Danes je blagajna odprta od 12:00 do 21:30 (za danes zaprto).

Slab dan v Black Rocku Bad Day at Black Rock

John Sturges / ZDA / 1955 / 81 min

Sturgesova od sonca razbeljena študija ksenofobije, rasizma, toksične moškosti in kolektivne krivde, ob kateri vam zledeni kri v žilah, je pravi zgodnji film soleil, kjer se križata vestern in noir in kjer vam Spencer Tracy v glavni vlogi zada smrtonosen karate udarec.

Fotografije

V zakotnem mestecu Black Rock sredi arizonske puščave se ustavi vlak, iz katerega izstopi enoroki tujec. Prišel je, da bi očetu padlega tovariša iz druge svetovne vojne predal medaljo. Toda Komoko, ameriški farmar japonskega rodu, je skrivnostno izginil. Sturgesova od sonca razbeljena študija ksenofobije, rasizma, toksične moškosti in kolektivne krivde, ob kateri vam zledeni kri v žilah, je pravi zgodnji film soleil, kjer se križata vestern in noir in kjer vam Spencer Tracy v glavni vlogi zada smrtonosen karate udarec. Ostra obsodba in pesimističen pogled na ameriško kulturo sta bržkone botrovala dejstvu, da je film kljub bleščeči zasedbi in nominacijam za oskarja obveljal za veliko, a zamolčano klasiko.

»Po naslovu bi lahko mislili, da gre za banalen vestern, toda to je bil prvi film, ki je tematiziral medvojne pogrome nad japonskimi Američani. /…/ Čeprav Slab dan v Black Rocku ne skriva svoje melodramatičnosti, gre za izjemen primerek filmske veščine. Režiser John Sturges je na vrhuncu – vsak gib, vsak stavek je točen in ekonomičen; direktor fotografije William C. Mellor uporablja cinemaskop in barvo z inteligentno pretanjenostjo – kompozicije se zdijo realistične, a hkrati stilizirano enostavne. Tudi po zaslugi tega je nasilje, ko enkrat izbruhne, tako zelo pretresljivo.«
– Pauline Kael, 5001 Nights at the Movies

Klub Kinodvor

Postanite član in izkoristite naše ugodnosti! Članstvo poleg znižane cene vstopnic prinaša številne druge ugodnosti.

Aktualno

Suhe trave Kuru Otlar Üstüne

Nuri Bilge Ceylan

četrtek, 13. 06. 2024 / 17:10 / Dvorana

V filmu turškega mojstra Nurija Bilgeja Ceylana (Zimsko spanje) veličastna, prostrana narava postane kulisa za romaneskni potop v globine človeške duše. Nagrada za najboljšo igralko v Cannesu.

Kinodvorišče / Zadnjič

Izzivalci Challengers

Luca Guadagnino

četrtek, 13. 06. 2024 / 21:30 / Kinodvorišče

Težko pričakovani novi film Luce Guadagnina (Pokliči me po svojem imenu, Nemirna obala) je zabavna, seksi in kinetična pripoved o zapletenem ljubezenskem trikotniku, postavljena v tekmovalni svet profesionalnega tenisa.

Štirje mali odrasli Neljä pientä aikuista

Selma Vilhunen

petek, 14. 06. 2024 / 18:20 / Dvorana

Ljubi in pusti ljubiti! Finska komična drama pripoveduje o paru srednjih let, ki se odloči vstopiti v zapleteni svet poliamorije. Nenavadna »zgodba o odraščanju« je na zadnjem Liffu prejela nagrado žirije Art kino mreže Slovenije.