Danes je blagajna odprta od 14:15 do 20:45 (za danes zaprto).

Rekvijem za gospo J. Rekvijem za gospođu J.

Bojan Vuletić / Srbija / 2017 / 94 min / srbščina

Osebna stiska osamljene vdove, ki potihem načrtuje svojo smrt, je kljub kafkovski resnobnosti prikazana z dobro mero značilnega balkanskega črnega humorja.

režija Bojan Vuletić, scenarij Bojan Vuletić, fotografija Jelena Stanković, montaža Vladimir Pavlovski, producent Nenad Dukić, igrajo Mirjana Karanović (ga. J./Mrs. J), Jovana Gavrilović (Ana), Danica Nedeljković (Koviljka), Vučić Perović (Milance), Mira Banjac (Desanka), Boris Isaković (Đorđe), Srđan Todorović (nori Gaja/crazy Gaja)

festivali, nagrade Berlinale 2017, Sofija/Sofia 2017 (nagrada FIPRESCI/FIPRESCI Prize)

IMDb

Osebna stiska osamljene vdove, ki potihem načrtuje svojo smrt, je kljub kafkovski resnobnosti prikazana z dobro mero značilnega balkanskega črnega humorja.

Jelena je bolj ali manj že obupala nad življenjem. Vdova srednjih let se kljub hčerama in tašči, s katerimi si deli majhno stanovanje, počuti osamljeno in odvečno. Ob obletnici moževe smrti skrivaj načrtuje samomor in si v ta namen priskrbi pištolo, uredi življenjsko zavarovanje in celo naroči napis na nagrobniku. A bolj ko se približuje ta usodni dan, bolj ji postaja jasno, da je v svetu depresivne tranzicije, v katerem se je znašla, umreti morda še bolj zapleteno kot živeti …

»Zamisel izvira iz mojega intimnega poznanstva z žensko, ki dozdevno pooseblja tipično žrtev tranzicijskega procesa v Srbiji. Je skromna, tiha ženska, ki ne želi nikogar nadlegovati, brez moža, službe ali nadomestila za odvečno delovno silo. Film se ukvarja z enim od bolečih in neizogibnih vprašanj Vzhodne Evrope – družbeno tranzicijo in gospodarsko krizo. Novi politični in gospodarski sistemi spreminjajo staro podobo socializma in korenito preobračajo sistem vrednot, kar neizogibno vodi, kot v tem primeru, v popolno krizo identitete.« (Bojan Vuletić)

Bojan Vuletić
Rojen leta 1977 v Beogradu, kjer je na Fakulteti za dramske umetnosti študiral filmsko in televizijsko režijo. Njegov celovečerni režijski prvenec Praktičan vodič kroz Beograd sa pevanjem i plakanjem je požel številne nagrade. S Stefanom Arsenijevićem je kot scenarist sodeloval pri filmih Izgubljeno in najdeno ter Ljubezen in drugi zločini.

Klub Kinodvor

Postanite član in izkoristite naše ugodnosti! Članstvo poleg znižane cene vstopnic prinaša številne druge ugodnosti.

Aktualno

Interesno območje The Zone of Interest

Jonathan Glazer

sreda, 28. 02. 2024 / 15:50 / Dvorana

Britanski režiser Jonathan Glazer (Pod kožo) raziskuje najtemnejšo plat človeške narave. Velika nagrada žirije v Cannesu.

Adamant Sur l'Adamant

Nicolas Philibert

sreda, 28. 02. 2024 / 17:00 / Mala dvorana

Skupaj s francoskim dokumentaristom Nicolasom Philibertom se vkrcamo na nenavadno ladjo, pribežališče za odrasle z duševnimi motnjami, da bi v družbi presenetljivo nadarjenih in iskrivih posameznikov razmišljali o skupnosti, svobodi in pomenu umetnosti v vsakdanjem življenju. Topli in rahločutni film, ki podira meje med ‘nami’ in ‘njimi’, je osvojil glavno nagrado na zadnjem Berlinalu.

Priscilla Priscilla

Sofia Coppola

sreda, 28. 02. 2024 / 18:10 / Dvorana

Sofia Coppola (Marie Antoinette, Izgubljeno s prevodom) razkriva drugo plat ameriškega mita o kralju rock’n’rolla v nežni, rahločutni zgodbi o dekliškem hrepenenju, odraščanju v pravljici in iskanju lastne življenjske poti. Po knjigi Priscille Presley Elvis and Me.