Danes je blagajna odprta od 17:30 do 21:00 (odpre se čez 34 minut).
Na rednem sporedu od 15. februarja 2014

Pločevinko Ritter Rost - Eisenhart und voll verbeult

Thomas Bodenstein, Hubert Weiland, Nina Wels / Nemčija / 2013 / 85 min / sinhronizirano / 4+

Viteški pravljični svet, v katerem oživijo vsi predmeti okoli nas, celo kavne skodelice in opekači!

režija Thomas Bodenstein, Hubert Weiland, Nina Wels, scenarij Mark Slater, Gabriele Walther, montaža Martin Reimers, glasba Andreas Grimm, producentka Gabriele Walther, glasovi Gašper Jarni, Kristijan Guček, Borut Veselko, Uroš Kaurin, Vesna Pernarčič, Iztok Lužar, distribucija FIVIA – Vojnik

IMDb Uradna stran

Viteški pravljični svet, v katerem oživijo vsi predmeti okoli nas, celo kavne skodelice in opekači!

zgodba
Pločevinko, nekoliko bahaški, toda po srcu dober vitez, živi v kraljestvu, ki se imenuje Pločevinasta dežela. V njej so vsi predmeti narejeni iz odpadnega materiala, toda vsi so živi. Pločevinko na kraljevem turnirju končno premaga arogantnega in nadutega Princa Nobla. Mu bo zdaj gospodična Zala končno oprostila, da je v zameno za zmagoslavni motor za svojega konja zastavil njen šivalni stroj? Njegovo zmagoslavje je na žalost kratko. Pločevinka po krivici obsodijo, da je ukradel motor, ki je bil pravzaprav v lasti Princa Nobla. Kralj mu odvzame viteški naslov in grad, v katerem je živel skupaj z Zalo in Zmajkom. To pa izkoristi spletkarski Princ Nobel, ki Zalo povabi, naj pride živet v njegov grad. Toda Pločevinko se ne vda kar tako. Skupaj s svojim zvestim konjem Čopijem in majhnim zmajem Zmajkom se odloči, da si povrne viteški naziv. Toda za to bo moral obglaviti zmaja in nato njegovo glavo prinesti kralju. Pločevinko in Zmajko pristaneta globoko pod zemljo, v temačnem in nevarnem rudniku, kjer živi dvoglavi zmaj – brata Zublja. V tem času pa Zala izve za zlobni načrt Princa Nobla. Ta želi prevzeti prestol, zato bi Zala rada čim prej opozorila kralja. Toda ali ni že prepozna? Vse je odvisno od Pločevinka, ki sestavi pravo vojsko opekačev in drugih hišnih pripomočkov za veliko bitko proti Princu Noblu in njegovim visoko usposobljenim vojakom. Pločevinasta dežela bi bila brez pravega viteza gotovo v veliki nevarnosti …

liki
Vitez Pločevinko – junak upornik
Vitez Pločevinko živi v železnem gradu. Ima se za najpogumnejšega, najmočnejšega in najpametnejšega viteza v vsej Pločevinasti deželi. Seveda se moti. Toda zaradi svojega humorja in zavedanja, da ne premore veliko viteških vrlin, je nadvse prikupen junak. V njegovem pločevinastem prsnem košu bije dobro srce, ki ga reši iz marsikatere zagate. A manjšim poškodbam se kljub vsemu ne more izogniti.  

Gospodična Zala
Gospodična Zala skrbi za red in čistočo v železnem gradu, brez nje bi Pločevinko že zdavnaj pristal na odpadu starega železja. Če bi se Zala rodila kot deček, bi bila gotovo vitez v pravem pomenu besede. Ko se Pločevinko in Zmajko znajdeta v težavah, ju vselej reši. A le redkokdaj se ji zahvalita. Čeprav je Zala skromna, bi se občasne pomoči pri gospodinjskih opravilih še kako razveselila.  

Zmajko
Zmajko je star komaj 10.000.000 let, kar pomeni, da je zelo mlad zmaj. Največ na svetu mu pomeni zabava. Nenehno bruha ogenj in okoli sebe pušča kupe sivega pepela. Pogosto se tudi šali v nepravih trenutkih. Toda zaradi njegove vedrine ter vdanosti Pločevinku in Zali okolica hitro pozabi na njegove napake.

Princ Nobel
Princ Nobel je bogat in drzen plemič v Pločevinasti deželi. V sebi združuje vse viteške vrline. Je zmagovalec vsakega turnirja in njegov grad je veličastnejši od kraljevega. Princ Nobel obožuje razkošje in ženske. Vendar se pod njegovo brezhibno podobo skriva slab značaj.

