Danes je blagajna odprta od 15:30 do 21:00 (odprto še 21 minut, tel: 01 239 22 17).
Prvič v kino: od 22. septembra do 13. oktobra 2018

Rija in Krokodil Rita og Krokodille

Siri Melchior / Danska / 2018 / 31 min / sinhronizirano / 2+

Risana nanizanka niza zgodbe o prijateljstvu med štiriletno deklico Rijo in njenim najboljšim prijateljem Krokodilom. 

režija Siri Melchior, v sodelovanju z RTV Slovenija, distributer Dandeloo

IMDb Uradna stran

Rija je drobno, zelo odločno dekletce. Prijateljuje s požrešnim Krokodilom, ki domuje v kopalni kadi. Mala radovednica raziskuje svet, ki jo obkroža, in verjame, da ve že skoraj vse, čeprav ji pogosto kaj spodleti. Brez bližine odraslih na svoj šaljivi, prostodušni način spoznava sebe ter vse drobne in pomembne stvari, ki jih ponuja življenje. S Krokodilom gre lahko povsod, kamor ji srce poželi – v park, na plažo, na ribolov …

zgodbe
Ribolov (Fisketuren)
Rija in Krokodil gresta ribarit in Rija razlaga Krokodilu, kako naj lovi ribe. Ob jezeru Krokodil polovi vse ribe, čeprav ima Rija novo ribiško palico, Krokodil pa njeno staro ribiško mrežo. Tudi ko ribiški pribor zamenjata, nič ne pomaga. A Rija je odločena, da bo ribo ujela, in končno se ji posreči ujeti pravo velikanko. Slastna večerja!

Živalski vrt (Zoo)
Ko gresta z Rijo v živalski vrt, mora biti krokodil zakrinkan. Paznik ga ne sme prepoznati, saj Rijo obide groza ob misli, da bi ga zaprl v krokodiljo ogrado. A Krokodil bi vseeno rad spoznal svoje sorodnike. Druge živali, naj bodo velike ali majhne, ga ne zanimajo preveč. Končno mu Rija dovoli, da jih obišče. Krokodil od navdušenja skoči v bazen, poln krokodilov. Končno Rija s svojo bistroumnostjo reši najboljšega prijatelja.

Hiška (Hulen)
Rija in Krokodil gradita hiško na vrtu za babičino hišo. Odločita se, da bosta v njej živela. Rija zbija in žaga – hiška mora biti popolna! Krokodil pa medtem opazuje oblake na nebu. Rija meni, da bi ji moral pomagati pri gradnji. Šele ko zagrmi in začne deževati, se Krokodil pokesa. A hiška je samo Rijina.

Kino (I biografen)
Rija in Krokodil gresta v kino gledat film z naslovom O petih vilah. Krokodil šušti s papirčki bombonov. Srka, riga in zeha! Pozor, Krokodil! Glej, vile so spekle torto. Krokodil? Ogromna senca se pojavi na platnu. Pošast? Zdaj drobna senca pride rešit Krokodila. Otroci vzklikajo. Zares si super, Krokodil!

Rojstni dan (Fodselsdags Festen)
Boris praznuje rojstni dan. Lepo se obnašaj, Krokodil. Danes nisi ti v središču pozornosti. Danes je Borisov dan. Tudi darilo je zanj. A je tako posebno, da se Rija le s težkim srcem loči od njega.

Bazen (Badedyret)
Poletna vročina. Rija in Krokodil se gresta kopat v bazen. Za kopalce v bazenu veljajo pravila. Prepovedano je jesti, se potapljati in, ojoj, živali ne smejo v bazen. Rija gre sama plavat, a njena napihljiva račka poči. Pa tako rada bi plavala s prijatelji. Plavalna blazina Krokodil ji priskoči na pomoč.

Noč (Nat)
Luna, zvezde in planeti lebdijo v prostranstvu vesolja. Živi kdo tam? Bitje, ki je drugačno od nas? Morda zelenček? Ali krokodil! Morda pa so tam bitja prav taka, kot smo mi? Vesoljček Krokodil in vesoljka Rija? Rija in Krokodil poletita raziskovat vesolje.

liki
Rija
Rija je štiriletna deklica, bistroumna edinka, ki bi rada, da je vse po njeno. Je domiselna, radovedna, iznajdljiva. Njeno otroško razmišljanje je nemalokrat v nasprotju s svetom, ki jo obdaja. Prevzela je že nekaj navad odraslih, zato je najraje pokroviteljska do Krokodila – čeprav so njene domneve velikokrat zgrešene. Rija je muhaste narave in se še uči obvladovati čustva. Rada ima Krokodila in vse, kar ju obkroža. Z vsem mogočim ga nadzira, saj Krokodil ne naredi vedno vsega tako, kot bi moral, Rija pa hoče vedeti, ali je vse v redu. Dotaknejo se nas njena razočaranja in vživljamo se v njene včasih malo nevljudne odzive. Res je Rija dekletce, a tudi ribari in ima trden značaj, s katerim se lahko poistovetijo tako deklice kot dečki.

Krokodil
Krokodil je zvest in blag, vedno pripravljen na dogodivščine z Rijo. Zelo je požrešen, kar nemalokrat povzroči težave. Krokodil ni nepremišljeno uporniški in neukrotljiv. Po svojih najboljših močeh se trudi ustreči Rijinim željam, a ga vedno kaj zmoti ali pa počne kaj pametnejšega. Je zabaven, neroden, živahen in izjemno glasbeno nadarjen. Zna plesati, žonglira s krožniki in hodi po rokah. Ne zna govoriti, izraža se s telesom. Krokodil potrpežljivo prenaša Rijine muhe, ga pa vznemiri, kadar Rija prekorači mejo in pozabi na njuno prijateljstvo. Nikoli ne kriči in se ne prereka z njo, zmaguje s svojo potrpežljivostjo, modrostjo in intuicijo. Rija verjame, da je ona Krokodilova učiteljica, v resnici pa je Krokodil njen vodnik.

Rija in Krokodil ter Ernest in Celestinca

V bogatem programu za otroke in mlade na TV Slovenija tudi Kinobalonovi filmi.

torek, 25. 09. 2018

Fotoreportaža - Prvič v kino

Na premieri Rije in Krokodila je bilo živahno!

nedelja, 05. 08. 2018

Prvič v kino znova septembra

Jesen prihaja in z njim ponovno program za najmlajše.

Klub Kinobalon

Postanite član in izkoristite naše ugodnosti! Članstvo v klubu poleg znižane cene vstopnic prinaša številne druge ugodnosti.

Aktualno

Čuden način življenja Strange Way of Life

Pedro Almodóvar

ponedeljek, 04. 12. 2023 / 21:00 / Dvorana

Pedro Almodóvar v svoji najnovejši kratkometražni »kaprici« ponudi odgovor na vprašanje iz Gore Brokeback: »Kaj pa naj bi dva moška počela skupaj na ranču?«

Srečno naključje Coup de chance

Woody Allen

torek, 05. 12. 2023 / 16:30 / Dvorana

Woody Allen se poklanja Parizu in francoski kinematografiji v svojem prvem francosko govorečem filmu, živahni in iskrivi kriminalki o ljubezni, naključju in zločinu.

Noč evropskega filma

Rdeče nebo Roter Himmel

Christian Petzold

torek, 05. 12. 2023 / 19:00 / Dvorana

Zgodba o poletju, po katerem nič več ne bo tako, kot je bilo. Neprizanesljiva, čustveno večplastna komedija nravi je Christianu Petzoldu (Phoenix, Undine) prinesla srebrnega medveda na zadnjem Berlinalu.