici, postane v rokah italijanskega režiserja Pietra Marcella strastno filmsko popotovanje skozi nemirno dvajseto stoletje. Nagrada za najboljšega igralca v Benetkah in nagrada Art kino mreže Slovenije na zadnjem Ljubljanskem filmskem festivalu.

Lucio Dalla in njegova pesem Italije Per Lucio

Pietro Marcello

torek, 21. 09. 2021 / 17:00 / Dvorana

Pietro Marcello (Martin Eden) se vrača k dokumentarnemu filmu z zgodbo o italijanskem kantavtorju Luciu Dalli. Skozi sproščeni pogovor dveh glasbenikovih prijateljev in s pomočjo svobodne uporabe množice arhivskih posnetkov režiser sestavi večplasten portret Italije v drugi polovici prejšnjega stoletja.

Zakaj skačem The Reason I Jump

Jerry Rothwell

torek, 21. 09. 2021 / 20:00 / Mala dvorana

Film, posnet po knjižni uspešnici negovorečega avtističnega dečka, je senzorično filmsko popotovanje po neznanem svetu. Dokumentarec, ki nam odpre oči in zruši naše predstave o avtizmu.