Brata Zublja
Zmaja Plamenko in Pepelko sta dvojčka. Imata skupno telo, a vsak svojo glavo. Zaradi tega ves čas tekmujeta. Njun vsakdan je sestavljen iz prerekanj o tem, kaj bosta jedla za zajtrk, kdo bo uporabil kopalnico, katerega viteza bosta najprej scvrla … Njune žrtve pa ta čas izkoristijo za pobeg. Pravzaprav sta po duši dobra, le odločiti se ne moreta, komu duša pripada.

o avtorju
Thomas Bodenstein je viden član filmskega studia Caligari že vrsto let. Leta 2000 je prevzel mesto asistenta produkcije pri prvi sezoni risanke Felixova pisma. Od takrat je sodeloval pri različnih produkcijah. Leta 2008 je bil producent in član režijske ekipe uspešnice Moonbeam Bear – The Great Adventure in istoimenske televizijske serije. Nato je kot producent sodeloval pri animiranih filmih Felix – The Toy Rabbit And The Time Machine (2006), Princess Lillifee (2009) in njenem nadaljevanju Princess Lillifee And The Little Unicorn (2011) ter pri prvi sezoni The Moonbeam Bear. Pri produkciji druge sezone risanke Felixova pisma je bil Bodenstein produkcijski menedžer, pri animiranem filmu Felix – A Little Rabbit Travels Around The World (2005) pa vodja postprodukcije. Trenutno se pripravlja na režijo novega animiranega filma Coconut The Little Dragon.

kritike
»Producentka Gabriele M. Walther in režiser Thomas Bodenstein sta čudovito oživila Pločevinasto deželo, pri tem pa sta veliko pozornosti namenila različnim podrobnostim (…) Liki so oblikovani tako domiselno, da lahko navdušijo vsakega otroka. Dečke vseh starosti bodo navdušili opekači, ki se podajo v vojno, ali izvijači in konzerve, ki se bojujejo s pološčenimi noži. Dekleta pa bodo bolj uživala v modni reviji poročnih oblek gospodične Zale, ki jo ta uprizori pred Princem Noblom.«
Münchner Merkur

»Glasbeno-vizualna mojstrovina, ki se poigrava s kovinskimi oblikami in značaji. Ko vidiš, kako iz krav-opekačev letijo kruhki, razumeš, zakaj retro svet viteza Pločevinka sodi na velika platna.«
Abdenzeitung

 »Pravo navdušenje za otroke zaradi izjemnih scenografskih prijemov in zgodbe, pa tudi užitek za odrasle. Še posebej ga krasi dizajn (…). Čeprav ne sodi med glasbene filme, je skladatelj Andreas Grimm črpal navdih pri pesmih Felixa Janosa. Vitez Pločevinko ni prijeten samo za oči, temveč tudi za ušesa (…), zaradi svojega pripovednega sloga pa je primeren tudi za mlajše otroke.«
Waz

»Prav prikupno je gledati, kaj vse zmorejo opekači in izvijači, če si dajo duška. Cvilijo, praskajo, treskajo in oddajajo pločevinaste zvoke v pločevinastem svetu, ki ga hitro vzljubijo tako starejši kot mlajši občudovalci Pločevinka.«
Superillu

Klub Kinobalon

Postanite član in izkoristite naše ugodnosti! Članstvo v klubu poleg znižane cene vstopnic prinaša številne druge ugodnosti.

Aktualno

Caravaggieva senca L’ombra di Caravaggio

Michele Placido

ponedeljek, 22. 07. 2024 / 18:30 / Dvorana

Uporniški in nemiren, pobožen in razuzdan, neodvisen in transgresiven: Caravaggio, kakršnega razkrije Michele Placido, je prekleti umetnik izjemnega talenta; rock zvezda daleč pred svojim časom; upornik brez razloga, ki se mora soočiti s posledicami lahkomiselnega življenja.

Joan Baez: Jaz sem hrušč Joan Baez: I Am a Noise

Miri Navasky, Maeve O’Boyle, Karen O’Connor

ponedeljek, 22. 07. 2024 / 19:45 / Mala dvorana

Intimen dokumentarni portret, v katerem legendarna pevka in aktivistka neobičajno odkrito spregovori o svojem življenju na odru in za njim.

Zver La bête

Bertrand Bonello

ponedeljek, 22. 07. 2024 / 21:00 / Dvorana

Bertrand Bonello (L’Apollonide: Spomini zaprte hiše, Nočni razgledi) je film svobodno priredil po kratki zgodbi Henryja Jamesa Zver v džungli (1903).