Danes je blagajna odprta od 15:30 do 21:00 (odprto še 02:27, tel: 01 239 22 17).

Rembrandtov “Obtožujem” Rembrandt's J'Accuse...!

Peter Greenaway / Nizozemska, Nemčija, Finska / 2008 / 86 min / angleščina

Greenaway je leta 2007 posnel film Nightwatching, umišljeno poustvaritev nastanka Nočne straže, najslavnejše slike Rembrandta van Rijna iz leta 1642, kontroverznega dela, ki ga je zavoljo nesoglasja z naročniki, vplivnimi pripadniki amsterdamske milice, skoraj uničilo in družbeno odtujilo. Zdaj nam v esejističnem dokumentarcu Rembrandtov Obtožujem ne predstavi samo pomena slike in njenega nastanka – novosti v smislu kompozicije in žanru skupinskega portreta –, temveč tudi številne skrivnosti, ki jih je Rembrandt elegantno skril na navidez navadnem skupinskem portretu. Slikar je na Nočni straži med drugim razkrival morilce, pripadnike milice, njihove motive, pa tudi ozadja številnih sprtih partij, ki so se v Amsterdamu, ki je bil tedaj eno najbogatejših evropskih mest, obvladovano od ducat vplivnih družin, soočale tudi v resnici. Greenawayjev film je elegantna, forenzična in lucidna poustvaritev vrhunca flamskega baročnega slikarstva, ki je nosil Rembrandtov subverzivni Obtožujem, namenjen vladajočim lokalnim klikam.

»Dokumentarec razloži, kako in zakaj je Nočna straža, Rembrandtov Obtožujem, kritika amsterdamske oligarhije in plutokracije zlate dobe, prikaz manipulativne moči vizualne podobe in obtožba, ki vse vpletene protagoniste zajame v zapleteno in zahrbtno zaroto o umoru.«
(Peter Greenaway)

Peter Greenaway – filmografija (izbor/selection)
Slikarjeva pogodba/The Draughtsman’s Contract (1982); Utapljanje po številkah/Drowning by Numbers (1988); The Cook the Thief His Wife & Her Lover (1989); The Pillow Book (1996); Rembrandtov “Obtožujem”/Rembrandt’s J’accuse (2008)

Klub Kinodvor

Postanite član in izkoristite naše ugodnosti! Članstvo poleg znižane cene vstopnic prinaša številne druge ugodnosti.

Aktualno

Se vidiva v petek, Robinson À vendredi, Robinson

Mitra Farahani

ponedeljek, 04. 12. 2023 / 18:45 / Dvorana

Jean-Luc Godard in Ebrahim Golestan, dva ključna predstavnika filmske zgodovine, pripadata isti generaciji, vendar se v svojih dolgih življenjih nista nikoli srečala. S pobudo za srečanje je Godardu pred nekaj leti pisala iranska filmska ustvarjalka, umetnica in producentka Mitra Farahani.

Čuden način življenja Strange Way of Life

Pedro Almodóvar

ponedeljek, 04. 12. 2023 / 21:00 / Dvorana

Pedro Almodóvar v svoji najnovejši kratkometražni »kaprici« ponudi odgovor na vprašanje iz Gore Brokeback: »Kaj pa naj bi dva moška počela skupaj na ranču?«

Srečno naključje Coup de chance

Woody Allen

torek, 05. 12. 2023 / 16:30 / Dvorana

Woody Allen se poklanja Parizu in francoski kinematografiji v svojem prvem francosko govorečem filmu, živahni in iskrivi kriminalki o ljubezni, naključju in zločinu.