Danes je blagajna odprta od 09:00 do 21:00 (odpre se čez 27 sekund).

Shirley: Vizije realnosti Shirley: Visions of Reality

Gustav Deutsch / Avstrija / 2013 / 92 min

Avstrijski umetnik Gustav Deutsch na filmu oživi trinajst ikoničnih platen Edwarda Hopperja in jih prek lika igralke Shirley poveže v zgodbo o družbenih premikih 20. stoletja v ZDA.

režija Gustav Deutsch, scenarij Gustav Deutsch, fotografija Jerzy Palacz, glasba Christian Fennesz, montaža Gustav Deutsch, igrajo Stephanie Cumming (Shirley), Christoph Bach, Florentín Groll, Elfriede Irrall, Tom Hanslmaier

festivali, nagrade Berlinale 2013, Karlovi Vari 2013

IMDb

Avstrijski umetnik Gustav Deutsch na filmu oživi trinajst ikoničnih platen Edwarda Hopperja in jih prek lika igralke Shirley poveže v zgodbo o družbenih premikih 20. stoletja v ZDA.

Liberalna, karizmatična, emancipirana ženska iz sredine 20. stoletja, newyorška igralka Shirley, je Deutschevo zlitje različnih ženskih likov s trinajstih Hopperjevih platen. Spremljamo jo skozi enaintrideset let, v enakomernih časovnih presledkih, vsako novo nadaljevanje, ki natančno reproducira eno izmed Hopperjevih slik, pa je umeščeno na isti dan v letu: 28. avgusta. V razponu treh desetletij film skozi Shirleyjine misli o umetnosti in politiki zaznava spreminjanje ameriške družbene krajine.

»Na podlagi prepričanja, da zgodovino sestavljajo osebne zgodbe, in branja romaneskne trilogije ZDA Johna Dos Passosa, ki portretira življenjske zgodbe in usode peščice kot predstavnice širše družbene, kulturne in življenjske zgodovine ZDA, sem za protagonistko izbral igralko – Shirley. S pomočjo njenih refleksivnih in kontemplativnih notranjih monologov izkusimo ZDA od začetka tridesetih do sredine šestdesetih let prejšnjega stoletja.«
– Gustav Deutsch

Gustav Deutsch
Rojen leta 1952 na Dunaju, Avstrija. Filmar in vizualni umetnik je na dunajski Tehniški univerzi diplomiral iz arhitekture, uveljavil pa se je predvsem kot eden glavnih protagonistov mednarodnega gibanja režiserjev, ki ustvarjajo filme iz vnaprej posnetega gradiva. Skupaj z življenjsko sopotnico Hanno Schimek v iskanju pozabljenih posnetkov prečesavata arhive po vsem svetu in svoje najdbe prevajata v poetične avtorske filmske kolaže.

filmografija (izbor)
1982 Asuma
1984 Wossea Mtotom
1990 Adria Urlaubsfilme 1954–68 (Die Schule des Sehens I) (kratki/short)
1993 Augenzeugen der Fremde (documentary short/kratki dokumentarni)
1995 Taschenkino
1996 Mariage blanc (documentary short/kratki dokumentarni)
1998 Film Is (documentary/dokumentarni)
2002 Film ist. 7–12 (documentary/dokumentarni)
2005 Welt Spiegel Kino (documentary short/kratki dokumentarni)
2009 Film Is a Girl & a Gun (documentary/dokumentarni)
2013 Shirley: Visions of Reality (Shirley: Vizije realnosti)

Klub Kinodvor

Postanite član in izkoristite naše ugodnosti! Članstvo poleg znižane cene vstopnic prinaša številne druge ugodnosti.

Aktualno

Luka Luca

Enrico Casarosa

torek, 09. 08. 2022 / 10:00 / Dvorana

Nova animirana pustolovščina znamenitega studia Pixar/Disney je zgodba o dveh morskih fantičih in eni pogumni deklici, ki se podajo na prav posebno poletno tekmovanje. Sveta mocarela, to bo njihovo najboljše poletje do zdaj!

Divja Slovenija Divja Slovenija

Matej Vranič

torek, 09. 08. 2022 / 10:15 / Mala dvorana

Novi film Mateja Vraniča (Ptice jezer) je čudovit dokumentarni prelet skozi bogastvo naravnega okolja v Sloveniji. Filmu dajejo poseben pečat izjemno redko videni prizori v naravi.

Tajni agent 117: Iz Afrike z ljubeznijo OSS 117: Alerte rouge en Afrique noire

Nicolas Bedos

torek, 09. 08. 2022 / 18:00 / Dvorana

Potem ko pade v gnezdo vohunov v Kairu in se izgubi v Riu, se tajni agent 117 poda na reševalno misijo v črno Afriko. Vohunska parodija z Jeanom Dujardinom v glavni vlogi (Sean Connery do zadnjega manšetnega gumba in šarmantnega nasmeška) je nasmejala občinstvo na zaključni projekciji lanskega festivala v Cannesu.