Danes je blagajna odprta od 16:00 do 20:30 (odpre se čez 11:32).

Projekcije filma

torek, 26. 10. 2021 / 17:00 / Dvorana

Zgodnja ptica: Festival ob petih

V sodelovanju s Festivalom žanrskega filma Kurja Polt.

Asset 1
nedelja, 31. 10. 2021 / 17:30 / Dvorana

Noč grozljivk

V sodelovanju s Festivalom žanrskega filma Kurja Polt.

Asset 1

Skok v neznano: William Friedkin o Izganjalcu hudiča Leap of Faith: William Friedkin on The Exorcist

Alexandre O. Philippe / ZDA / 2019 / 104 min

Projekcije filma

torek, 26. 10. 2021 / 17:00 / Dvorana

Zgodnja ptica: Festival ob petih

V sodelovanju s Festivalom žanrskega filma Kurja Polt.

Asset 1
nedelja, 31. 10. 2021 / 17:30 / Dvorana

Noč grozljivk

V sodelovanju s Festivalom žanrskega filma Kurja Polt.

Asset 1
Potem ko nas je popeljal za kulise Hitchcockovega ikoničnega prizora pod prho v filmu 78/52, švicarsko-ameriški dokumentarist Alexandre O. Philippe pod drobnogled vzame Izganjalca hudiča, kultno mojstrovino ter najslovitejši in najzloglasnejši film žanrskega titana novega Hollywooda. Mojstra Williama Friedkina posadi v fotelj in mu pusti govoriti.

režija Alexandre O. Philippe, scenarij Alexandre O. Philippe, fotografija Robert Muratore, montaža David Lawrence, glasba Jon Hegel, nastopa William Friedkin, produkcija Kerry Deignan Roy

festivali, nagrade Benetke; London; Sundance; Sitges; Pariz

IMDb

Vse ostalo je zgodovina, filmska zgodovina. V dvournem dokumentarcu se pred nami razgrne režiserjeva globoka filmska filozofija, začinjena z osupljivimi in šokantnimi, norimi in neverjetnimi anekdotami, ki pričajo o brezkompromisni viziji in metodologiji vselej lucidnega in provokativnega Friedkina.

iz prve roke
»Ko mi je dal Billy Friedkin priložnost, in carte blanche, da posnamem ta film, sem mu rekel, da bi rad uporabil formo intervjujev Hitchcocka in Truffauta ter skozi več dni pogovorov razgrnil njegov proces dela, toda izključno s poudarkom na Izganjalcu hudiča. Hotel sem ustvariti oseben, intimno komoren film ter razgaliti resničnega, neolepšanega, introspektivnega Friedkina, očiščenega mitov, legend in izmišljotin, ki o njem krožijo in jih vsi še predobro poznamo. Med pripravami na snemanje sem trideset dni zapored gledal Izganjalca hudiča in nazadnje opravil epski, šestdnevni intervju iz oči v oči z Williamom Friedkinom. Nastal je presenetljiv portret enega mojih osebnih herojev – pričevanje in spoved mojstra režiserja, globoko ganjenega in zaznamovanega z umetnostjo, glasbo in drobnimi prebliski usode. Velikodušno je bil pripravljen deliti z menoj svoj delovni proces, tehnike in filozofijo. Ni ga bilo strah odkrito, ranljivo obžalovati nekatere težke odločitve, ki jih je moral sprejeti – celo dvomiti o njih –, medtem ko je režiral enega najboljših filmov vseh časov.«
– Alexandre O. Philippe

V sodelovanju s Festivalom žanrskega filma Kurja Polt.

Predstavitev knjige Zadnji film 2.0

V torek, 26. oktobra ob 16. uri bo v Kinodvoru potekala predstavitev najnovejše knjige filmskega kritika in publicista Marcela Štefančiča, jr. Zadnji film 2.0 (Vzpon in propad novega Hollywooda). Predstavitvi knjige bo sledila projekcija dokumentarnega filma Skok v neznano: William Friedkin o Izganjalcu hudiča, ki smo jo pripravili v sodelovanju s Festivalom žanrskega filma Kurja Polt.

Klub Kinodvor

Postanite član in izkoristite naše ugodnosti! Članstvo poleg znižane cene vstopnic prinaša številne druge ugodnosti.

Aktualno

Filmski obzornik 80 – Metka, Meki Filmski obzornik 80 – Metka, Meki

Nika Autor

torek, 19. 10. 2021 / 17:00 / Dvorana

Leto 1968 je za vedno zaznamovalo več kot pol milijona Jugoslovanov in Jugoslovank, med njimi Mariborčanko Metko Autor, delavko Metalne, ki je pri osemindvajsetih letih odšla v Nemčijo v upanju na boljši jutri. V filmu se med pripravo jedi v spominu vrača k izkušnji mariborskih »gastarbajterjev«. Filmski obzornik 80 tako beleži vsakdanje življenje danes 81-letne gospe, ki velikodušno in gostoljubno razume težko situacijo sodobnih popotnikov.

Krt El Agente Topo

Maite Alberdi

torek, 19. 10. 2021 / 17:30 / Mala dvorana

Nenavadna mešanica dokumentarca in detektivke, polna humorja, topline in slikovitih likov, nam pokaže, da nikoli ni prepozno za nove izzive in nova prijateljstva. Film je navdušil festivalska občinstva ter prejel nominacijo za oskarja za najboljši dokumentarec.

Panj Zgjoi

Blerta Basholli

torek, 19. 10. 2021 / 20:00 / Dvorana

Film, posnet po resnični zgodbi kosovske vojne vdove in njenega boja za neodvisnost v globoko patriarhalni družbi, je prejel kar tri glavne nagrade na festivalu Sundance: veliko nagrado žirije, nagrado za najboljšo režijo in nagrado občinstva.