Danes je blagajna odprta od 14:15 do 20:45 (za danes zaprto).
Kinobalon na Liffu 2014

Raketa The Rocket

Kim Mordaunt / Avstralija, Tajska, Laos / 2013 / 96 min / podnapisi, laoščina / 9+

Napeta, a topla, globoko izpovedna zgodba o odločnosti dečka, ki mu življenje ne prizanaša. Film z neverjetnim vpogledom v običaje in praznovanja v srcu laoških gora odpira pogled v svet, ki ga še nikoli nismo videli na velikem platnu.

režija Kim Mordaunt , scenarij Kim Mordaunt , fotografija Andrew Commis, montaža Nick Meyers, glasba Caitlin Yeo, igrajo Sitthiphon Disamoe (Ahlo), Loungnam Kaosainam (Kia), Thep Phongam (Purple Bunsri), Yindi (Taitok), Sumrit Warin (Toma), Alice Keohavong (Mali), producent Sylvia Wilczynski, produkcija Red Lamp Films

festivali, nagrade Berlinale 2013 (najboljši prvenec, kristalni medved za najboljši film v sklopu Generation Kplus), Cinekid 2013 (nagrada občinstva, najboljši mednarodni otroški film), Sydney 2013 (nagrada občinstva)

IMDb

Napeta, a topla, globoko izpovedna zgodba o odločnosti dečka, ki mu življenje ne prizanaša. Film z neverjetnim vpogledom v običaje in praznovanja v srcu laoških gora odpira pogled v svet, ki ga še nikoli nismo videli na velikem platnu.

zgodba
Desetletni Ahlo naj bi nosil prekletstvo, zato nanj pade krivda za vrsto nesreč, ki prizadenejo vas v laoških gorah. Ko njegova družina izgubi dom in se je prisiljena seliti, Ahlo spozna nabrito siroto Kio in njenega ekscentričnega strica Purpla, nekdanjega vojaka, velikega občudovalca Jamesa Browna. Ahlo v iskanju novega doma svojo družino, Purpla in Kio vodi skozi deželo, ki jo je prizadela vojna. Da bi dokazal, da ni preklet, zgradi ogromno eksplozivno raketo in se udeleži najbolj donosnega, a tudi nevarnega tekmovanja v deželi: festivala raket. Eden redkih celovečercev, posnet za mednarodni trg, v skrivnostni, malo znani državi Laos, ki se je po koncu vietnamske vojne redko postavila svetu na ogled.

iz prve roke
»Raketa je zgodba o iniciaciji v svet odraslosti, zgodba o dečkovem popotovanju skozi bridkost, krivdo in dvome vase ter spravo z očetom – na ozadju brezčasnih in univerzalnih tem razselitve ljudi zaradi industrije in vojnih posledic.«
– Kim Mordaunt, režiser in scenarist

o avtorju
Na Tehnični univerzi v Sydneyju je diplomiral iz filmske produkcije in na Londonski akademiji za glasbo in dramsko umetnost LAMDA iz igre. Poučeval je dramatiko in film v azijskih, arabskih in aboridžinskih skupnostih ter deloval kot mentor filmske prakse v centrih za begunce in zaporih. Za različne televizije je snemal dokumentarce in drame, Raketa pa je njegov celovečerni prvenec, ki je leta 2013 na festivalu v Berlinu prejel tri pomembne nagrade.

filmografija
1997 Survival
1998 Copyrites
2001 Speed City (kratki dokumentarni)
2002 Mongrel’s Ghost (kratki)
2005 Jammin’ in the Middle E
2005 Secret Family Recipes (video)
2007 Bomb Harvest (dokumentarni)
2013 The Rocket (Raketa)

Klub Kinobalon

Postanite član in izkoristite naše ugodnosti! Članstvo v klubu poleg znižane cene vstopnic prinaša številne druge ugodnosti.

Aktualno

Interesno območje The Zone of Interest

Jonathan Glazer

sreda, 28. 02. 2024 / 15:50 / Dvorana

Britanski režiser Jonathan Glazer (Pod kožo) raziskuje najtemnejšo plat človeške narave. Velika nagrada žirije v Cannesu.

Adamant Sur l'Adamant

Nicolas Philibert

sreda, 28. 02. 2024 / 17:00 / Mala dvorana

Skupaj s francoskim dokumentaristom Nicolasom Philibertom se vkrcamo na nenavadno ladjo, pribežališče za odrasle z duševnimi motnjami, da bi v družbi presenetljivo nadarjenih in iskrivih posameznikov razmišljali o skupnosti, svobodi in pomenu umetnosti v vsakdanjem življenju. Topli in rahločutni film, ki podira meje med ‘nami’ in ‘njimi’, je osvojil glavno nagrado na zadnjem Berlinalu.

Priscilla Priscilla

Sofia Coppola

sreda, 28. 02. 2024 / 18:10 / Dvorana

Sofia Coppola (Marie Antoinette, Izgubljeno s prevodom) razkriva drugo plat ameriškega mita o kralju rock’n’rolla v nežni, rahločutni zgodbi o dekliškem hrepenenju, odraščanju v pravljici in iskanju lastne življenjske poti. Po knjigi Priscille Presley Elvis and Me.