Danes je blagajna odprta od 10:00 do 20:00 (odprto še 01:45, tel: 01 239 22 17).

Smeri Posoki

Stefan Komandarev / Bolgarija, Severna Makedonija, Nemčija / 2017 / 103 min / bolgarščina

Družbenokritičen pogled na današnjo Bolgarijo, podan skozi tragični incident, ki razburi javnost, ter perspektivo taksistov in njihovih strank, ki ponoči krožijo po Sofiji.

režija Stefan Komandarev, scenarij Stefan Komandarev, Simeon Ventsislavov, fotografija Vesselin Hristov , montaža Nina Altaparmakova, igrajo Vassil Vassilev (Mišo), Ivan Barnev (Vlado), Assen Blatečki (Joro), Irini Zhambonas (Rada), Trojan Gogov (Petar), Vasil Banov (Kosta), Guerassim Gueorgujev (Mitko), Dobrin Dosev (Andrej), Stefan Denoljubov (Nikola), Borislava Statijeva (Lora), Dimitar Banenkin (Manol)

festivali, nagrade Cannes 2017, Sarajevo 2017

IMDb

Družbenokritičen pogled na današnjo Bolgarijo, podan skozi tragični incident, ki razburi javnost, ter perspektivo taksistov in njihovih strank, ki ponoči krožijo po Sofiji.

Preprost podjetnik in oče odraščajoče hčerke, ki si kruh služi z vožnjo taksija, na sestanku z bankirjem ugotovi, da se je podkupnina za pridodobitev posojila podvojila. Obupan se odloči pravico vzeti v svoje roke: najprej ustreli bankirja, nato še samega sebe. Medtem ko ta incident sproži vsesplošno debato o krizi sodobne družbe, spremljamo šest taksistov in njihovih strank, ki krožijo po sofijskih ulicah v upanju na svetlejšo prihodnost …

»Glavni razlog za film je bil sprožiti debato o trenutnem stanju v Bolgariji. Prvi korak k poskusu spremembe na bolje je orisati realistično sliko sodobne Bolgarije. To ni slika, ki jo lahko vidimo v medijih. Vsaka epizoda v filmu je bila posneta v realnem času, z igralci in direktorjem fotografije med vožnjo s taksijem. Nekatere so navdihnili resnični dogodki. Pomembno se mi je zdelo ohraniti občutje resničnosti. Seveda smo med razvijanjem scenarija spremenili številne stvari za oblikovanje bolj prepričljivih zgodb.« (Stefan Komandarev)

Stefan Komandarev
Rojen leta 1966 v Sofiji, Bolgarija. Diplomiral je iz filmske in televizijske režije na Novi bolgarski univerzi. Posnel je že nekaj celovečernih igranih in dokumentarnih filmov, nagrajenih na mednarodnih festivalih. Svetat e goljam i spasenje debne otvsjakade je bil prvi bolgarski film, predlagan za kandidata za tujejezičnega oskarja.

Klub Kinodvor

Postanite član in izkoristite naše ugodnosti! Članstvo poleg znižane cene vstopnic prinaša številne druge ugodnosti.

Aktualno

Oče The Father

Florian Zeller

nedelja, 17. 10. 2021 / 16:15 / Dvorana

Gledalec se znajde v glavi protagonista, ki obupano išče izgubljene koščke sestavljanke, da bi znova sestavil sliko svojega življenja. Pretresljiva drama, ki se poigrava z elementi trilerja in srhljivke, je Anthonyju Hopkinsu prinesla letošnjega oskarja za najboljšega igralca.

Krt El Agente Topo

Maite Alberdi

nedelja, 17. 10. 2021 / 17:00 / Mala dvorana

Nenavadna mešanica dokumentarca in detektivke, polna humorja, topline in slikovitih likov, nam pokaže, da nikoli ni prepozno za nove izzive in nova prijateljstva. Film je navdušil festivalska občinstva ter prejel nominacijo za oskarja za najboljši dokumentarec.

Smrtne obljube Eastern Promises

David Cronenberg

nedelja, 17. 10. 2021 / 19:00 / Dvorana

Film, v katerem Viggo Mortensen po Senci preteklosti ponovno združi moči z Davidom Cronenbergom, je igralcu prinesel prvo nominacijo za oskarja.