Danes je blagajna odprta od 15:30 do 19:00 (za danes zaprto).

Slab dan v Black Rocku Bad Day at Black Rock

John Sturges / ZDA / 1955 / 81 min

Sturgesova od sonca razbeljena študija ksenofobije, rasizma, toksične moškosti in kolektivne krivde, ob kateri vam zledeni kri v žilah, je pravi zgodnji film soleil, kjer se križata vestern in noir in kjer vam Spencer Tracy v glavni vlogi zada smrtonosen karate udarec.

Fotografije

V zakotnem mestecu Black Rock sredi arizonske puščave se ustavi vlak, iz katerega izstopi enoroki tujec. Prišel je, da bi očetu padlega tovariša iz druge svetovne vojne predal medaljo. Toda Komoko, ameriški farmar japonskega rodu, je skrivnostno izginil. Sturgesova od sonca razbeljena študija ksenofobije, rasizma, toksične moškosti in kolektivne krivde, ob kateri vam zledeni kri v žilah, je pravi zgodnji film soleil, kjer se križata vestern in noir in kjer vam Spencer Tracy v glavni vlogi zada smrtonosen karate udarec. Ostra obsodba in pesimističen pogled na ameriško kulturo sta bržkone botrovala dejstvu, da je film kljub bleščeči zasedbi in nominacijam za oskarja obveljal za veliko, a zamolčano klasiko.

»Po naslovu bi lahko mislili, da gre za banalen vestern, toda to je bil prvi film, ki je tematiziral medvojne pogrome nad japonskimi Američani. /…/ Čeprav Slab dan v Black Rocku ne skriva svoje melodramatičnosti, gre za izjemen primerek filmske veščine. Režiser John Sturges je na vrhuncu – vsak gib, vsak stavek je točen in ekonomičen; direktor fotografije William C. Mellor uporablja cinemaskop in barvo z inteligentno pretanjenostjo – kompozicije se zdijo realistične, a hkrati stilizirano enostavne. Tudi po zaslugi tega je nasilje, ko enkrat izbruhne, tako zelo pretresljivo.«
– Pauline Kael, 5001 Nights at the Movies

Klub Kinodvor

Postanite član in izkoristite naše ugodnosti! Članstvo poleg znižane cene vstopnic prinaša številne druge ugodnosti.

Aktualno

Srečno naključje Coup de chance

Woody Allen

sreda, 06. 12. 2023 / 13:00 / Dvorana

Woody Allen se poklanja Parizu in francoski kinematografiji v svojem prvem francosko govorečem filmu, živahni in iskrivi kriminalki o ljubezni, naključju in zločinu.

Dodatna projekcija

Pretekla življenja Past Lives

Celine Song

sreda, 06. 12. 2023 / 17:00 / Dvorana

Film, ki ga je navdihnilo režiserkino resnično življenje, svojo pripoved lahkotno, nežno in prefinjeno spleta do nepričakovano silovitega čustvenega vrhunca. Veliko odkritje Sundancea in Berlinala ter eden najboljših filmov leta po mnenju številnih kritikov!

Čuden način življenja Strange Way of Life

Pedro Almodóvar

sreda, 06. 12. 2023 / 19:20 / Dvorana

Pedro Almodóvar v svoji najnovejši kratkometražni »kaprici« ponudi odgovor na vprašanje iz Gore Brokeback: »Kaj pa naj bi dva moška počela skupaj na ranču?«