Danes je blagajna odprta od 14:00 do 20:30 (odpre se čez 08:00).

Sestre v savni Savvusanna sõsarad

Anna Hints / Estonija, Islandija, Francija / 2023 / 89 min / estonščina

V temi parne savne nekje na estonskem podeželju si ženske izmenjujejo najgloblje skrivnosti in intimne izkušnje, spirajo sram s telesa in v skupnosti iščejo moč ... Dobitnik nagrade za najboljšo režijo v sekciji svetovnih dokumentarcev na festivalu Sundance.

festivali, nagrade Evropska filmska nagrada za najboljši dokumentarec leta.

IMDb

»Ko sem bila stara 11 let, je umrl dedek. Z babico, teto in nečakinjo smo odšle v dimno savno. Tam nam je babica razkrila, da jo je dedek prevaral. Babica se je prepustila občutjema bolečine in jeze, ter se spravila z dedkom, da ga je naslednji dan lahko pokopala v miru. Takrat sem spoznala, da savna ni namenjena zgolj očiščevanju telesa, temveč tudi duše. Konkretna zamisel za film me je prešinila leta 2015, med obiskom budističnega samostana, ko sva se z mamo, s katero imava buren odnos, umaknili v samoto. Tam, v tišini, sem začutila, kako pomembno je deliti lastne izkušnje in kakšno moč ima govor. V varni mračnosti dimne savne lahko privrejo na dan vsa čustva in nobena izkušnja ni preveč bridka ali neprijetna. Vsak glas ima pravico do izražanja.« (Anna Hints)

ponedeljek, 25. 03. 2024

Nominiranci nagrade LUX 2024 v Kinodvoru

Od 2. do 5. aprila si boste v Kinodvoru lahko ogledali vseh pet filmov, ki so se uvrstili v ožji izbor za nagrado občinstva LUX. Vstop je prost, brezplačne vstopnice so na voljo od 26. marca pri Kinodvorovi blagajni. Za posamezen film lahko vsak obiskovalec ali obiskovalka prevzame največ dve brezplačni vstopnici.

Pogovor z režiserko filma Sestre v savni na Festivalu dokumentarnega filma

Po ogledu dokumentarnega filma Sestre v savni se nam je prek Zooma oglasila režiserka filma Anna Hints. Spregovorila je o tradiciji in vlogi dimnih savn v Estoniji, o procesu in izzivih snemanja ter njenih osebnih izkušnjah povezanih z dimnimi savnami.

Klub Kinodvor

Postanite član in izkoristite naše ugodnosti! Članstvo poleg znižane cene vstopnic prinaša številne druge ugodnosti.

Aktualno

Zadnjič

Zbudi me Zbudi me

Marko Šantić

četrtek, 25. 04. 2024 / 15:00 / Dvorana

Nadvse aktualna zgodba o ksenofobiji, kolektivni izgubi spomina in iskanju novih začetkov. Dobitnik petih vesen na zadnjem Festivalu slovenskega filma, tudi za najboljši celovečerec.

Radikal Radical

Christopher Zalla

četrtek, 25. 04. 2024 / 17:00 / Dvorana

»Na svetu je toliko ljudi, ki nikoli ne dobijo priložnosti. To je zgodba o tem, kaj se zgodi, ko jo dobijo.« Film, posnet po resnični zgodbi o nekonvencionalnem mehiškem učitelju, je prejel nagrado občinstva na festivalu Sundance.

Duhovnica Duhovnica

Maja Prettner

četrtek, 25. 04. 2024 / 18:30 / Mala dvorana

Film spremlja svobodomiselno evangeličansko duhovnico Jano, ki se sooča z življenjsko dilemo, ali naj zapusti duhovniški poklic.