Danes je blagajna odprta od 17:00 do 20:30 (odpre se čez 11:32).

Skok v neznano: William Friedkin o Izganjalcu hudiča Leap of Faith: William Friedkin on The Exorcist

Alexandre O. Philippe / ZDA / 2019 / 104 min

Potem ko nas je popeljal za kulise Hitchcockovega ikoničnega prizora pod prho v filmu 78/52, švicarsko-ameriški dokumentarist Alexandre O. Philippe pod drobnogled vzame Izganjalca hudiča, kultno mojstrovino ter najslovitejši in najzloglasnejši film žanrskega titana novega Hollywooda. Mojstra Williama Friedkina posadi v fotelj in mu pusti govoriti.

režija Alexandre O. Philippe, scenarij Alexandre O. Philippe, fotografija Robert Muratore, montaža David Lawrence, glasba Jon Hegel, nastopa William Friedkin, produkcija Kerry Deignan Roy

festivali, nagrade Benetke; London; Sundance; Sitges; Pariz

IMDb

Vse ostalo je zgodovina, filmska zgodovina. V dvournem dokumentarcu se pred nami razgrne režiserjeva globoka filmska filozofija, začinjena z osupljivimi in šokantnimi, norimi in neverjetnimi anekdotami, ki pričajo o brezkompromisni viziji in metodologiji vselej lucidnega in provokativnega Friedkina.

iz prve roke
»Ko mi je dal Billy Friedkin priložnost, in carte blanche, da posnamem ta film, sem mu rekel, da bi rad uporabil formo intervjujev Hitchcocka in Truffauta ter skozi več dni pogovorov razgrnil njegov proces dela, toda izključno s poudarkom na Izganjalcu hudiča. Hotel sem ustvariti oseben, intimno komoren film ter razgaliti resničnega, neolepšanega, introspektivnega Friedkina, očiščenega mitov, legend in izmišljotin, ki o njem krožijo in jih vsi še predobro poznamo. Med pripravami na snemanje sem trideset dni zapored gledal Izganjalca hudiča in nazadnje opravil epski, šestdnevni intervju iz oči v oči z Williamom Friedkinom. Nastal je presenetljiv portret enega mojih osebnih herojev – pričevanje in spoved mojstra režiserja, globoko ganjenega in zaznamovanega z umetnostjo, glasbo in drobnimi prebliski usode. Velikodušno je bil pripravljen deliti z menoj svoj delovni proces, tehnike in filozofijo. Ni ga bilo strah odkrito, ranljivo obžalovati nekatere težke odločitve, ki jih je moral sprejeti – celo dvomiti o njih –, medtem ko je režiral enega najboljših filmov vseh časov.«
– Alexandre O. Philippe

V sodelovanju s Festivalom žanrskega filma Kurja Polt.

sreda, 03. 11. 2021

Noč grozljivke z Izganjalcem hudiča

Letošnji horror maraton smo izvedli nekoliko drugače, a bilo je prav tako strašno kot veleva tradicija: gledali smo kultno klasiko Izganjalec hudiča, enega najbolj grozljivih filmov vseh časov, za uverturo pa smo predvajali še dokumentarni film Skok v neznano: William Friedkin o Izganjalcu hudiča.

sreda, 27. 10. 2021

Predstavitev knjige Zadnji film 2.0

V torek, 26. oktobra ob 16. uri je v Kinodvoru potekala predstavitev najnovejše knjige filmskega kritika in publicista Marcela Štefančiča, jr. Zadnji film 2.0 (Vzpon in propad novega Hollywooda).

Klub Kinodvor

Postanite član in izkoristite naše ugodnosti! Članstvo poleg znižane cene vstopnic prinaša številne druge ugodnosti.

Aktualno

Naključni morilec Hit Man

Richard Linklater

četrtek, 30. 05. 2024 / 18:00 / Dvorana

Film Richarda Linklaterja (Fantovska leta, Pred polnočjo) – bolj ali manj resnična zgodba o lažnem najetem morilcu – je domiselna eksistencialna komedija o identiteti, predvsem pa seksi, zabavna in nenehno presenetljiva filmska poslastica.

Samsara Samsara

Lois Patiño

četrtek, 30. 05. 2024 / 20:30 / Dvorana

Duša potuje med Laosom in Tanzanijo, iz enega telesa v drugo. Samsara nas povabi, da zapremo oči in se ji pridružimo … V meditativnem popotovanju, imenovanem po budističnem ciklu življenja, smrti in reinkarnacije, Lois Patiño nadaljuje z raziskovanjem filma kot potopitvene izkušnje.

Fant in čaplja Kimitachi wa do ikiru ka

Hayao Miyazaki

petek, 31. 05. 2024 / 15:45 / Dvorana

Veliki Hayao Miyazaki se vrača z globoko osebno, avtobiografsko navdahnjeno fantazijo o življenju, smrti in ustvarjanju. Film, poln dih jemajoče lepote, nagajivega humorja in nežne melanholije, je prejel letošnjega oskarja za najboljši animirani celovečerec.