Danes je blagajna odprta od 09:00 do 20:10 (za danes zaprto).

Proletarska zimska pravljica Ein proletarisches Wintermärchen

Julian Radlmaier / Nemčija / 2014 / 63 min / nemščina, gruzijščina

Shakespearjansko obarvana in prevratniško navdahnjena kritika neolibralnega zatiranja delavstva, tragikomedija o zarotništvu oblastnikov ter predvsem iskren poklon lenobi, ki v najbolj skrajnih oblikah postane orožje družbenega upora.

režija Julian Radlmaier, scenarij Julian Radlmaier, fotografija Markus Koob, montaža Julian Radlmaier, igrajo Natia Bakhtadze (Maka), Sandro Koberidze (Otar), Ilia Korkashvili (Shota), Lars Rudolph (Teltow), Willem Menne (ozkoglednež), Katja Weilandt (Jenny), Christoph Förster (bankir)

festivali, nagrade Rotterdam 2014, Khanty Mansiysk 2014, Basel 2014

IMDb

Trije mladi Gruzijci naj bi počistili graščino, kjer nemški proizvajalec orožja za izbrance pripravlja razstavo svoje umetniške zbirke. Ko opravijo delo, se začno poigravati z mislijo, da bi se tudi sami udeležili sprejema. Toda predstavniki družbene elite jim dajo jasno in nedvoumno vedeti, da je delavski razred v njihovi družbi nezaželen in da je njegov prostor spodaj, v temačnih kletnih prostorih. Pa vendar – že prav bahaško obložene mize zapeljujejo in dražijo brbončice, predvsem pa kličejo k odločni in brezkompromisni zavrnitvi krivičnih in vsiljenih »pravil« razredne družbe. Saj se je vendar tudi francoska revolucija začela zaradi »rogljička«!

»Morda je treba navidezno kompleksnost neoliberalne družbe obravnavati z utopično naivnostjo. Z navidezno preprostostjo prvih filmov. S formalistično komedijo. S proletarsko zimsko pravljico.« (Julian Radlmaier)

Julian Radlmaier
Rojen 1984 v Nürnbergu, Nemčija. Po študiju teorije filma in umetnostne zgodovine (v Berlinu in Parizu) je kot asistent režije sodeloval z Wernerjem Schroeterjem, obenem pa tudi prevedel in uredil teoretska razmišljanja francoskega filozofa Jacquesa Rancièrja. Leta 2009 je na berlinski Akademiji za film in televizijo vpisal še študij režije. Proletarska zimska pravljica je njegov celovečerni prvenec.

filmografija
2010 The Tramp (kratki)
2011 Der Aufstand der Plebejer (kratki)
2013 Ein Gespenst geht um in Europa (A Spectre Is Haunting Europe) (kratki)
2014 Ein proletarisches Wintermärchen (A Proletarian Winter’s Tale/Proletarska zimska pravljica)

Klub Kinodvor

Postanite član in izkoristite naše ugodnosti! Članstvo poleg znižane cene vstopnic prinaša številne druge ugodnosti.

Aktualno

Vsi mi tujci All of Us Strangers

Andrew Haigh

nedelja, 25. 02. 2024 / 11:00 / Dvorana

Film Andrewa Haigha (45 let) je nostalgična, sanjava zgodba o izgubi, osamljenosti in moči ljubezni.

Nina in ježeva skrivnost Nina et le secret du hérisson

Jean-Loup Felicioli, Alain Gagnol

nedelja, 25. 02. 2024 / 11:30 / Mala dvorana

Barvita in napeta animirana detektivka, v kateri iznajdljiva otroka skrivaj rešujeta težave, ki jih je povzročil svet odraslih. Svoje mesto v svetu najdeta, ko pomagata drugim.

Šola čarobnih živali 2 Die Schule der magischen Tiere 2

Sven Unterwaldt Jr.

nedelja, 25. 02. 2024 / 14:00 / Dvorana

Prisrčna pustolovščina, postavljena v nenavadno šolo, kjer so otroci deležni čarobnega sveta živali.