Danes je blagajna odprta od 09:00 do 21:30 (za danes zaprto).

Slab dan v Black Rocku Bad Day at Black Rock

John Sturges / ZDA / 1955 / 81 min

Sturgesova od sonca razbeljena študija ksenofobije, rasizma, toksične moškosti in kolektivne krivde, ob kateri vam zledeni kri v žilah, je pravi zgodnji film soleil, kjer se križata vestern in noir in kjer vam Spencer Tracy v glavni vlogi zada smrtonosen karate udarec.

Fotografije

V zakotnem mestecu Black Rock sredi arizonske puščave se ustavi vlak, iz katerega izstopi enoroki tujec. Prišel je, da bi očetu padlega tovariša iz druge svetovne vojne predal medaljo. Toda Komoko, ameriški farmar japonskega rodu, je skrivnostno izginil. Sturgesova od sonca razbeljena študija ksenofobije, rasizma, toksične moškosti in kolektivne krivde, ob kateri vam zledeni kri v žilah, je pravi zgodnji film soleil, kjer se križata vestern in noir in kjer vam Spencer Tracy v glavni vlogi zada smrtonosen karate udarec. Ostra obsodba in pesimističen pogled na ameriško kulturo sta bržkone botrovala dejstvu, da je film kljub bleščeči zasedbi in nominacijam za oskarja obveljal za veliko, a zamolčano klasiko.

»Po naslovu bi lahko mislili, da gre za banalen vestern, toda to je bil prvi film, ki je tematiziral medvojne pogrome nad japonskimi Američani. /…/ Čeprav Slab dan v Black Rocku ne skriva svoje melodramatičnosti, gre za izjemen primerek filmske veščine. Režiser John Sturges je na vrhuncu – vsak gib, vsak stavek je točen in ekonomičen; direktor fotografije William C. Mellor uporablja cinemaskop in barvo z inteligentno pretanjenostjo – kompozicije se zdijo realistične, a hkrati stilizirano enostavne. Tudi po zaslugi tega je nasilje, ko enkrat izbruhne, tako zelo pretresljivo.«
– Pauline Kael, 5001 Nights at the Movies

Klub Kinodvor

Postanite član in izkoristite naše ugodnosti! Članstvo poleg znižane cene vstopnic prinaša številne druge ugodnosti.

Aktualno

Ernest in Celestina Ernest et Célestine

Benjamin Renner, Vincent Patar, Stéphane Aubier

četrtek, 30. 06. 2022 / 10:00 / Dvorana

Vizualno izvirna pripoved o večnih vrednotah in dobrosrčnosti, za gledalce vseh generacij.

Zadnjič

Luzzu Luzzu

Alex Camilleri

četrtek, 30. 06. 2022 / 18:45 / Dvorana

Prvenec malteško-ameriškega režiserja je univerzalna pripoved o malem človeku, ki skuša preživeti, razpet med tradicijo in zahtevami sedanjosti. Film je glavnemu igralcu, resničnemu lokalnemu ribiču, prinesel posebno nagrado žirije na festivalu Sundance.

Kinodvorišče / Druga godba v Kinodvoru

Kralji rumbe The Rumba Kings

Alan Brain

četrtek, 30. 06. 2022 / 21:30 / Kinodvorišče

V petdesetih letih prejšnjega stoletja, ko je bila Demokratična republika Kongo pod belgijsko oblastjo, se je generacija kongovskih glasbenikov odločila, da se bodo proti kolonialnemu zatiranju borili z glasbo. Tradicionalne afriške ritme so združili z afrokubanskimi zvoki in ustvarili novo zvrst, kongovsko rumbo, ki je z nalezljivim ritmom, hipnotičnimi kitarskimi vložki in mehkimi vokali kmalu osvojila vso afriško celino. Dokumentarec Kralji rumbe je radostni poklon osvobajajoči moči glasbe.