Danes je blagajna odprta od 15:10 do 19:00 (za danes zaprto).

Ptičar Ptičar

Robert Černelč / Slovenija / 2022 / 84 min / slovenščina

Zgodba spremlja preprodajalca ptičev Iva in njegovo ženo Ano, skladateljico, ki piše partituro ob stoletnici filma Ericha von Stroheima Slepi soprogi. Ko Ana med nakupovanjem družinske hiše nenadoma umre, se Ivo umakne v namišljeni svet. V hiši, ki sta jo nameravala kupiti, začne pripravljati nenavadno sedmino … Ptičar je na Festivalu slovenskega filma prejel nagrado za najboljšo scenografijo.

režija Robert Černelč, scenarij Robert Černelč, fotografija Boj Nuvak, montaža Miloš Kalusek, glasba Tina Mauko, zvok Julij Zornik, scenografija Robert Černelč, kostumografija Nadja Gnamuš, maska Lidija Zver, produkcija Miha Černec (Tramal Films), koprodukcija Leon Krpič (Super 16), igrajo Dejan Berden, Maruša Majer, Pavle Ravnohrib, Lara Simona Taufer, Tina Mauko, Žan Pirman, Matej Gnamuš Černelč, Janez Žilavec, Erika Žilavec, Simon Berden, Tanja Buzeti, Branko Horvat, Franc Solina, Vladimir Vlaškalić, Anja Vrdlovec, Vanja Zadravec, distribucija Tramal Films

festivali, nagrade Festival slovenskega filma (vesna za najboljšo scenografijo)

Baza slovenskih filmov

Fotografije

iz prve roke
»Izhodiščna ideja Ptičarja je, kako aktualizirati vizualno sugestivnost nemega filma skozi magičnost podob, ki odslikavajo duševno potovanje protagonista.«
– Robert Černelč

portret avtorja
Robert Černelč je končal slikarstvo na Akademiji za likovno umetnost v Ljubljani in filmsko režijo na AGRFT v Ljubljani. Za svoj prvi kratki igrani film Črvi je prejel nagrado vesna za debitanta leta na Festivalu slovenskega filma 2004. Od leta 2015 predava na ALUO in AGRFT. Živi in dela v Ljubljani.

kritike
»Ptičar, reimaginacija Kracauerjevega uvida, da filmi vedo nekaj, česar mi ne vemo, je film o obrazih – Aninem, Ivovem, pilotovem. Bolj ko so nemi, več povejo. Ljudje molčijo, da bi lahko film spregovoril. Molčijo, da bi bilo mogoče slišati film. Da bi torej skozi tišine švistnilo tisto, kar je v filmu večje od njega samega – tisto, kar je izginilo in kar v nekem prizoru iščejo s povečevalnim steklom. Ptičar, enotnost nemega in zvočnega filma in enotnost nemega človeka in nemih stvari, hoče nazaj vse tisto, kar je film izgubil s prihodom zvoka in govorjenimi dialogi – vse tisto, kar je filmu vzelo film in filmičnost. A nazaj noče kake izgubljene »nedolžnosti« ali »naivnosti« nemega filma, temveč prav njegovo zrelost, njegovo doraslost, še toliko bolj, če pomislimo, da je človek to, kar vidi v zvočnem filmu, ko je pijan, videl v nemem filmu, ko je bil trezen, in da je – kot je nekoč opozoril Dušan Pirjevec – naravno stanje slovenskega filma prav nemi film (»Filmska beseda bi morala biti nema«). Slovenščina je »pretežka« za film, saj Slovenci v filmih govorijo tako, kot bi hoteli z vsako repliko izreči celokupnost slovenske samobitnosti. Zato ne preseneča, da se Ptičar – ki smrt posname kot še noben slovenski film – dogaja v Pomurju, kjer so nastali prvi slovenski filmi (Odhod od maše v Ljutomeru, Sejem v Ljutomeru, Na domačem vrtu), ki so bili kakopak nemi. In zato ne preseneča, da Cortina d’Ampezzo v Slepih soprogih izgleda kot Ljutomer v Odhodu od maše v Ljutomeru in Sejmu v Ljutomeru. ZA+«
– Marcel Štefančič, jr., Mladina

Pogovor z ekipo slovenskega filma Ptičar

Na premieri filma Ptičar so se nam pridružili režiser Robert Černelč, glavna igralca in številka filmska ekipa.

Brezplačna projekcija za člane Kluba Kinodvor: Ptičar

Za člane Kluba Kinodvor prost vstop na premiero slovenskega filma Ptičar, ki bo 20. decembra ob 20.30. Brezplačne vstopnice so že na voljo za prevzem pri blagajni Kinodvora.

Klub Kinodvor

Postanite član in izkoristite naše ugodnosti! Članstvo poleg znižane cene vstopnic prinaša številne druge ugodnosti.

Aktualno

Dodatna projekcija

Pretekla življenja Past Lives

Celine Song

torek, 27. 02. 2024 / 15:15 / Dvorana

Film, ki ga je navdihnilo režiserkino resnično življenje, svojo pripoved lahkotno, nežno in prefinjeno spleta do nepričakovano silovitega čustvenega vrhunca. Veliko odkritje Sundancea in Berlinala ter eden najboljših filmov leta po mnenju številnih kritikov!

Razprodano

Neskončni spomin La memoria infinita

Maite Alberdi

torek, 27. 02. 2024 / 17:30 / Dvorana

Zgodba o Paulinini globoki in brezkompromisni predanosti ter Augustovem srditem boju, da bi ohranil svojo identiteto, je srce parajoč in hkrati navdihujoč spomenik neuničljivi moči ljubezni. Film Maite Alberdi (Krt) je nominiran za oskarja v kategoriji najboljši dokumentarec.

Adamant Sur l'Adamant

Nicolas Philibert

torek, 27. 02. 2024 / 18:00 / Mala dvorana

Skupaj s francoskim dokumentaristom Nicolasom Philibertom se vkrcamo na nenavadno ladjo, pribežališče za odrasle z duševnimi motnjami, da bi v družbi presenetljivo nadarjenih in iskrivih posameznikov razmišljali o skupnosti, svobodi in pomenu umetnosti v vsakdanjem življenju. Topli in rahločutni film, ki podira meje med ‘nami’ in ‘njimi’, je osvojil glavno nagrado na zadnjem Berlinalu.